Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsii_magistr_zvytnyst (1).doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
342.02 Кб
Скачать

Тема 4 « Звіт про рух грошових коштів»

Метою складання Звіту про рух грошових коштів є надання користувачам повної, правдивої і неупередженої інформації про зміни, які відбулися у складі грошових коштів і еквівалентів підприємства за джерелами їх формування за звітний рік.

Звіт про рух грошових коштів складається за результатами роботи підприємства за рік. У нім розраховують грошові потоки підприємства по окремих видах діяльності в частині вступу і вибуття.

Послідовність складання звіту про рух грошових коштів визначається П(С) БО «Звіт про рух грошових коштів» [4].

Звіт про рух грошових коштів складається з трьох окремих розділів, в яких відображують рух грошових коштів по видах діяльності: операційною, інвестиційною і фінансовою.

Звіт заповнюють у вигляді таблиці, яка складається з рядків (від 010 до 400) і граф. Рядки розділені на розділи, які характеризують операційну, інвестиційну і фінансову діяльність.

Таблиці містять шість граф: найменування розділів і статей, код рядка, вступу і вибуття грошових коштів за два терміни (звітний і попередній).

Рух грошових коштів у результаті операційної діяльності

Рух грошових коштів у результаті операційної діяльності визначається за сумою надходжень від операційної діяльності та сумою витрачання на операційну діяльність грошових коштів за даними записів їх руху на рахунках бухгалтерського обліку.

У статті "Надходження від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)"(р.010) відображаються грошові надходження від основної діяльності, тобто від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) з урахуванням непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору тощо). Тут не враховують суми авансів, отриманих від покупців в оплату продукції.

У статті "Надходження від погашення векселів одержаних" (р.015) відображаються грошові надходження від погашення векселів одержаних(в рамках операційної діяльності)., від їх продажу (відображують тільки ті підприємства які є торговцями цінними паперами).

У статті "Надходження від покупців і замовників авансів" (р.020) відображається сума одержаної попередньої оплати та авансових надходжень грошовими коштами від покупців і замовників під наступну поставку продукції (товарів, робіт, послуг).(з ПДВ).

У статті "Надходження від повернення авансів" (р.030) відображаються повернуті підприємству постачальниками і підрядниками суми попередньої оплати та авансових надходжень грошовими коштами.

У статті "Надходження від установ банків відсотків за поточними рахунками" (р.035) відображається сума одержаних підприємством відсотків (процентів) за залишками коштів на його поточних рахунках за договорами банківського рахунку.

У статті "Надходження від бюджету податку на додану вартість" (р.040) відображаються відшкодовані підприємству з бюджету суми податкового кредиту з цього податку шляхом зарахування грошових коштів на рахунки в установах банків.

У статті "Надходження від повернення інших податків і зборів (обов'язкових платежів)" (р.045) відображаються одержані з бюджету на рахунки підприємства в установах банків суми інших податків і зборів (обов'язкових платежів), крім податку на додану вартість.

У статті "Надходження від отримання субсидій, дотацій" (р.050) відображаються отримані з бюджетів та позабюджетних фондів суми субсидій, дотацій.

У статті "Надходження від цільового фінансування" (р.060) відображаються одержані для здійснення видатків на операційну діяльність підприємства інші асигнування з бюджету і кошти цільового фінансування від інших осіб (благодійників).

У статті "Надходження від боржників неустойки (штрафів, пені)" (р.070) відображаються одержані підприємством грошовими коштами економічні санкції за порушення законодавства та умов договорів.

У статті "Інші надходження" (р.080) відображаються інші надходження грошових коштів від операційної діяльності, не включені до попередніх статей звіту про рух грошових коштів ( р.010-р.070 ф.№3) у результаті операційної діяльності, зокрема від реалізації оборотних активів, включаючи іноземну валюту, надходження від діяльності обслуговуючих господарств, від операційної оренди активів.

Рядок 080 останній для відображення надходжень грошових коштів від операційної діяльності . Далі їх витрачання.

У статті "Витрачання на оплату товарів (робіт, послуг)" (р.090) відображаються грошові кошти, сплачені постачальникам і підрядникам за одержані товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи і надані послуги.

