Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаба № 4.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
134.09 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 4 «Розрахунок такту ліній, визначення необхідної кількості місць та ступінь їх завантаження» Мета роботи

Закріплення теоретичних знань з теми «Управління процесом проектування операційної системи»; набуття практичних навичок щодо проектування операційної системи та поопераційної (функціональної) схеми розміщення обладнання, схеми розміщення та масштабів виробничих потужностей.

Методичні вказівки

Основні експлуатаційні параметри різновидів потокових ліній (конвеєрів) визначаються з наступних співвідношень.

Такт потокової лінії r – відношення дійсного фонду часу роботи потокової лінії у розрахунковому періоді у хвилинах Fр до обсягу виробництва продукції за той же період у натуральному вимірі N, тобто:

Ритм R – добуток такту потокової лінії r на величину транспортної партії nT, тобто:

Ефективний фонд часу роботи потокової лінії Fр (хв) визначається за формулами:

- за зміну (змінний):

де Тзм – тривалість роботи зміни, хв;

tр.п регламентовані перерви на відпочинок за зміну, хв;

- за добу (добовий):

де S – кількість робочих змін у добі;

- за місяць або рік:

де Dр – кількість робочих днів за місяць або за рік.

Кількість робочих місць за кожною операцією Срi – відношення трудомісткості і-ї операції ti до такту потокової лінії r, тобто:

Коефіцієнт завантаження робочого місця і-ї операції k3, відношення розрахункової кількості робочих місць Срi до більшого цілого прийнятого числа робочих місць по i-й операції Сnрi, тобто:

Явочна чисельність робітників на i-й операції Чpi визначається кількістю робочих місць за операціями Сpi, тобто:

Облікова чисельність робітників:

де в втрати робочого часу, %;

Довжина конвеєра (потокової лінії) Lрк – добуток відстані між центрами двох суміжних виробів на конвеєрі l0 і кількості робочих місць на ньому Сnрi :

Швидкість конвеєра (потокової лінії) V – співвідношення відстані між двома суміжними виробами l0 і такту конвеєра (потокової лінії) r, тобто:

Довжина робочої зони операції (відрізок конвеєра, на якому виконується операція) lрідобуток відстані між центрами двох суміжних виробів на конвеєрі l0 і кількості робочих місць на ньому Сnрi тобто:

Тривалість технологічного циклу виготовлення деталей (виробів) на потоковій лінії, хв:

- оснащеній робочим конвеєром:

- оснащеній неробочим конвеєром:

- оснащеній робочим конвеєром (при наявності резервної зони операції Lрз):

Послідовність виконання розрахунків наведена у нижчевикладеному прикладі.

Перервно-потокові лінії (ППЛ) проектуються і впроваджуються при несинхронізованих процесах. Продуктивність та ритмічність роботи на операціях різні. Робота такої лінії характеризується укрупненим ритмом, протягом якого забезпечується виготовлення встановленої величини партії при різному завантаженні робочих місць. Наслідком перервності процесу є перерви в роботі окремих верстатів (робочих місць) та міжопераційні зворотні припаси Zзв. Виникає можливість передбачити поєднання обслуговування двох-трьох недовантажених верстатів (операцій) одним робітником при умові технологічної однорідності операцій та однорідності обладнання.

Під час роботи лінії величина міжопераційного зворотного припасу змінюється від нуля до максимуму. Тому ритм роботи лінії називають періодом комплектування припасів. Вибір раціонального періоду комплектування і роботи лінії (порядок обслуговування верстатів та роботи робітників) проводиться при складанні графіка-регламента. Величина зворотного припасу дорівнює різниці продуктивності суміжних операцій за період Тп. Максимальний припас визначається за формулою:

де Tn – період часу, протягом якого суміжні операції знаходяться у незмінних умовах за продуктивністю (при незмінній кількості працюючих верстатів):

де К3 – коефіцієнт завантаження обладнання;

R – період комплектування припасів, хв;

Ci, Ci+1– кількість обладнання, яке працює на суміжних операціях протягом періоду Tn;

ti, ti+1 – норми часу на суміжних операціях.

Зменшення періоду комплектування припасу призведе до зменшення незавершеного виробництва.

Припас зі знаком "+" означає, що за період Tn він зростає до максимуму. Припас зі знаком "-" означає, що для одночасної роботи верстатів на суміжних операціях у періоді Tn необхідно до початку цього періоду створити припас необхідної максимальної величини.

Рух зворотних припасів на лінії може бути показаний у вигляді епюр.