Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОГО Б2.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
14.04 Mб
Скачать

Операції з банківськими розрахунковими документами

Банківські розрахункові документи в системі АБС Б2 поділяються на наступні види: внутрібанківські, зовнішні, касові, валютні, позабалансові.

Створення внутрішнього документа (меморіальний ордер) відбувається у формі «Документи дня» шляхом створення форми відповідного типу документа, та заповнення всіх необхідних комірок. Особливостями створення внутрішнього документу є проставляння дати корекції документа або проміжку часу протягом якого може відбутися корекція, також можна не включати можливість корекції документа в залежності від технологічної карти банку.

Особливістю створення зовнішнього документа є встановлення термінів БІС, які використовуються в тому випадку, якщо в інший банк потрібно відправити детальну інформацію про платіж, а символів в призначенні платежу не достатньо для цього

Особливістю створення зовнішнього документа є використання, у разі потреби, вкладки «Платежі в бюджет». У разі проставлення ознаки «Платіж до бюджету», система відразу ж викликає параметри бюджетного платежу, для заповнення призначення платежу.

При виборі касового типу документа, система відразу визначає за налаштуваннями ознаку фінансової операції за рахунком каси і відразу за режимом налаштування каси проставляє рахунок.

Особливістю створення валютного документа, безумовно, є вибір валюти платежу, обов’язково потрібно заповнити вкладку «Додаткові параметри», а зокрема: визначити вид операції, банк-кореспондент, код операції та курс валют.

Аналогічно до оформлення вищенаведених документів, оформляються позабалансові документи.

Порядок зарахування коштів на поточний рахунок

КРОК 1. Зарахування коштів на поточний рахунок фізичної особи здійснюється за допомогою заяви на переказ готівки. Для початку роботи з даним типом документу, користувачу необхідно зайти на вкладку «Документи дня» та клацнути кнопку .

КРОК 2. У комірці «Тип» виберіть тип документу «Заява на переказ готівки», введіть номер документа або проставте його автоматично шляхом натискання клавіші Tab, виберіть рахунок контрагента на який необхідно зарахувати певну суму коштів, обов’язково впишіть «Призначення платежу». Звичайно також необхідно вибрати символ каси та внести відповідну суму.

КРОК 3.Після заповнення вкладки «Редактор», в тих документах, які визначені адміністраторами програми та технологічною картою банку необхідно заповнити вкладку «Спеціальні параметри». для цього необхідно вибрати дані клієнта, що підтверджують його особу, а також заповнити поле «Через кого», тобто через кого здійснюється операція.

КРОК 4. Заповнивши всі необхідні комірки у вкладках «Редактор» та «Спеціальні параметри» необхідно провести документ, тобто підтвердити його виконання.

КРОК 5. Після проведення документа, шляхом використання візуального фільтру, його необхідно знайти у формі «Документи дня» та роздрукувати.

Розрахунки за допомогою платіжного доручення

КРОК 1. Розрахунки за допомогою платіжного доручення в системі АБС Б2 здійснюються аналогічно до розрахунків з використання інших розрахунко-касових документів. Так, для заповнення відповідної форми платіжного доручення, необхідно відкрити вкладку «Документи дня» створити новий запис та вибрати тип документа і заповнити всі необхідні комірки. Після внесення необхідних даних потрібно провести документ.

КРОК 2. Використовуючи візуальний фільтр вибрати зі списку документів дня необхідне платіжне доручення та роздрукувати його.