У статті "Витрачання на оплату авансів" (р.095) відображаються суми попередньої оплати та авансових платежів постачальникам та підрядникам за товарно-матеріальні цінності (роботи, послуги), що будуть поставлені (виконані, надані).

У статті "Витрачання на оплату повернення авансів" (р.100) відображається сума попередньої оплати та авансових платежів, яку підприємство повернуло покупцям і замовникам.

У статті "Витрачання на оплату працівникам" (р.105) відображаються витрачені грошові кошти на виплати працівникам заробітної плати, допомоги, винагород.

У статті "Витрачання на оплату витрат на відрядження" (р.110) відображається сума витрачених грошових коштів на службові відрядження.

У статті "Витрачання на оплату зобов'язань з податку на додану вартість" (р.115) відображається сума сплаченого до бюджету податку на додану вартість.

У статті "Витрачання на оплату зобов'язань з податку на прибуток" (р.120) відображається сума сплаченого до бюджету податку на прибуток за умови, що податок конкретно не ототожнюється з фінансовою або інвестиційною діяльністю.

У статті "Витрачання на оплату відрахувань на соціальні заходи" (р.125) відображається сума сплачених внесків із загальнообов'язкового державного пенсійного і соціального страхування.

У статті "Витрачання на оплату зобов'язань з інших податків і зборів (обов'язкових платежів)" (р.130) відображається сума сплачених податків і зборів (обов'язкових платежів) (крім податку на додану вартість, податку на прибуток, зобов'язань із загальнообов'язкового державного пенсійного і соціального страхування).

У статті "Витрачання на оплату цільових внесків" (р.140) відображається сума сплачених цільових та благодійних внесків.

У статті "Інші витрачання" (р.145) наводиться сума використаних грошових коштів на інші напрями операційної діяльності, що не включена до попередніх статей звіту про рух грошових коштів, зокрема собівартість реалізованої іноземної валюти.

У статті "Чистий рух коштів до надзвичайних подій" (р.150) відображається різниця між сумами грошових надходжень та грошових видатків, відображених у рядках 010-080 і сумами грошових витрачань , приведених у рядках 090-145.

У статті "Рух коштів від надзвичайних подій" (р.160) відображаються, відповідно, надходження або видаток коштів, пов'язані з надзвичайними подіями в процесі операційної діяльності.

У статті "Чистий рух коштів від операційної діяльності" (р.170) відображається результат руху коштів від операційної діяльності з урахуванням руху коштів від надзвичайних подій. Цей рядок розраховують як суму(різницю)значень рядків 150 і 160.

Рух засобів в результаті інвестиційної діяльності

Ця діяльність пов'язана з вкладенням засобів з метою здобуття прибутку. Вона включає:

— покупку і реалізацію пайових або боргових інструментів інших підприємств (акцій, облігацій, долею в статутному капіталі);

— надання кредитів іншим підприємством і їх повернення;

— здобуття дивідендів.

Рух грошових коштів у результаті інвестиційної діяльності визначається на основі аналізу змін у статтях розділу балансу "Необоротні активи" та статті "Поточні фінансові інвестиції" і в розділі "IV. Необоротні активи та групи вибуття".

Складаючи розділ II Звіту про рух грошових коштів, використовують прямий метод. Тобто в нім відображають лише ті інвестиційні операції, по яким були проведені розрахунки грошових коштів. Проте в Балансі є лише загальні дані про зміну залишків по кожній статті, а конкретній інформації про прове­дених грошових розрахунках немає. Тому тут знадобиться аналітика по рахунках бухгалтерського обліку.

У п. 30 П(С) БО 4 сказане: згаданий розділ за­повняють на підставі аналізу зміни в таких статтях Балансу:

1. Необоротні активи (р. 010—080).

2. Поточні фінансові інвестиції (р. 220).

Рух засобів в результаті фінансової діяльності

Третій розділ Звіту про рух грошових коштів (ф. № 3) відображає рух грошових коштів в результаті фінансової діяльності.

