Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 13. Лекція 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
79.87 Кб
Скачать

2.2 Перевезення у прямому змішаному сполученні

Договір перевезення вантажу в прямому змішаному сполученні є одним із самостійних договорів перевезення. Його значення і роль полягають в правовому регулюванні процесу перевезення, в якому беруть участь два або більше видів транспорту, а також пояснюється різноманітністю транспортної системи держави та різним її технологічним рівнем, що відповідно створює об'єктивну неможливість задоволення вимог споживачів одним видом транспорту. Норми про перевезення вантажу в прямому змішаному сполученні містяться в ЦК (ст.913), Законі України «Про автомобільний транспорт» (ст.56),СЗ (статті 79—99), в правилах про змішані перевезення вантажів, які затверджуються відповідними транспортними міністерствами (наприклад, у Правилах перевезення вантажів у прямому змішаному залізнично-водному сполученні, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 28 травня 2002р).Ці норми в КТМ та ПК відсутні.

Договору перевезення вантажу в прямому змішаному сполученні характерні наступні особливості: по-перше, перевезення здійснюється кількома видами транспорту за єдиним транспортним документом; по-друге, договір укладається одночасно і безпосередньо між відправником вантажу і транспортним підприємством—перевізником, який є законним представником усіх транспортних організацій, віднесених до даного виду сполучення; по-третє, умовами договору є строк доставки вантажу, який збільшується на час, необхідний для переміщення вантажу з одного транспорту на інший; забезпечення збереження вантажу із урахуванням того, що цей обов'язок покладається на усі транспортні організації які беруть участь у процесі перевезення; сплата провізної плати та всіх необхідних платежів.

Відповідно до ч. 2 коментованої статті відносини організацій, підприємств транспорту, що здійснюють перевезення у прямому змішаному сполученні, визначаються за домовленістю між ними. Оскільки відсутній закон про прямі змішані перевезення, договір про пряме змішане сполучення повинен укладатися згідно з правилами укладення цивільно-правових договорів та договорів перевезення вантажу.

Поняття змішаного перевезення вантажів містить ряд наступних важливих аспектів. Перший з них зв'язаний з терміном "змішана" (малтимодал, комбайнд), який означає, що при здійсненні даного перевезення використовуються, щонайменше, два різних види транспорту. Відповідно до другого потрібно, щоб перевезення здійснювалося на підставі договору змішаного перевезення (тобто мова йде про укладення договору змішаного перевезення вантажів, що охоплює не менш двох видів транспорту, які будуть здійснювати все перевезення).

Третій аспект випливає із слова "міжнародна", який означає, що перевезення повинне здійснюватися з місця в одній країні, де вантажі надходять у ведення оператора змішаного перевезення вантажів (ОЗПВ), до обумовленого місця доставки в іншій країні. Відповідно до четвертого елемента - "операції по вивозу і доставці вантажів", що виконуються у відповідності з договором про змішане перевезення тільки одним видом транспорту, як визначено в такому договорі, не вважаються змішаним перевезенням. І, нарешті, змішане сполучення має на увазі організацію перевезення одним оператором. ОЗПВ є будь-якою особою, що здійснює чи самостійно "забезпечує здійснення" усього змішаного перевезення. Отже, ОЗПВ може бути або тою особою, що фактично виконує перевезення, або, навпроти, особою, що просто укладає договір змішаного перевезення не як агент, а як сторона договору (принципал) [6].

У Конвенції про міжнародні змішані перевезення, прийнятої більш 20 років тому на конференції ООН, дане наступне визначення оператора змішаного перевезення. Це – "будь-яка особа, що від власного імені чи через іншу діючу особу укладає договір змішаного перевезення і виступає не як агент, а як сторона договору, від імені відправника вантажу чи перевізників, що беруть участь в операціях змішаного перевезення, і приймає на себе відповідальність за виконання договору" [2].

Таким чином, міжнародне змішане перевезення має на увазі використання більш ніж одного виду транспорту й організацію перевезення одним оператором, що діє як принципал для всього перевезення. Система перевезень "від дверей до дверей" орієнтована на задоволення потреб вантажовласників насамперед у тому, що, на відміну від традиційного обслуговування одним видом транспорту, вона забезпечує доставку вантажів по всьому маршруті їхнього проходження. Оператори можуть пропонувати змішане перевезення з використанням субперевізників, тобто операторів інших видів транспорту, але вони не є операторами змішаного перевезення, якщо вони не виступають як принципали.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]