Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZED_konspekt.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Тема 4. Базисні умови поставки (буп).

4.1. Методичні поради до вивчення теми

Базисні умови поставки (БУП) - розроблені з метою врегулювання ЗТО і являють собою сукупність основних обов’язків контрагентів по транспортуванню, страхуванню, упаковці та маркуванню вантажу, по оформленню комерційної документації, вантажних робіт та інших операцій в процесі доставки товарів від продавця до покупця.

БУП характерні тільки для міжнародних контрактів. Їх застосування спрощує складання і погодження контрактів та допомагає знайти способи розділення відповідальності і вирішення виникаючих конфліктів.

Важливим моментом у виконанні БУП являється чітке визначення моменту поставки товару, яка вважається закінченою:

  • При перевезенні товарів залізницею – коли вагон чи контейнер приймається залізницею;

  • При перевезенні автотранспортом – коли товар завантажений на транспортний засіб, пред’явлений покупцем;

  • При перевезенні морським шляхом – коли контейнер прийнятий перевізником.

Всі БУП поділені на 4 групи. В основу цієї класифікації покладені відмінності в об’ємі зобов’язань контрагентів при доставці товарів.

1). Група “Е” – включає в себе один термін, який накладає на продавця мінімум зобов’язань. Згідно цих зобов’язань він повинен надати товар покупцеві у своєму місцезнаходженні.

2). Група “ F” – включає умови, які зобов’язують продавця передати товар перевізнику, вказаному покупцем.

3). Група “ C” – об’єднує умови, згідно яких продавець повинен забезпечити перевезення товару , але не обов’язково брати на себе ризики випадкового пошкодження, чи втрати товару.

4). Група “ D” – включає умови, котрі зобов’язують продавця взяти на себе всі витрати та ризики, які можуть виникнути при доставці товару. Ця група показників накладає на продавця максимальні обов’язки щодо товару.

З метою однакового тлумачення комерційних термінів суб’єктами ЗЕД під час укладання договорів, запроваджені офіційні правила МТП, які спрощують міжнародну торгівлю. Вони носять назву “Інкотермс-2005”.

Вперше ці правила були розроблені та опубліковані в 1936 р. МТП в Парижі. З часом ці правила коригувалися, відповідно тих змін, які відбувалися в міжнародній торгівлі.

“Інкотермс-2000” враховують розповсюдження останнім часом зон, вільних від митного оподаткування, збільшення використання електронного зв’язку, зміни в транспортуванні товарів.

Інкотермс-2000” являють собою просте і чітке роз’яснення 13 термінів. Кожен з цих термінів був оновлений в порівнянні з варіантом “Інкотермс-90”.

На території України суб’єктів ЗЕД зобов’язано було додержуватися правил “Інкотермс” в 1994 р., згідно указу президента.

Характеристика БУП згідно “Інкотермс -2000”.

Перша група “Е” – “відправлення товару”. В цю групу включає один термін - EXW – “франко-завод”. Цей термін передбачає ситуацію, коли продавець передає товар покупцю безпосередньо в місці знаходження продавця.

Друга група “F – основний фрахт не заплачений. В цю групу входять три терміни: “франко-перевізник” (FCA), вільний біля борту судна” (FAS), “вільний на борту” ( FOB).

Термін FCA (“франко-перевізник”) означає, що продавець доставив товар, який пройшов митне очищення, вказаному покупцеві, або перевізнику.

Термін FAS (франко вздовж борту судна) означає, що продавець здійснив поставку, коли товар буде розміщений вздовж борту судна в порту відвантаження. Це означає, що з цього моменту всі витрати і ризики щодо пошкодження і втрати цього товару повинен нести покупець.

Термін FOB (франко-борт) означає, що продавець виконав поставку, коли товар перейшов через борт судна в названому порту.

Третя група “C ” - основний фрахт заплачений. В цю категорію входять 4 терміни: “вартість і фрахт” (CFR); “вартість, страхування і фрахт” (CIF); “доставка заплачена до” (CPT); “ доставка і страхування заплачені до” (CIP).

Термін CFR “вартість і фрахт” означає, що продавець виконав поставку, коли товар перейшов через борт судна в порту навантаження.

Термін CIF “вартість, страхування і фрахт” означає, що продавець здійснив поставку, коли товар перейшов через поручні судна в порту відвантаження. Продавець зобов’язаний сплатити витрати , фрахт, оформити морське страхування і оплатити страхові внески на користь покупця на випадок ризику втрати та пошкодження товару при перевезені.

