Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3. Грунтотворчий процес.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Тема 9. Основні типи ґрунтоутворення

1. Підзолистий процес ґрунтоутворення.

2. Чорноземний, або дерновий, тип ґрунтоутворення.

3. Солонцевий (галогенний) процес ґрунтоутворення.

4. Болотний (гідроморфний) процес.

5. Латеритний процес ґрунтоутворення.

У природі всі фактори ґрунтоутворення тісно взаємнопов'язані, діють взаємно, обумовлюючи спрямованість і інтенсивність цього процесу.

Ґрунтоутворення — складний комплекс взаємопов'язаних хімічних, фізичних, біологічних явищ і процесів перетворення і переміщення речовин та енергії. Синтез і розклад органічних і мінеральних речовин, їх вимивання і акумуляція, надходження і витрати вологи й тепла тощо - первинні складники ґрунто­утворення, їх називають елементарними ґрунтовими процесами (ЕЛІ).

До елементарних ґрунтових процесів належать ті природні й антропогенні фунтові процеси, які:

а) специфічні тільки для ґрунтів і не характерні для інших природних явищ;

б) у своїй сукупності складають явище ґрунтоутворення;

в) визначають утворення у профілі специфічних ґрунтових горизонтів;

г) визначають будову профілю грунтів, тобто склад і співвідношення системи генетичних ґрунтових горизонтів;

д) мають місце у декількох типах ґрунтів у різних сполученнях.

Сьогодні, за Б. Г. Розановим, виділяють сім груп елементарних ґрунтових процесів: біогенно-акумулятивні (підстилкоутворення, -горотворення, гумусо-утворення); гідрогенно-акумулятивні (засолення, загіпсовування, карбонатизація, інші); метаморфічні (сіалітизація, монтморилонізація. фералітизація, озалізнення, оглеєння); елювіальні (вилуговування, опідзолення, осолодіння); ілювіально-акумулятивні (глинисто-ілювіальні процеси, гумусово-ілювіальні, залізисто-ілю-іальі, карбонатно-ілювіальні процеси); деструктивні (ерозія водна, ерозія вітрова -дефляція).

Елементарні грунтові процеси, які об'єднуються в єдиний зональний процес, дають у різних фізико-географічних зонах відповідні поєднання - типи ґрунтоутворення.

Кожний тип ґрунтоутворення обумовлює формування певної гами однотипних ґрунтів, а часткові ЕГП беруть участь в утворенні всіх типів ґрунтів, у чому і полягає суть єдиного ґрунтоутворювального процесу.

Велика кількість ґрунтів у природі - результат довготривалого природного розвитку основних ґрунтоутворювальних процесів (типів ґрунтоутворення) і насамперед підзолистого, чорноземного (гумусно-акумулятивного), болотного (гідроморфного), солонцевого (галогеного, латеритного (ферралітного).

Підзолистий процес ґрунтоутворення розвивається під дією лісової (пере­дусім хвойно!) рослинності в умовах вологого клімату, особливо енергійно на безкарбонатних материнських породах. Суть цього процесу полягає в інтенсив­ному розпаді (гідролізі) мінеральної частини породи або ґрунтової маси переважно під впливом органічних кислот (типу фульвокислот і в не менш інтенсивному виносі утворення рухомих продуктів із верхніх горизонтів у нижні або за межі ґрунтового профілю (при промивному типі водного режиму).

Рухомі продукти ґрунтоутворення, вивітрювання і компоненти біологічного кругообігу (насамперед рухомий гумус, кремнекислота, гідроксиди заліза, алюмінію) частково закріплюються в грунті, накопчуючись на різних глибинах і утворюючи нові колоїдно-дисперсні мінерали, і формують ґрунтовий профіль.

Підзолистий процес зумовлює утворення ґрунтів підзолистого ряду (типу), що характеризуються збідненістю верхніх горизонтів колоїами і накопиченням у них аморфного кремнезему (елювіальні горизонти), ненасиченіспо колоїдного комп­лексу основами, зокрема Са2+, кислою реакцією ґрунтового розчину, незадовіль­ними фізяко-механічними властивостями, підвищеною щільністю (на певних глибинах) ілювіальних горизонтів, збагачених мулистими часточками, гідрокси-

Періодичне перезволоження грушової товщі і оглеєння сприяють інтенсивності підзолистого процесу.

Представниками ґрунтів цього типу ґрунтоутворення є підзолисті і дерново-підзолисті ґрунти, які складають основний фон у ґрунтовому покриві лісової

зони.

Чорноземний, або дерновий (гумусово-акумулятивний), процес грунто-

творення відбувається під впливом багаторічної, трав'янистої рослинності в умовах помірного вологого клімату, особливо інтенсивно на рихлих карбонатних породах (лесах). Суть цього процесу полягає у збагаченні материнської геологічної породи або ґрунтової товщі (особливо верхньої частини) специфічною органіч­ною речовиою-гумусом.

Помірне зволоження при непромивному типі водного режиму, яке характе­ризується чергуванням низхідних і висхідних потоків ґрунтової вологи, призво­дить до рівномірного прокращування товщі гумусними сполуками і вимиванням легкорозчинних солей і карбонатів кальцію. Останній вимивається з верхньої частини профілю; перехідні до материнської породи горизонти, як правило, збагачені карбонатом кальцію (СаСОз); насиченість колоїдного комплексу Са2+ і закріплення ґрунтових колоїдів (глини і гумусу) сприяє утворенню агрономічно цінної водостійкої зернисто-грудкуватої структури. Розпаду мінеральної частини не відбувається.

