Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОР.№5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
120.83 Кб
Скачать

Практична робота № 5

РОЗРОБКА ПЛАНУ ЕКСКУРСІЇ

Мета: оволодіння уміннями й навичками розробляти план екскурсії.

Форма звітності: розроблений план екскурсії.

Література: [8; 9; 14].

Завдання для самопідготовки

  1. Визначити особливості екскурсії, як форми організації виховної роботи.

  2. Визначити види екскурсій, їх особливості.

  3. Визначити орієнтовну послідовність підготовки та проведення екскурсії.

  4. Визначити структурні компоненти екскурсії.

  5. Визначити основні види документів, які необхідні для проведення екскурсії та вимоги до їх оформлення.

Теоретичні відомості

Екскурсії організовуються під керівництвом викладачів та батьків. Вони спрямовані на здобуття та накопичення певної інформації і, безперечно, здійснення того чи іншого виховного впливу на учнівську молодь. Екскурсії сприяють організації учня до самовиховання, підвищенню свого інтелектуального рівня, наповненню життя цінними ідеями, збагаченню його цікавою і життєво-необхідною інформацією.

Екскурсії є обов’язковими та необхідними складовими навчально-виховного процесу. Вони передбачають створення умов для наближення змісту навчально-виховного процесу до реального життя, спостереження та дослідження учнями явищ природи і процесів життєдіяльності суспільства, розширення світогляду школярів, формування в них життєво необхідних компетенцій, посилення практичної та професійно-орієнтаційної спрямованості навчально-виховного процесу.

Необхідною умовою організації екскурсій є дотримання санітарно-гігієнічних вимог та правил техніки безпеки.

Екскурсії організовуються з метою формування в учнів уміння спостерігати за навколишнім світом, сприяння розвитку наукового мислення, пізнавальної активності, інтересу до вивченого матеріалу, ознайомлення з культурно-суспільним надбанням нашого народу та людства, національними традиціями.

Екскурсії з учнями загальноосвітніх навчальних закладів можуть мати різну дидактичну та виховну мету та об’єкти. Екскурсії можуть бути випереджувальними і проводитися напередодні проведення виховного заходу; тематичними – для поліпшення розуміння учнями певної теми, виховної проблеми; комплексними, що охоплюють широке коло питань основ наук, мистецтва і проводяться наприкінці розгляду циклу виховних заходів присвячених одній тематиці або на завершення навчального року з метою узагальнення знань та вмінь.

До початку проведення кожної екскурсії вчителю слід добре вивчити об’єкт, ознайомитися зі спеціальною літературою за темою екскурсії, правильно спланувати її проведення. У плані проведення екскурсії слід передбачити мету та дидактичні завдання, послідовність огляду екскурсійного об’єкту, завдання для учнів (спільні, групові або індивідуальні), використання екскурсійного матеріалу для подальшої навчально-виховної роботи тощо. Проведення екскурсій може здійснюватися як професійним екскурсоводом, так і безпосередньо вчителем.

Напередодні екскурсії вчитель має ознайомити школярів із планом її проведення, поставити ряд запитань, відповіді на які учні повинні дізнатися під час огляду. З метою підвищення зацікавленості школярів екскурсією, сприяння розвитку в них ініціативи та самостійності можна запропонувати індивідуальні та групові завдання щодо вивчення окремих об’єктів, складання задач, збирання колекційного матеріалу, підготовки звітних матеріалів. Обов’язковою умовою проведення екскурсії є цільовий інструктаж учнів з техніки безпеки, правил поведінки під час переходу чи проїзду до місця екскурсії та її проведення.

Під час огляду екскурсійних об’єктів учні повинні спостерігати, робити замальовки, записувати необхідні відомості тощо.

Підбиття підсумків екскурсій може здійснюватися залежно від віку школярів у різних формах: бесіди, під час якої вчитель з'ясовує враження учнів від об’єкта, обговорює найважливіші етапи екскурсії, конференції – під час якої учні звітують щодо виконання запропонованих раніше завдань (проектів), диспуту, під час якого учні висловлюють власну позицію щодо побаченого та почутого; виставки колекцій, стіннівок, малюнків, альбомів тощо.

Якщо екскурсію передбачено змістом навчальної програми, то вона обліковується на відповідних сторінках навчальних предметів класного журналу та може оцінюватися вчителем.

Усі інші екскурсії, їх зміст і дата проведення обліковуються в класних журналах на спеціально відведених сторінках. Якщо тривалість навчальної екскурсії визначено більше однієї академічної години, то під час обліку в журналі поруч з тематикою екскурсії вказується в дужках відповідна кількість годин. Оцінювання навчальних досягнень учнів за результатами таких екскурсій здійснюється на розсуд учителя.

План проведення екскурсії

Тема: «Технологічні процеси швейного виробництва»

Мета:

  • навчальна: ознайомити учнів з особливостями виробничого процесу швейного підприємства, з обладнанням, яке там застосовують для пошиття одягу, та навчити учнів свідомо оцінювати проблеми та перспективи розвитку авторемонтних підприємств.

  • розвиваюча: розвинути короткочасну та довготривалу пам'ять, довільну увагу, уяву та процеси репродуктивного та продуктивного мислення.

  • виховна: виховати естетичні смаки, організованість, дисциплінованість, повагу до обраної професії, стриманість та охайність.

  • профорієнтаційна: переконати учнів у вірному обранні професії, та ознайомити з місцем, де вони зможуть використати набуті знання, вміння та навички, які вони отримають в навчальному закладі.

Об’єкт спостереження: ВАТ "Володарка", швейний цех.

