Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц11.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
88.58 Кб
Скачать

Лекція 11. Особливості роботи по соціальній підтримці молодих сімей у системі діяльності центрів соціальних служб для молоді

Питання: 1.Зміст, форми і методи роботи соціальних служб для молоді з молодою сім'єю.

2.Напрями роботи по соціальній підтримці молодих сімей та відповідні методи.

1.Зміст, форми і методи роботи соціальних служб для молоді з молодою сім'єю

Робота центрів соціальних служб для молоді з сім'єю (переважно молодою) проводиться за чотирма основними напрямами:

  1. Підготовка молоді до сімейного життя.

  2. Робота з молодою сім'єю по стабілізації сімейних стосунків.

  3. Допомога батькам у розв'язанні різноманітних проблем сімейного виховання.

  4. Сімейна психотерапія

Для того, щоб реалізувати ці напрями роботи, соціальні працівники повинні перш за все створити банки даних щодо стану сімей у регіоні (області, місті або районі). Мається на увазі створення соціального портрету сімей конкретного регіону: загальна кількість сімей, співвідношення сільських та міських сімей, кількість різних типів сімей (неповних, багатодітних, малозабезпечених, одиноких матерів, неповнолітніх матерів, де батьки - алкоголіки, наркомани та ін.). Це допоможе побачити загальну картину розподілу сімей і одночасно визначити пріоритетні напрями роботи з окремими групами сімей.

Крім того, у спеціаліста, який займається проблемою соціальної підтримки молодої сім'ї, повинен бути підібраний пакет

168

різноманітних дослідницьких, тренінгових матеріалів (тестів, анкет, опитувальників) для проведення діагностичної роботи та психотрешнпв з різними категоріями сімей, батьками, дітьми, а також для проведення соціально-психологічних, педагогічних досліджень окремих категорій сімей.

Для різних категорій сімей періодично повинні готуватись і видаватись рекламні буклети, відеоматеріали, брошури з найбільш актуальних проблем, які хвилюють сім'ї регіону, молодь, що готується до вступу в шлюб.

До масових культурно-організаційних заходів, які проводяться соціальними службами з сім'єю, можна віднести організацію сімейних вечорів, свят молодої сім'ї, сімейних конкурсів, фестивалів, шоу-програм, тематичних КВК та ін. У зв'язку з цим бажано, щоб спеціалісти мали набір проектів-сценаріїв цих заходів.

2.Напрями роботи по соціальній підтримці молодих сімей та відповідні методи. А. Підготовка молоді до сімейного життя

Як свідчить практика роботи соціальних служб для молоді та проведені дослідження, молодь в основному не підготовлена до сімейного життя. Тому в їх практичній діяльності багато уваги приділяється саме цьому напрямку роботи. Об'єктом роботи є школи, заклади ирофтехосвіти, коледжі, ліцеї, вищі навчальні заклади, робітничі гуртожитки. Така робота здійснюється за допомогою лекторіїв, трупових занять (наприклад, для дівчат і хлопців), а також під час індивідуальних консультацій. Для здійснення такої роботи залучаються, крім працівників соціальних служб, інші спеціалісти - юристи, сексологи, наркологи, психологи, гінекологи, андрологи та ін.

Програми лекторіїв передбачають розгляд таких питань: "Здоровий спосіб життя сім'ї"; "Сім'я і закон. Кодекс України про шлюб та сім'ю. Укладення шлюбної угоди"; "Проблеми планування сім'ї. Народження здорових і бажаних дітей"; "Способи вирішення

169

сімейних проблем і конфліктів"; "Психологічний клімат сім'ї"; "Бюджет сім'ї та його раціональна організація"; "Мамина школа. Поради майбутньому батькові" та ін.

Значна увага у підготовці молоді до сімейного життя приділяється вечірніми жіночими та юнацькими гімназіями. Це один з видів інноваційних соціальних технологій, допоміжна компенсаторна форма освіти. В них навчаються дівчата (або юнаки) 13-20 років. Зараз при центрах працює біля 20 таких гімназій. Термін кавчання — два роки. У гімназіях створюються умови для формування особистості з урахуванням індивідуальних особливостей кожної дівчини (або юнака), поліпшення соціального самопочуття, розширення кола спілкування, духовного збагачення, розвитку творчих здібностей, підготовки їх до виконання у майбутньому соціальних ролей дружини, матері, ділової жінки або чоловіка, батька, професіонала. Кожна гімназія працює за авторськими програмами. До викладання, крім спеціалістів соціальних служб, залучаються викладачі шкіл, науковці та ін. Навчальні плани вечірніх жіночих гімназій включають такі предмети: "Жінки в історії України та світовій історії"", "Жінка в бізнесі", "Вічні істоки", "Дівчинка-дівчина-жінка", "Психологія міжособистісних відносин", "Етика і психологія сімейного життя", "Основи етикету", "Я чарівна і приваблива", "Мамина школа" та ін. При цьому значна увага приділяється питанням гігієни жінок, планування сім'ї, збереження продуктивного здоров'я.

Програми юнацьких гімназій мають ряд курсів, спільних з 'жіночими, але також і свої специфічні предмети з питань права, психогігієни, вмілого господарювання, основ фізичної підготовки, рукопашного бою та ін. У процесі викладання застосовуються активні форми занять -тренінги, рольові ігри, конкурси, дискусійні клуби тощо.