Фінансовою вважається діяльність, яка наводить до зміни розміру і складу власного і позикового капіталів. До неї відносять:

— надходження від емісії акцій або інших до­левых інструментів;

— викуп акцій власної емісії;

— отримання і погашення кредитних сум;

— виплату дивідендів.

Рух грошових коштів у результаті фінансової діяльності визначається на основі змін у статтях балансу за розділом "Власний капітал" та статтях, пов'язаних з фінансовою діяльністю, у розділах балансу: "Забезпечення наступних витрат і платежів", "Довгострокові зобов'язання" і "Поточні зобов'язання" ("Короткострокові кредити банків" і "Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями", "Поточні зобов'язання за розрахунками з учасниками" тощо).

У статті "Чистий рух засобів до надзвичайних подій" (рядок 370) показують різницю між вступом і витратою засобів, що пов'язаних з фінансовою діяльністю, відображують по рядках 310 або 360.

Джерелом інформації служить:

(Сума рядків 310, 320, 330 гр. 3) - (сума рядків 340, 350, 360 гр. 4). Позитивний результат записуємо в графу 3, негативний — в графу 4.

У статті "Рух засобів від надзвичайних подій" (рядок 380) наводять відповідно надходження або витрачання коштів, пов'язаних з надзвичайними подіями в процесі фінансової діяльності.

Джерелом інформації служить:

Аналітика, відповідно, по рахунках 75 "Надзвичайних доходів" і 99 "Надзвичайних витрат" в частині фінансової діяльності.

У статті "Чистий рух засобів від фінансової діяльності" (ря­док 390) відображується результат руху засобів від фінансової діяльності з врахуванням руху засобів від надзвичайних подій.

Джерелом інформації служить:

Р. 370 (гр. 3) - р. 370 (гр. 4) + р. 380 (гр. 3) - р. 380 (гр. 4). Позитивний результат записуємо в графу 3, негативний — в графу 4.

Остання частина звіту містить показники, які відображають зміну величини грошових коштів в цілому за звітний пе­ріод.

У статті "Чистий рух засобів за звітний період" (рядок 400) відображують алгебраїчний підсумок чистого руху грошових коштів трьох попередніх розділів. У ній відображується різниця між сумою грошових надходжень і витрачань, що відображують в статтях: «Чистий рух коштів від операційної діяльності» (рядок 170), «Чистий рух коштів від інвестиційної діяльності» (рядок 300) і «Чистий рух коштів від фінансової діяльності» (рядок 390).

При цьому може бути заповнена як графа 3, так і графа 4 рядку 400. Все залежить від того, чого було більше за звітний період: витрачань або надходжень грошових коштів.

Для перевірки правильності складання Звіту про рух грошових коштів (ф. № 3) слід зіставити залишки грошових коштів на початок і кінець звітного року і відкоригувати їх на вплив зміни валютних курсів за звітний період. Дані по залишку грошових коштів на початок і кінець року (рядки 410, 430) вибираються з балансу як підсумок статей "Грошові кошти в національній і іноземній валюті".

У статті «Залишок коштів на початок року» (рядок 410) відображується залишок грошових коштів на початок року, приведений в Балансі по графі 3 рядків 230 і 240.

По статті "Вплив зміни валютних курсів на коштів" (рядок 420) в графі "Надходження" записують витрачання, що відображують в р.040 (гр.4) форми №3, а в графі "Витрачання" — надходження із р.040 (гр.3) форми №3.

Стаття «Залишок коштів на кінець року» (рядок 430 = р. 230 гр. 4 + р. 240 гр. 4 ф.№1) розраховується таким чином: Залишок ГК на початок року (р. 410 ф. № 3 =(р. 230 гр. 3 + р. 240 гр. 3 ) ф. №1) ГК за звітний період (р. 400 ф. № 3).

Вплив валютних курсів на залишок ГК (р. 420 ф. № 3 = р. 040 ф. №3).

Розрахований таким чином показник, повинен дорівнювати приведеному в Балансі залишку грошових коштів і грошових еквівалентів на кінець звітного періоду в графі 4 рядків 230 і 240.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]