Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самостійна робота з політичної економії вірна.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
188.93 Кб
Скачать

Тема 5. Товарна форми організації суспільного виробництва. Товар і гроші

Для кожного положення, що наводиться далі, знайдіть відповідний термін або поняття

  1. Тип організації господарства, за якого продукти виробляються для задоволення власних потреб (внутрішнього особистого або виробничого споживання).

  2. Економічне благо, що має суспільну споживну вартість та обмінюється на ринку.

  3. Форма організації суспільного господарства, за якої продукти виробляються не для власного споживання їх виробниками, а спеціально для обміну чи продажу на ринку.

  4. Особливий товар, який виконує роль загального еквівалента, виступає посередником в обміні товарів і виражає економічні відносини між людьми щодо виробництва та обміну.

  5. Показник ефективності праці, її результативність за певний проміжок часу.

  6. Знецінення грошей, спричинене диспропорцією в суспільному виробництві та порушенням законів грошового обігу, яке виявляється у стійкому зростанні цін на товари і послуги.

  7. Затрати праці за одиницю часу.

  8. Уречевлена в товарі суспільна праця виробника.

  9. Цифрове значення на грошах.

  10. Певне кількісне співвідношення (пропорція), в якій споживні вартості одного роду обмінюються на споживні вартості іншого роду.

  11. Грошовий вираз вартості товару.

  12. Кількість товарів та послуг, які можна придбати за грошову одиницю.

  13. Здатність товару задовольняти будь-яку потребу людини.

  14. Необхідність обміну товарів відповідно до їх суспільної вартості.

а) товарне господарство; б) натуральне господарство; в) товар; г) інфляція; д) гроші як економічна категорія; е) реальна вартість грошей; ж) номінальна вартість грошей; и) вартість; к) мінова вартість; л) споживна вартість; м) інтенсивність праці; н) продуктивність праці; о) ціна товару; п) суть закону вартості.

Тема 6. Капітал: процес виробництва і нагромадження. Наймана праця і заробітна плата

Для кожного положення, що наводиться далі, знайдіть відповідний термін або поняття

  1. В якій сфері відбувається рух капіталу, коли підприємець купує необхідні йому товари, засоби виробництва і робочу силу, або коли здійснюється реалізація товару.

  2. Заробітна плата, яка виплачується за певний час функціонування робочої сили (годину, день, місяць і т.д.)

  3. Процес перенесення вартості основного капіталу на новостворений продукт у вигляді амортизаційних відрахувань за нормою амортизації.

  4. Період руху вартості від моменту її авансування до моменту її повернення до підприємця в первісній грошовій формі, яка зросла на величину додаткової вартості.

  5. Авансовані підприємцями у виробництво товарів засоби виробництва, грошові ресурси і засоби на оплату найманої праці, які в процесі своєї продуктивної взаємодії забезпечують зростання вартості та збагачення підприємців.

  6. Дохід у грошовій або натуральній формі, отримуваний найманими робітниками за продаж праці, надання послуг праці, яку люди здають в оренду, виконану роботу, за продукт праці тощо.

  7. В якій сфері відбувається рух капіталу, в процесі якого поєднуються засоби виробництва з робочою силою.

  8. Відношення річної суми амортизації до вартості основного капіталу виражена у відсотках.

  9. Поступова втрата основним капіталом своїх техніко-виробничих властивостей.

  10. Частина продуктивного капіталу, елементи якого беруть участь у процесі виробництва, але переносять свою вартість на новостворений продукт частинами в міру свого зносу і яка повертається до підприємця в грошовій формі по мірі реалізації товару.

  11. Кругооборот капіталу взятий як не окремий акт, а як процес, що періодично повторюється і відновлюється.

  12. Вартість робочої сили виражена в грошах.

  13. Втрата основним капіталом частини своєї вартості незалежно від втрати ними їх техніко-виробничих властивостей.

  14. Форма заробітної плати, яка залежить від кількості і якості виготовленої продукції і виконаних робіт.

  15. Частина капіталу, елементи якого цілком беруть участь у виробництві і вартість якого повністю переноситься на новостворений продукт і повертається до підприємця в грошовій формі після кожного кругообороту.

  16. Рух капіталу при якому він перебуває в сфері виробничого обігу, перетворюється із однієї функціональної групи в іншу і повертається до своєї початкової форми.

а) кругооборот капіталу; б) капітал; в) сфера обігу; г) сфера виробництва; д) оборот капіталу; е) основний капітал; ж) оборотний капітал; и) фізичний знос; к) моральне зношення; л) амортизація; м) норма амортизації; н) ціна робочої сили; о) погодинна заробітна плата; п) відрядна заробітна плата; р) заробітна плата.