Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостоятельные работы с прграмной инженерии.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
89.85 Кб
Скачать

Причини проблем створення пз

Галузь промислової розробки програмного забезпечення ще зовсім молода і унікальна. На відміну від галузей матеріального виробництва, то, що створюють розробники програмного забезпечення, є нематеріальним. Згідно з дослідженнями підсумків виконання проектів з розробки програмного забезпечення, частка повністю успішних проектів за останні 10 років все ще варіюється в межах однієї третини. Така невтішна статистика свідчить про наявність на сьогоднішній день в галузі серйозних проблем, найбільш відомими проявами яких є:

зрив графіка запланованих робіт;

перевищення встановленого бюджету;

"Погана робота" програмного продукту через що містяться в ньому помилок;

невикористання програмного продукту у зв'язку з тим, що він не відповідає вимогам бізнесу.

В роботі розглянуті проблеми, специфічні для галузі замовний розробки програмного забезпечення, у тому числі помилки в оцінці трудомісткості і термінів виконання робіт, відсутність або неповнота вимог замовника, зміна вимог на всіх етапах розробки, невисока якість розробленого продукту, втрата компанією-розробником накопиченої експертизи, проблеми управління розробкою. Наведено основні причини невдачі проектів розробки програмного забезпечення згідно з результатами проведених у світі досліджень і опитувань. Запропоновано класифікацію розглянутих проблем по першоджерелу їх виникнення - замовник чи виконавець.

При необхідності впровадження програмного рішення, в більшості випадків, компанія вибирає між тиражним (тобто готовим) програмним забезпеченням і замовний розробкою. Тиражне програмне забезпечення має справу зі стандартними бізнес завданнями і стандартними рішеннями. Замовна ж розробка дозволяє створити унікальний програмний продукт: реалізувати деякий «ноу-хау» замовника, підтримати нестандартні бізнес процеси. У роботі сформульовані і розглянуто причини, за якими бізнес вдається до аутсорсингу розробки програмних продуктів. Серед найбільш частих можна виділити:

відсутність на ринку готового тиражного рішення, здатного задовольнити потреби бізнесу;

необхідність доопрацювання та розвитку існуючих програмних продуктів компанії;

вартість доробки під нестатки бізнесу тиражного рішення порівнянна, або навіть перевищує вартість розробки продукту на замовлення.

Сформульовано основні переваги та недоліки для бізнесу замовного рішення в порівнянні з тиражним продуктом. Розробка програмного забезпечення за вимогами замовника розглянута як бізнес. Описана сучасна технологія її виконання, в тому числі форма реалізації, поширені методології, застосовувані моделі управління.

Представлено опис розглянутої в роботі компанії - підприємство малого бізнесу, основним видом діяльності якого є надання послуги повного циклу розробки програмного забезпечення, починаючи від аналізу вимог і проектування, і закінчуючи впровадженням і супроводом. У компанії застосовується своя унікальна модель створення програмного забезпечення, заснована на практиках моделі CMMI, методології розробки RUP і стандарті управління проектами PMBOK. Система менеджменту якості компанії сертифікована на відповідність вимогам моделі SW-CMM Level 3 і міжнародного стандарту ISO 9001.

У роботі вказані виявлені автором проблеми і поліпшення, в яких зараз зацікавлена ​​компанія. Всі вони детально розглянуті, по кожній визначені причини виникнення та запропоновано шляхи вирішення з урахуванням особливостей компанії і існуючих обмежень - у тому числі створення і впровадження ІТ-рішень, заходів організаційного та мотиваційного характеру. Наведено обгрунтування обраних шляхів вирішення проблем та рекомендації щодо їх реалізації. Для тих з них, які передбачають створення ІТ-рішень, сформульовані ключові можливості, якими вони повинні володіти.