Таким чином, гумусово-акумулятивний (дерновий) процес призодить до фор­мування різних чорноземних ґрунтів, що характериуються високою гумусністю, насиченістю колоїдного комплексу кальцієм, нейтральною або близькою до нейтральної реакцією грунового розчину, сприятливими фізико-механічними властивостями. Профіль цих грунтів є поступовим переходом від власне гумусового горизонту до негумусованої материнської породи. Перерозподілу колоїдів по профілю не відбувається. Представники фунтів цього типу ґрунтоутворення — чорноземи типові потужні - значно поширені в лісостеповій зоні і чорноземи звичайні, що формується у степовій зоні

Солонцевий (галогенний) процес ґрунтоутворення розвивається під впли­вом легкорозчинних солей, переважно хлоридів, сульфатів і карбонатів натрію, відбувається в різних природних зонах.

Класичну схему формування фунтів солонцевого комплексу запропонував К. К. Гедройц. Вона передбачає закономірну поступову зміну таких стадій: спочаткувиникає солончаковість, потім, під час промивання солей, - солонцюватість, при подальшому промиванні - осолодінні (солончак - солонець - солодь). Але таке чергування не є обов'язковою умовою розвитку грунтів галогенного (солонцевого) ряду.

Солончаковість (засолення) — це накопичення в грунті легкоозчинних солей (більше ОД % маси сухого грунту), особливо натрієих, джерелом яких є насамперед мінералізовані фунтові води і засолені материнські породи. Від незасолених солончакові грунти відрізаються підвищеною концентрацією солей ґрунтового розчину і навіть виділенням їх у вигляді прожилків, кристалів, кірок та інше. Засолення пригнічує ріст і розвиток рослин, профіль солончакового грунту збеігає в основному будову первинного (утвореного до засолення) грунту. Солонцюватість (осолонцювання) полягає в корінній зміні структурного стану всієї ґрунтової товщі у зв'язку з диспергацією ґрунтових колоїдів (гумусу і глини) під дією обмінно-поглинутого натрію і при зниженні концентрації легкорозчинних солей у фунтовому розчині (розсолення). Диспергацїя гумусу і глинистих частинок веде до розпаду структурних агрегатів. Осолонцьована фун­това маса може стати повністю безструктурною: поглинаючи значну кількість води і набухаючи, вона робиться в'язкою, при висиханні сильно розтріскується, утворюючи великі щільні шматки.

Солонці і солонцеві фунта характеризуються незадовільними фізико-меха-кітаими властивостями, наявністю катіонів №* в колоїдному комплексі (більше 5 % ємності поглинання), лужною реакцією фунтового розчину. Профіль солонцевих фунтів чітко поділений на горизонти колоїдного елювію та ілювію. В нижній частині профілю часто містяться солі.

Осолодіння - це процес інтенсивного розпаду (гідролізу) фунтової маси при заміні обмінно-поглинутого натрію (Иа*) в колоїдному комплексі іоном водню (Н*) і вилуговуванням продуктів розпаду. Розвивається при застої води на поверхні фунту, особливо інтенсивно в різних замкнутих понижених (западинах, породах), де анаеробні умови і оглеєння прискорюють процеси розпаду. Дже­релом іонів водню служить вода, що дисоціює, хоч і слабо, на Н3О+ і ОН~. Солоді і осолоділі фунти мають оглеєний профіль з добре розвиненим гумусово-елю­віальним і елювіальним горизонтами. Поряд з катіонами Са2+ і М§2+ у колоїдному комплексі фунтів містяться іони Иа+ і ІҐ. Реакція фунтового розчину у верхній

Грунти галогенного (солонцевого) ряду трапляються в різних зонах, але найбільш поширені в південному степу, в зонах напівпустель.

Болотний (гідроморфннй) процес ґрунтоутворення розвивається під впливом болотної (переважно мохової і осокової) рослинності в умовах постійного над­мірного зволоження, що викликає оглеєння і накопичення слоборозкладених органічних залишків у вигляді торфу. Перешкоджаючи проникненню в грунт вільного кисню повітря, перезволоженім фунтової товщі сприяє розвитку анае­робних бактерій, які використовують органічну речовину як енергетичний мате-

Цей процес розкислення (відновлення) грунтів називається оглееням. а утворена збагачена закисними сполуками маса є глеєм, який має оливкове, сизувате або синювате забарвлення завдяки вмісту закисого заліза і фосфор­нокислого закису заліза.

Анаеробні умови також сприяють накопиченню і консервації оргаічної речовини, що обумовлює наявність у фунті значних запасів основних поживних речовин - азоту і фосфору. До типових предтавників грунтів, які сформувались у результаті болотного процесу фунтоутворення, належать торф'яники, болотні і торфово-болотні фунти, характерні для тайгово-лісової зони долин рїчок, знижених перезволожених місць.

Латеритний процес фунтоутворення розвивається в умовах тепого і достатньо вологого клімату (тропіки, субтропіки), де інтенсивні процеси вивітрю­вання материнських геологічних порід і фунтотворення приводять, з одного боку, до вилуговування (вимивання) кремнезему, з іншого, - до вивільнення і нако­пичення півтора оксидів заліза і алюмінію, а також формування глинистих мінералів типу каолініту.

Під дією латеритного процесу фунтоутворення утворюються різні фунти, переважно алітного, фералітного, феритного складу, від червоноземів і жовтоземів до типових фералітних фунтів вологих тропіків.

Описані фунтоутворювальні процеси, їх поєднання і прояв у різних умовах визначають велику різноманітність ґрунтів у природі.

Контрольні питання

1. Назвіть основні типи фунтоутворення.

2. У чому суть підзолистого процесу фунтоутворення?

3. Чорноземний процес фунтоутворення.

4. Охарактеризуйте особливості солонцевого процесу фунтоутворення. 5.3 чим пов'язане осолодіння фунтів?

6. Суть болотного процесу фунтоутворення.

7. Особливості латеритного процесу.