Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LK_2_Planuvannya_roboti_dilovodstvo_ta_zvitnis.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
97.28 Кб
Скачать

ЛК 2. Планування роботи, діловодство та звітність

Соціальне інспектування – система заходів, спрямованих на здійснення контролю за додержанням вимог законодавства щодо захисту прав та свобод дітей і молоді шляхом з'ясування причин, які призвели до виникнення складних життєвих обставин, та забезпечення права на отримання своєчасної допомоги, у т.ч. вжиття негайних заходів для подолання складних життєвих обставин.

Зміст соціального інспектування включає такі етапи:

1. Вивчення життєдіяльності:

• сім'ї, яка опинилася у складних життєвих обставинах (у т.ч. в разі загрози жорстокого поводження або вчинення насильства стосовно дитини чи інших членів сім'ї, наявності наркотичної або алкогольної залежностей батьків або одного з них);

• сімей, члени яких мають інвалідність або ВІЛ-інфекцію;

• жінок, які виявили намір відмовитися від новонародженої дитини, вагітних жінок, які перебувають у складних життєвих обставинах, тощо;

• сім'ї неповнолітнього, який перебуває у місцях позбавлення волі або повернувся з місць відбування покарання; неповнолітнього та молодих осіб, засуджених без позбавлення волі (у т.ч. батьків або одного з них);

• родичів осіб, які перебувають у центрах соціально-психологічної допомоги, соціальних гуртожитках для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, соціальних центрах матері та дитини, центрах соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями, центрах для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді тощо.

2. Ознайомлення з умовами її проживання з метою діагностики складних життєвих обставин (здійснюється шляхом первинної оцінки).

3. Підготовка висновків та рекомендацій (передбачає аналіз причин та факторів, які обумовили виникнення складних життєвих обставин, та їх можливі наслідки) щодо подальшої роботи з сім'єю чи особою у вирішенні складних життєвих обставин з метою сприяння призначенню різних видів соціальної допомоги; вжиття термінових заходів для залучення інших підприємств, установ, організацій, звернення до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, суду тощо у виявленні порушень прав та свобод дітей та молоді, які потребують негайного реагування; необхідності занесення до загального банку даних сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Планування роботи головного державного соціального інспектора та державного соціального інспектора

План роботи – документ, який установлює точний перелік намічених для виконання робіт чи заходів, їх послідовність, обсяги, терміни виконання, керівників і конкретних виконавців.

За терміном, на який вони розраховані, плани поділяються на: перспективні (охоплюють декілька років), річні, піврічні, квартальні, місячні, тижневі, щоденні.

Річний план роботи містить в собі всі заходи, які передбачається проводити протягом року, носять загальнообов’язковий характер, розраховані на певний період часу та можуть не мати точного терміну виконання. Тоді в графі «термін виконання» зазначають: постійно, протягом року, місяця.

Піврічні та квартальні плани є коригуючими. До них вносять доповнення, уточнення, пов’язані з фінансуванням, отриманням нових законодавчих актів, розпорядчих документів тощо.

Місячний план роботи має містити в собі конкретні заходи, які проводяться протягом даного місяця із зазначенням точних термінів виконання. Якщо робота не виконана чи з якихось причин перенесено термін виконання певного заходу, обов’язково треба зробити відповідний запис, вказуючи термін, на який перенесено виконання даного пункту плану, та з якої причини не виконано ту чи іншу роботу.

Тижневі та щоденні плани складаються для більш раціонального розподілу працівниками робочого часу при виконанні запланованих заходів, що передбачають точний погодинний розподіл часу, а також якщо під час складання річного чи місячного плану не були враховані заходи, які виникли в процесі роботи.

Плани роботи поділяються ще на службові та індивідуальні. Службові плани роботи (для всієї установи, управління, відділу) підписують особи, відповідальні за їх виконання, або керівники установи. Індивідуальні плани (для однієї особи, в даному випадку головного державного соціального інспектора та державного соціального інспектора) підписують ті, хто їх складає і безпосередньо виконує з подальшим затвердженням керівником установи.

Обов’язкові реквізити, що використовуються при складанні планів роботи: гриф затвердження; назва документу (план роботи); період, на який складається план; назва структурного підрозділу чи посади й прізвище працівника, робота якого планується.

Основний зміст плану викладається у формі тексту або таблиці. Кожний пункт плану складається з обов’язкових частин: зміст роботи, обґрунтування необхідності здійснення заходу, термін виконання, виконавець, відмітка про виконання або термін переносу. В частині змісту роботи плануються відповідно до посадової інструкції, функціональних обов’язків та Положення про головного державного соціального інспектора та державного соціального інспектора (див. зразок).

Зразок

Затверджую

Начальник управління праці та

соціального захисту населення

___________________________

„____” _________________ року

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]