Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODIChNI_REKOMENDATsIYi_Z_KURSOVIKh_ROBIT.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
141.82 Кб
Скачать

V. Підготовка до захисту і захист курсової роботи

Виконану курсову роботу необхідно подати науковому керівнику для перевірки та рецензування у встановлені ним строки.

Курсова робота перевіряється науковим науковим керівником та за наслідками перевірки складається рецензія, яка висвітлює наступні питання: позитивні сторони курсової роботи, недоліки використання джерел та літератури, оформлення та виставляється попередня оцінка роботи (Див.: Додаток 4).

Якщо курсову роботу виконано у не відповідності з вимогами, які ставляться до такого виду робіт, або з серйозними недоліками щодо змісту роботи, то вона повертається для повного або часткового доопрацювання.

Дата проведення захисту курсових робіт визначається графіком захисту, який затверджується заступником директора з навчально-методичної роботи, до початку заліково-екзаменаційної сесії.

Захист курсової роботи проводиться публічно перед комісією у складі трьох викладачів відділення «Правознавство», які мають право ставити питання та висловлювати зауваження до курсової роботи.

Процедура захисту включає:

  • доповідь студента про зміст роботи;

  • запитання до автора;

  • оголошення змісту рецензії наукового керівника курсової роботи;

  • відповіді студента на запитання членів комісії захисту;

  • заключне слово студента;

  • рішення комісії про оцінку роботи.

Студент повинен ретельно підготуватися до усного захисту курсової роботи. З цією метою готуються тези доповіді, в яких студент повинен коротко викласти основні результати дослідження:

  • обґрунтувати актуальність теми дослідження;

  • розкрити структуру роботи;

  • визначити об’єкт і предмет дослідження;

  • коротко викласти найбільш важливі положення та висновки роботи;

Члени комісії можуть звертатися до студента із запитаннями, на які він зобов’язаний дати вичерпні та аргументовані відповіді.

Захист курсової роботи триває не більше 10 – 15 хвилин.

Підсумки захисту та остаточна оцінка курсової роботи обговорюються членами комісії і виноситься рішення по кожній роботі індивідуально. Рішення комісії оголошується прилюдно в день захисту курсових робіт. Оцінка, визначена комісією, виставляється у відомість захисту курсових робіт, навчальний журнал та залікову книжку студента.

Студенти, які одержали під час захисту незадовільні оцінки, вважаться такими, що мають академічну заборгованість, яку ліквідують після доопрацювання курсової роботи у встановленому порядку.

VI. Критерії оцінювання курсової роботи

Кожна курсова робота оцінюється комісією диференційовано за традиційною системою оцінок на: «відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно».

Якість виконаної роботи оцінюється відповідно до таких показників:

  • актуальність обраної теми;

  • чіткість формулювання мети і завдань дослідження;

  • логічність структури та її відповідність темі роботи;

  • системність і глибина теоретичного аналізу проблеми;

  • наявність огляду наукових джерел з конкретної проблематики;

  • наявність аналізу та узагальнень правозастосовної практики;

  • достовірність і обґрунтованість висновків;

  • наявність і доцільність пропозицій щодо вдосконалення законодавства;

  • відповідність вимогам щодо оформлення;

  • змістовність доповіді студента про основні результати дослідження;

  • правильність, чіткість, аргументованість відповідей на запитання членів комісії.

Курсові роботи оцінюються за такими критеріями

«Відмінно» - якщо до курсової роботи немає зауважень, вона виконана у відповідності до встановлених вимог; має наукове та практичне значення; доповідь на захисті є логічною, змістовною, проголошена вільно;відповіді на запитання членів комісії вичерпні та правильні.

«Добре» - якщо тема роботи практично розкрита, але наявні певні недоліки, які не мають істотного значення; поверхнево проаналізовані літературні або нормативні джерела; недостатньо використані інформаційні матеріали; доповідь студента на захисті побудована логічно, проголошена вільно, відповіді на запитання членів комісії в основному правильні; робота оформлена в межах встановлених вимог.

«Задовільно» - тема роботи в основному розкрита, але мають місце певні недоліки змістовного характеру; нечітко сформульована мета дослідження, відсутні або суттєво обмежений аналіз наукової полеміки; аналітична частина характеризується надмірною описовістю; добір інформаційних матеріалів не завжди обґрунтований; висновки і пропозиції, що містяться в роботі не обґрунтовані; доповідь прочитана за текстом, або підготовлено невдало; не всі відповіді на запитання членів комісії одержали належної аргументації; є зауваження щодо оформлення роботи.

«Незадовільно» - не сформульовані мета і завдання дослідження; порушена логіка у викладені матеріалу в роботі; розділи неузгоджені між собою; відсутні огляд сучасних літературних та нормативних джерел; аналіз досліджуваної проблеми є поверхневим; використанні нормативно-правові акти, що втратили чинність тощо; відсутні власні висновки і пропозиції автора; робота не відповідає спеціальності «Правознавство»; мають місце суттєві недоліки в оформлені роботи; виступ на захисті свідчить про слабку орієнтації в правовій системі та проблемі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]