Однією з ефективних форм роботи щодо підготовки молоді до сімейного життя є також діяльність клубів для дівчат, молодих жінок. Мета таких клубів - формування адекватного уявлення про

170

соціальну роль жінки в суспільстві; підвищення культурного рівня жіночої молоді; підготовка до сімейного життя; розвиток комунікативних навичок; формування духовних цінностей; корекція особистіших проблем; сприяння розвитку здібностей; формування активної життєвої позиції. Таких клубів у системі соціальних служб налічується біля 70. Клуби створюються на базі центрів ССМ, шкіл, закладів профтехосвіти, вищих навчальних закладів. На базі багатьох клубів вирішується питання працевлаштування дівчат, здійснюється курсове навчання з підготовки і перепідготовки конкурентноздатних спеціальностей (гувернер, масажист, домашній перукар, косметолог, секретар-референт та ін.). Основна їх мета - підвищення загальної культури дівчат, орієнтація на щасливе материнство, формування здорового способу життя, підготовка до подружнього життя, соціальна адаптація жіночої молоді.

Особлива увага приділяється створенню таких клубів для дівчат-сиріт, і працюють вони на базі шкіл-інтернатів. Необхідність створення таких клубів обумовлюється тим, що випускникам шкіл-інтернатів буває важко адаптуватися в оточуючому середовищі, вони мають проблеми у створенні сім'ї, організації домашнього побуту і господарства. Відсутність емоційних контактів з батьками, спілкування тільки з ровесниками, обмеженість можливостей у виборі друзів, замкнене коло спілкування негативно позначаються на формуванні особистості цих дітей. У них спостерігаються нечіткі уявлення про сім'ю, сімейні традиції, подружнє спілкування. Тобто у цих дітей немає елементарного уявлення про образ сім'ї- що це таке. На елементарні запитання про організацію сімейної життєдіяльності вони відповісти не можуть. Діяльність подібних клубів враховує особливості цієї категорії дівчат. Особливо важливо проводити психокорекційні тренінги, тренінги спілкування, використовувати завдання, ігрові ситуації, вправи для розв'язання практичних питань підготовки до сімейного життя.

171

Значну роль// підготовці молоді до сімейного життя відіграє шла довіри Л^е листування спеціалістів центрів ССМ з молоддю, підлггкамиТякі проживають у віддалених сільських районах, там, де немає Телефону довіри. Надсилають листи і ті підлітки, які внаслідок індивідуальних особливостей не наважуються безпосередньо звернутися зі своїми проблемами до спеціалістів. Працівники соціальних служб поділяють такі листи на 3 групи -лист до нарколога, до гінеколога, до соціального працівника. Серед них слід виділити ті, що стосуються підготовки молоді до сімейного життя, - це листи до гінеколога. Вони надходять від дівчат і стосуються питань можливості вступу у статеві стосунки, появи захворювань, що передаються статевим шляхом, небажаної вагітності та ін. Такі дівчата потребують дружньої допомоги, поради, рекомендації гінеколога. Спеціалісти ССМ надають допомогу як у письмовій формі, так і у процесі індивідуальних бесід, на які запрошуються абоненти, дають їм рекомендації, куди потрібно звернутися, щоб отримати анонімну консультацію спеціаліста.

Але більшість листів, які також пишуть в основному дівчата, стосуються питань взаємостосунків хлопців та дівчат, чоловіків та жінок, взаємини з батьками. Це історії кохання, про людські почуття, вчинки, втрату віри у майбутнє тощо. Такі листи вимагають великої уваги, зваженості у відповідях, спонукання до самостійного вибору своєї поведінки, роз"яснень негативних наслідків необдуманих вчинків. Причому у відповідях не слід нав'язувати підліткам своєї думки, варто надати можливість самостійно вирішувати свою долю. Інакше можна втратити довіру підлітка.

До Пошти довіри можна віднести і записки, які надсилають підлітки після прослухання лекцій спеціаліста. Такі записки теж потребують уважного ставлення. Відповіді можна давати рідразу в аудиторії або автори записок запрошуються на індивідуальні консультації до центру ССМ.

172

Значна робота проводиться соціальними службами разом з ЗАГСом з тими молодими, хто подав заяву про одруження. На базі ЗАГСів працюють спеціалісти соціальних служб, а також запрошені спеціалісти, які проводять консультації з групами (5-7 пар) або індивідуально з кожною парою. Індивідуальна робота вважається більш ефективною, оскільки така форма дає змогу якнайкраще враховувати біопсихофізичні, культурні та інші характеристики партнерів, прогнозувати їх сумісність у міжособистісних та інтимних стосунках. Особлива увага при цьому звертається на проблеми взаємної адаптації, терпимості, взаєморозуміння, створення нормального психологічного клімату в сім'ї, профілактики конфліктних ситуацій і розлучень.

Більш спрощеним варіантом може бути спеціальний лекторій (4-7 занять) "Школа молодих". До тематики лекторію включаються такі питання:

Юридично-правові аспекти шлюбно-сімейних відносин.

Культура та основи фізіології подружнього життя.

Психологія і психогігієна шлюбно-сімейних відносин.

Планування сім'ї, народження здорового покоління.

Медико-соціальні проблеми пияцтва та наркоманії.

Економіка і бюджет сім'ї.

Деякі соціальні служби розробляють спеціальні пам'ятки, які обов'язково видаються молодим перед реєстрацією шлюбу. Вони вміщують різні поради щодо взаємостосунків подружжя, організації його життєдіяльності, народження дітей тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]