Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова Волинець Є.І.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
843.78 Кб
Скачать

Спідниця-тетянка

Невідомо, хто придумав дати власне ім'я спідниці, скроєній з прямого полотна із закладеними по лінії талії складками. Є версія, що предки «тетянки» - домоткані спідниці російських селянок. Як не дивно, в сімнадцятитомному виданні «Словника сучасної російської літературної мови» до цього слова не дано жодного стилістичного і етимологічного пояснення, а як ілюстрація приведена цитата з романа Веніаміна Каверіна «Два капітани»: «Вона була абсолютно не схожа на пушкінську Тетяну, хіба що своєю «тетянкою», та локонами до плечей». Добре хоч, що Каверін Пушкіну винахід «тетянки» не приписав.

Спідниця-балон

Спідницю під назвою «балон» або «тюльпан» придумав в 1954 році Пьер Карден, прагнучи повторити контури вази. Вона ідеально личить жінкам з "хлопчаковою" фігурою, оскільки візуально розширює стегна - додає їм об'єм. У 2009 році в «тюльпанчиках» красувалися зоряні модниці від кінематографа і шоу-бізнесу: Ума Турман, Кеті Холмс, Ванесса Параді. Дизайнери говорять, що спідниця-балон покликана створити образ безпосередньої і веселої особи, в чомусь схожою на дитину.

Спідниця-плісе

Спідниця-плісе (вузька в талії, розширюється до низу за рахунок особливого оформлення тканини - плісировки або створення вертикальних складок). Довжина сама різна, види плісе - також.

Плісировані спідниці з ретельно відпрасованими дрібними або крупними складками - «онучки» старогрецьких драпіровок і шотландських кілтов. Визнаним хітом світової моди вони вважалися і на початку восьмидесятих, і на початку дев'яностих, і в ще у незабутому 2009 році.

Плісировані спідниці загострюють увагу на пластиці рухів жінки, тому у всі часи дизайнери рекомендували носити з ними взуття на високому каблуці.

Спідниця-сонце

У розкроєному і розкладеному вигляді спідниця-сонце є ідеальним кругом. Сидячи на фігурі, він перетворюється в спокусливу деталь гардероба і красиво розвівається від вітру або стрімкої ходи. В такої спідниці є лише один недолік: на її пошиття може піти просто немислима кількість тканини. Спідниці-сонце кілька разів входили в моду і виходили з неї, починаючи з восьмидесятих років XX століття. Останній раз вони були актуальні в літній моді 2008-2009 років.

Спідниця-олівець

Стилісти радять неодмінно включати цю річ в свій базовий гардероб. Спідниці-олівці сидять однаково добре майже на всіх жінках, незалежно від типа фігури. Винахідником такої спідниці вважається легендарний французький метр Крістіан Діор. Саме він вперше в далеких п'ятдесятих показав декілька варіантів із завищеною талією в своїх колекціях.

У комплекті з туфлями-човниками спідниця-олівець перетворилася на характерну складову діоровского бачення жінки.

Мода 2010 років знову закликає прекрасних пані підкреслювати привабливість своїх фігур спідницями-олівцями.

Спідниця-пачка

Романтичні спідниці-пачки прийшли в жіночий гардероб з балетного мистецтва. Вперше ескіз такої спідниці в далекому 1831 року намалював художник Ежен Ламі для балерини Марії Тальоні. У восьмидесяті роки XX століття короткі і пишні спідниці-пачки, прикрашені рюшами і воланами, стали незвичайно популярними перш за все тому, що їх носили визнані ікони стилю - Мадонна і Синді Лопер. Такі легковажні спіднички задають тон і в сезоні весна-літо 2010.

Спідниця-годе

Поява в моді спідниць-годе, які облягають стегна і ефектно розширюються донизу, нерозривно пов'язано з образом Бриджіт Бардо і зі всією епохою шестидесятих. Фасон годе визнаний класичним, він, по суті, згодом ніколи не виходив з моди. Спідниця-годе шиється з суцільнокроєних клинів, які інколи замінюються вточними. Вони можуть бути підібрані в тон основного матеріалу спідниці або на контрастній основі. У 2010 році актуальні спідниці-годе з найнезвичайнішими кутами розширення.