Термін (CPT) “доставка і страхування заплачені до…” означає, що продавець доставить товар названому йому перевізнику. Крім того продавець зобов’язаний сплатити витрати, пов’язані з перевезенням товару до названого пункту.

Термін CIP “ доставка і страхування заплачені до” означає, що продавець доставляє товар названому йому перевізникові та сплачує витрати, пов’язані з перевезенням товару до пункту призначення.

Також на продавця покладаються зобов’язання по забезпеченню страхування при перевезенні на користь покупця.

Четверта група “D ” – поставка товарів. Дана категорія охоплює 5 термінів: “поставка до кордону” (DAF); “поставка з борту судна” (DES); “поставлено з пристані” (DEQ); “поставка без оплати мита” (DDU); “поставка з оплатою мита” (DDP).

Термін “поставлено до кордону” (DAF) означає, що продавець виконав поставку, коли представив не розвантажений товар, котрий пройшов митне очищення для експорту, але ще не для імпорту на транспортному засобі в розпорядження покупця в названому пункті на кордоні.

Термін “поставлено з борту судна” (DES) означає, що продавець доставив неочищений митно для імпорту товар в розпорядження покупця на борту судна в названому порту призначення. Продавець несе всі ризики та втрати з доставки товару в названий порт призначення до моменту розвантаження..

Термін “поставлено з пристані” (DEQ) означає, що продавець виконав свої зобов’язання з поставки, коли товар, митно не очищений для імпорту, пред’являється у розпорядження покупця на причалі в порту призначення. Продавець несе всі ризики пов’язані з транспортуванням і розвантаженням на причал.

Термін “поставлено без оплати мита” (DDU) означає, що продавець представляє не неочищений митно і не розвантажений з транспортного засобу товар в розпорядження покупця в названому місці призначення. Продавець несе всі зобов’язання і ризики, пов’язані з транспортуванням товару, за виключенням будь-яких витрат, пов’язаних з імпортом в країні призначення.

Термін “поставлено з оплатою мита” (DDP) означає, що продавець пред’явить очищений митно і не розвантажений з транспортного засобу товар в розпорядження покупця в місці призначення. Продавець зобов’язується нести всі витрати і ризики, пов’язані з транспортуванням товару, включаючи (де це потрібно) будь-які збори для імпорту в країну призначення.

Поняття “митне очищення” (розмитнення) вантажів включає в себе з одного боку сплату суб’єктом ЗЕД всіх необхідних митних податків та зборів (тарифне регулювання ЗЕД), а з іншого – отримання документів дозвільного характеру, що їх встановило законодавство України (нетарифне регулювання ЗЕД).

Митне очищення здійснюють митні органи України. Сплата всіх митних платежів здійснюється я за вантажною митною декларацією.

ВМД – це уніфікований документ, що застосовується у всіх країнах світу, містить дані про вантаж, його кількість, вартість, а також за цим документом йде сплата усіх необхідних податків.

Митне очищення здійснюється для експортних та імпортних вантажів згідно норм законодавства, встановлених КМ України. Для стимулювання українських товаровиробників законодавством України не передбачена сплата митних платежів при експорті товарів за винятком вантажів, на які передбачено експортне мито, а саме:

  • металобрухт;

  • шкіри ВРХ та свиней.

До 16.05.08 (до дня вступу України до СОТ) при митному оформленні вантажів було передбачено стягнення також митних зборів (1.За митне оформлення вантажу (0,1 % вартості, але не більше 1000 $; 2.За митний догляд вантажу

( 20$ за 1 год. роботи одного інспектора).

Із вступом України до СОТ, згідно міжнародних договорів України, митні збори було скасовано.

Після закінчення експортної операції ДПА на підставі представленого примірника ВМД повертає суб’єкту ЗЕД 20% вартості експортного товару, тобто ПДВ.

До експортних вантажів не застосовуються методи нетарифного регулювання, за винятком встановлених законодавством виключень.

При здійсненні імпортної операції, суб’єкт сплачує: імпортне мито, ПДВ; акциз, якщо товар підакцизний.

Таким чином митне очищення для імпорту буде виглядати так:

(Вартість товару + Мито + Акциз) 20 % ПДВ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]