Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОГО Б2.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
14.04 Mб
Скачать

Робота з підсистемою «Контрагенти». Внесення даних про клієнта у базу даних банку.

Контрагенти. Підсистема служить для зберігання і обліку клієнтів банку. В якості клієнтів, за якими ведеться облік, можуть бути суб'єкти господарської діяльності (різних форм власності та організаційно-правової структури) або фізичні особи, які мають встановлені з банком, постійні або тимчасові відносини, які стосуються банківських операцій, передбачених чинним законодавством. Для внутрішньобанківських рахунків АБС Б2, відкривається власна картка банку з кодом рівним 1-ці, на яку згодом створюються власні рахунки банку. Підсистема дозволяє вести облік паспортних даних, статистичних даних, даних про реєстрацію в ДПС та Держадміністрації, даних про фізичну/юридичну адресу, контактної інформації та інших додаткових даних.

Бізнес-партнери. Завдання призначена для обліку Бізнес-Партнерів, дозволяє визначати типи зв'язків між Бізнес-Партнерами, а також "ролі", в якій може виступати Бізнес-Партнер по відношенню до іншого Бізнес-Партнеру або контрагенту.

Додавання контрагента. При додаванні нового контрагента необхідно ввести або вибрати з відповідних довідників значення основних параметрів на вкладці «Запис». Після введення основних параметрів система запропонує ввести додаткові параметри, зазначені адміністратором як обов'язкові для даного типу контрагента.

Зміна контрагента – можна змінювати значення всіх основних параметрів контрагентів крім коду та філії (якщо відображається) контрагента. Адміністратором може бути обмежена зміна значень полів: "Категорія", "Чинний кредитний рейтинг НБУ", "Чинний кредитний рейтинг (внутрішній)", "Категорія кредитних операцій". Значення параметрів: "Тип", "Ідентифікаційний код", "Код інсайдера (К060)", "Ненадійний клієнт", – можна змінювати тільки при наявності прав на відповідні операції зміни введених значень.

Видалення контрагента – якщо немає жодного відкритого по контрагенту рахунку, то можливе видалення контрагента.

Про факт виконання зазначених операцій формується запис в "Журналі контрагентів" із зазначенням часу виконання операції та імені користувача.

Типи контрагентів

Порядок створення в абс б2 запису контрагента фізичної особи

КРОК 1. В робочій книзі (загальна таблиця що відкривається після авторизації в системі) зайдіть на вкладку «Контрагенти NEW», відкрийте її та клацніть лівою кнопкою миші на .

КРОК 2. Після клацання на кнопку у вас появиться вкладка запису контрагента («Запис»), яку необхідно буде заповнити. Спочатку потрібно заповнити форму «Параметри». Для цього необхідно вибрати тип контрагента – фізична особа резидент (ФЛР) чи фізична особа нерезидент (ФЛР), поставити курсор миші у віконце «Код» та нажати клавішу «Tab», після чого, система автоматично проставить код контрагента. Введіть своє прізвище, ім’я та по батькові і далі заповніть все так як показано на рисунку.

КРОК 3. Після заповнення вкладки «Запис», перейдіть на вкладку «Паспорт» та внесіть паспортні дані контрагента.

КРОК 4. Після заповнення вкладки «Паспорт» перейдіть на вкладку «ГНА/Гос. адм.» (Державна податкова служба/Державна адміністрація). Заповніть необхідні дані про платника податку так, як це показано на рисунку.

КРОК 5. Після заповнення вкладки «ГНА/Гос. адм.» перейдіть на вкладку «Адреса» і внесіть необхідні дані.

КРОК 6. Зробивши необхідні записи у вкладках «Параметри», «Паспорт», «ГНА/Гос. адм.», «Адреса» клацніть на кнопку для завершення створення запису контрагента фізичної особи.

Інші вкладки, такі як: «Рейтинг», «Річний звіт», «Додаткові параметри» заповнюються у відповідності до технологічних карт банку, а для навчальної практики їх заповнювати непотрібно.

КРОК 7. Після завершення роботи з внесення всіх необхідних даних про контр агента в систему Б2, запис про контрагента необхідно авторизувати (підтвердити).