Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пРАКТ. 5(2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
292.35 Кб
Скачать

Б. За даними розвідки (моніторингу)

Процес поширення радіоактивних речовин у атмосфері може мати дуже складний характер, тому з метою уточнення радіаційної обстановки проводять радіаційну розвідку (моніторинг) на місцевості, що полягає у визначенні рівнів радіації у точках з відомими координатами з обов'язковою фіксацією часу вимірювання.

Своєчасний моніторинг та оцінка радіаційної обстановки, зважаючи, що час підходу радіоактивної хмари та початок і сам процес випадання радіоактивних речовин може тривати кілька годин або днів, дозволяє структурам цивільного захисту та цивільної оборони своєчасно провести комплекс заходів для захисту населення й особового складу формувань ЦО а також підготовку до проведення рятувальних і інших невідкладних робіт (РіНР).

До таких заходів належить: оповіщення про загрозу радіоактивного забруднення, підготовка об'єктів до переходу на режим роботи в умовах радіоактивного забруднення, підготовка сховищ та протирадіаційних укриттів для розміщення в них людей, підготовка індивідуальних засобів захисту, захист продовольства, сировини, джерел питної води та інше.

За результатами прогнозування радіаційної обстановки проводять оцінку можливих негативних наслідків впливу радіоактивного забруднення на людей, техніку, споруди та навколишнє середовище, тобто визначають:

  • необхідний комплекс (РіНР);

  • можливі дози опромінення людей, які знаходилися на забрудненій території;

  • необхідність захисних, евакуаційних, лікувальних та інших заходів для населення, що постраждало;

  • допустимий час роботи рятувальних формувань у конкретних точках забрудненої території;

  • ступінь зараження споруд, техніки, устаткування, ґрунту;

  • ступінь зараження та придатність продуктів харчування і води;

  • необхідність введення спеціального режиму роботи підприємств, робота на яких не може бути зупинена у короткі строки.

Найбільш достеменні (точні) данні про радіаційне зараження місцевості можна отримати шляхом проведення вимірювань рівнів радіації, використовуючи дозиметричні прилади.

Для цього необхідно мати такі вихідні данні:

  • рівні радіації, виміряні в різних точках на місцевості(Р/год);

  • час вибуху (tвиб.)

  • час вимірювання рівнів радіації (tвим.);

  • вид ядерного вибуху: наземний, повітряний (Н, П);

  • потужність вибуху (q, кт);

  • швидкість і напрямок середнього вітру (W ; ) ;

На державному рівні, для своєчасного виявлення радіоактивного зараження місцевості, організується і безперервно ведеться радіаційна розвідка. Яка охоплює майже всі складові біосфери, так:

  • на суші (наземна);

  • на воді (річна, морська);

  • у атмосфері (повітряна).

На регіональному та місцевому рівнях розвідка організується і ведеться службами та формуваннями протирадіаційного і протихімічного захисту (ПР і ПХЗ) цивільної оборони (ЦО) відповідного рівня.

На об’єктах (підприємствах) радіаційна розвідка ведеться формуваннями ЦО, які готуються службами (ПР і ПХЗ).

До цих формувань відносяться;

    • пости радіаційного і хімічного нагляду (спостереження) (РХН);

    • ланки і групи радіаційної та хімічної розвідки (РХР).

Пост радіаційного і хімічного нагляду (спостереження) включає

трьох осіб ( начальник посту, розвідник-хімік, розвідник-дозиметрист). На кожному об’єкті виставляються один або декілька постів, в залежності від площі території. Пост підпорядковується начальнику служби ПР і ПХЗ, або начальнику штабу ЦО об’єкту (там де немає служби ПР і ПХЗ).

Заміри проводяться у місцях знаходження людей (територія, цех, укриття і таке інше).

Данні результатів розвідки фіксують у журналі і передають на ПУ. Під час пересування по автошляхах виміри роблять у місцях, які можна показати на карті ( міст, перехрестя доріг, околиця населеного пункту і таке ін.).

Одержані керівництвом данні радіаційної розвідки (моніторингу) обробляються і використовуються для визначення рівнів радіації на місцевості, зон радіоактивного зараження місцевості з нанесенням їх на карту чи схему.

Виявлення радіаційної обстановки у осередку ураження, включає:

  • збір даних про рівні радіації - Р (Р/год);

  • "приведення" рівнів радіації до одного терміну;

  • нанесення зон радіоактивного зараження місцевості на карту (схему).

Є зрозумілим, що збір даних про рівні радіації на місцевості проводиться фахівцями за допомогою вимірювальних приладів, у різних місцях та у різний час і це не дає можливості точно визначити межи зон радіоактивного зараження місцевості та рівні радіації при цьому, це пояснюється тим, що величина рівнів радіації на місцевості весь час змінюється, цей показник динамічний, тому необхідно результати кожного із вимірів, що стосуються осередку ураження, "привести" до одного терміну після вибуху (викиду). Це виконується за формулою:

Р1 = Рt · К, (1.)

де Р1 - рівень радіації, перерахований на 1 год. після вибуху;

Рt - рівень радіації, виміряний у будь-який час;

К- коефіцієнт перерахунку, таблиця 3, або (Довідник Демиденко Г.П. та ін., дод. 14).

ЗАВДАННЯ №2. Приведення рівнів радіації до одного терміну

після ядерного вибуху чи викиду РР.

Приклад 1. Після ядерного вибуху у м. N потужністю - q= 100 кт, вибух наземний (Н), який стався о 8.00 год. ранку 20 жовтня, у штаб ЦО підприємства розміщеного у м. L, почали надходити розвід дані. Повідомлення надходять із різних постів та у різні терміни часу, ці дані заносяться у журнал обліку.