Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма зі Вступу.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Змістовий модуль і. Педагогічна освіта і професійна підготовка вчителів-дефектологів та логопедів у XXI столітті в Україні та світі

Тема 1. Система педагогічної освіти в Україні та Болонський процес

План

1.1. Поняття «освіта» як педагогічна категорія.

1.2. Система педагогічної освіти в Україні: принципи, напрями розвитку, структура.

1.3. Вища освіта в сучасну добу.

1.4. Вища освіта України та Болонський процес.

Список використаної і рекомендованої літератури:

1. Закон України «Про вищу освіту».

2. Освіта в Україні. Нормативна база. - К. : КНТ, АТІКА, 2004. -492с.

3. Вища освіта в Україні: реалії, тенденції, перспективи розвитку // матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (Київ, 17-18 квіт. 1996 р.) / ред. КОЛЕГІЯ: [IV П. Андрущенко та ін.]; АПН України, Ін-тут пед. і психол. Ііроф осипи та ін. Ч. І: Нова парадигма вищої освіти. - К., 1996. - 112 с.

4. Гончаренко С. У. Український педагогічний словник / С. У. Гончаренко. -К. : Либідь, 1997. --376 с.

5. Гуманізація і гуманітаризація - пріоритетний напрямок державної Політики України в галузі вищої освіти: тези доп. міжвуз. наук.-практ. і ішф 15 3 ч. Ч. І. -Дніпропетровськ : Вид-во ДДУ, 1992. -115 с.

6. Вища освіта України і Болонський процес: навч. посіб. //авт. колектив: М. Ф. Степко, Я. Я. Болюбаш, В. Д. Шинкарук, І.І. Бабин. -Тернопіль : Навч. книга - Богдан, 2004. - 384с.

7. Професійна підготовка вчителів в умовах упровадження кредитно-модульної системи: Матеріали Всеукраїнської науково-методичної Конференції / Редкол.: [В. О. Огнев'юк, Л. Л. Хоружа, О. В. Караман та ін.] –К.: К МПУім. Б. Д. Грінченка, 2007. - 206 с.

Запитання для самостійної роботи та контролю знань:

1. Розкрийте структуру системи освіти в Україні?

  1. Охарактеризуйте сучасну систему освіти України.

3.Які гарантії для громадян України визначено в Законі «Про освіту»?

  1. Назвіть державні органи управління вищою освітою України.

  2. Назвіть основні завдання та принципи створення зони Європейської вищої освіти (шість цілей Болонського процесу).

  3. Поясніть особливості двоступеневої системи вищої освіти в європейських країнах.

  4. Розкрийте особливості впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу у ВНЗ України.

Словник теми:

Освіта - процес і результат засвоєння систематизованих знань; формування на їх основі світогляду; набуття умінь і навичок, необхідних людині для практичного застосування отриманих знань у суспільному житті та трудовій діяльності; розвиток пізнавальних можливостей, творчих саг і здібностей.

Мета освіти полягає в тому, щоб засобами різних форм і методів навчання і виховання підготувати людину до активної участі у соціальному житті; створити умови для розвитку особистості, здатної критично оцінювати ситуацію, адаптуватися до соціальних змін, оригінально мислити, генералізувати і реалізувати ідеї, продукувати власні, намічати шляхи позитивних перетворень, виявляти ініціативу та творчість.

Система освіти - сукупність органів управління освітою, наукових і освітньо-виховних закладів різних типів та ступенів (дошкільні, початкові, середні, середні спеціальні, вищі, післядипломної освіти).

Вища освіта - рівень освіти, який здобувається особою у вищому навчальному закладі в результаті послідовного, системного та цілеспрямованого процесу засвоєння змісту навчання, який грунтується на повній загальній середній освіті й завершується здобуттям певної кваліфікації за підсумками державної атестації.