Завдання учням:

1. Ознайомити учнів з особливостями обладнання швейного цеху.

2. Продемонструвати роботу швейного цеху, ознайомитись з операціями, які виконуються.

3. Скласти звіт екскурсії.

І. Підготовча частина

  1. Визначення місця проведення екскурсії, мети та основних завдань.

Екскурсію буде проведено на ВАТ "Володарка", де демонструватиметься обладнання швейного цеху, та асортимент одягу, який пошивається.

  1. Домовленість з підприємством, установою про проведення екскурсії, визначення екскурсовода.

Заява (додаток А). Про час та дату проведення екскурсії було домовлено з заступником директора з організаційних питань Сегедою Олександром Федоровичом, який і буде проводити екскурсію 20. 05. 2011 р. о 10 °° годині.

  1. Обумовлення та визначення змісту та часу екскурсії з екскурсоводом, прокладення маршруту екскурсії.

Під час проведення екскурсії Сегеда Олександр Федорович має ознайомити учнів з обладнанням швейного цеху, акцентуючи увагу систему конструювання "Ассист" і американський комплекс розкрою "Гербер", пошивочное устаткування "Джукі", "Бразер", "Пфафф", "Дюркопп Адлер", та волого-теплової обробки "Брізай", "Тест", "Індупресс".

Проводячи учнів до цеху, він має звернути їх увагу на спеціальні машини напівавтоматичної та автоматичної дії для автоматичного вшивання руквів в пройму з одночасним пришиванням плечової накладки та ін.

  1. Повідомлення учням про місце та час екскурсії.

Шановні учні, ми з Вами 22. 10. 2010 року о 10 °° годині ранку відвідаємо швейне підприємство ВАТ "Володарка", яке знаходиться в м.Вінниця, вул.Коцюбинского, 39.

  1. Вступне слово вчителя учням про мету та завдання екскурсії.

Мета проведення нашої екскурсії полягає в тому, щоб ознайомити Вас з основними моментами теорії на практиці, зорієнтувати Вас на майбутню професійну діяльність та з місцем, де ви зможете застосувати свої знання, вміння та навички, які ви отримаєте під час навчання в нашому навчальному закладі.

"Володарка" сьогодні - це динамічне підприємство, незмінною спеціалізацією якого є виробництво класичного чоловічого одягу, що активно розвивається..

Завданням нашої екскурсії є відвідання швейного цеху підприємства. Ви ознайомитеся з основним обладнанням, яким оснащений цей цех. По можливості можете записувати, фотографувати або знімати на відео те, що буде показано екскурсоводом, щоб в результаті оформити відповідного рівня звіт. Переважно, звертайте увагу на те, що буде показувати та розповідати екскурсовод, якщо буде щось цікаво або не зрозуміло, можете задавати питання в ході екскурсії.

  1. Проведення інструктажу з правил техніки безпеки в міському транспорті, правил вуличного руху.

Обов`язки і права пішоходів

  1. Пішоходи повинні рухатись по тротуарах і пішохідних доріжках, тримаючись правої сторони.

  2. За межами населених пунктів пішоходи, що пересуваються по узбіччю чи краю проїзної частини, повинні йти назустріч руху транспортних засобів.

  3. Рух організованих груп людей по дорозі дозволяється тільки у напрямку руху транспортних засобів колоною не більше як по чотири особи в ряду за умови, що колона не займає більше половини ширини проїзної частини. Попереду і позаду колони з лівого боку повинні бути супровідники з червоними прапорцями, а темну пору доби та в умовах недостатньої видимості – із засвіченими ліхтарями: спереду – білого кольору, позаду – червоного.

  4. Організовані групи дітей дозволяється водити тільки по тротуарах і пішохідних доріжках, а коли їх немає – по узбіччю дороги, але тільки у світлу пору доби і лише у супроводі дорослих.

  5. Пішоходи повинні переходити проїзну частину по пішохідних переходах, у тому числі підземних і над підземних, а у разі їх відсутності – на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч.

  6. У місцях, де рух регулюється, пішоходи повинні керуватися сигналами регулювальника або світлофора.

  7. Пішоходи, які не встигли закінчити перехід, повинні перебувати на острівці безпеки або лінії, що розділяє транспортні потоки протилежних напрямків, і можуть продовжити перехід лише тоді, коли переконаються в безпеці подальшого руху.

  8. Перед виходом на проїзну частину з-за транспортних засобів, що стоять, та будь-яких перешкод пішоходи повинні впевнитись у відсутності транспортних засобів, що наближаються.

  9. Чекати транспортний засіб пішоходи повинні на тротуарах, посадочних майданчиках, а де вони відсутні – на узбіччі, не створюючи перешкод для дорожнього руху.

Пішоходам забороняється:

  • виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху;

  • допускати самостійний, без нагляду дорослих, вихід дітей на проїзну частину;

  • переходити проїзну частину поза пішохідним переходом;

  • затримуватися і зупинятися на проїзній частині, якщо це не пов’язано із забезпеченням безпеки дорожнього руху.

У разі причетності пішохода до дорожньо-транспортної пригоди він повинен подати можливу допомогу потерпілим, записати прізвища та адреси очевидців, повідомити орган міліції про пригоду, необхідні дані про себе і перебувати на місці до прибуття працівників міліції.

Пішохід має право:

  • на перевагу під час переходу проїзної частини позначеними не регульованими пішохідними переходами, а також регульованими переходами за наявності на те відповідного сигналу регулювальника чи світлофора;

  • вимагати від державних і місцевих органів влади, власників автомобільних доріг, вулиць і залізничних переїздів створення умов для забезпечення безпеки руху.