Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти та науки України.docx
Скачиваний:
58
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
40.13 Кб
Скачать

4. Забруднення грунту

Грунтовий покрив Землі являє собою найважливіший компонент біосфери

Землі. Саме грунтова оболонка визначає багато процесів,що відбуваються в біосфері.

Найважливіше значення грунтів складається в акумулюванні органічногоречовини, різних хімічних елементів, а також енергії. Грунтовийпокрив виконує функції біологічного поглинача, руйнівника інейтралізатора різних забруднень. Якщо ця ланка біосфери будезруйновано, то сформоване функціонування біосфери незворотно порушиться.

Одним з видів антропогенного впливу є забрудненняпестицидами.

Пестициди як забруднює фактор. Відкриття пестицидів - хімічнихзасобів захисту рослин і тварин від різних шкідників і хвороб --одне з найважливіших досягнень сучасної науки. Проте в результатітривалого застосування пестицидів у сільському господарстві, медицині майжеповсюдно відрізняється зниження з ефективності внаслідок розвиткурезистентних рас шкідників і поширенню "нових" шкідливих організмів,природні вороги і конкуренти яких були знищені пестицидами.

Непомірне застосування пестицидів (гербіцидів, інсектицидів, дефоліантів)негативно впливає на якість грунту. Дуже важливо створювати і застосовуватитільки препарати з невеликою тривалістю життя, вимірюваноїтижнями або місяцями. У цій справі вже досягнуто певних успіхів івпроваджуються препарати з великою швидкістю деструкції, однак проблема вцілому ще не вирішена.

Кислі атмосферні випади на сушу. Одна з найгостріших глобальнихпроблем сучасності і доступного для огляду майбутнього - це проблема зростаючоїкислотності атмосферних опадів і грунтового покриву. Райони кислих грунтівне знають посух, але їхня природна родючість знижена й нестійка;вони швидко виснажуються й урожаї на них низькі. Кислотні дощі викликають нетільки підкислення поверхневих вод і верхніх горизонтів грунтів. Кислотністьз спадними потоками води поширюється на весь грунтовий профіль івикликає значне підкислення грунтових вод. Кислотні дощі виникаютьв результаті господарської діяльності людини, що супроводжується емісієюколосальних кількостей оксидів сірки, азоту, вуглецю. Ці оксиди,вступаючи в атмосферу переносяться на великі відстані, взаємодіють зводою і перетворюються на розчини суміші сірчистої, сірчаної, азотної,азотної і вугільної кислот, які випадають у вигляді "кислих дощів" насушу, взаємодіючи з іншими рослинами, грунтами, водами. Головними джерелами ватмосфері є спалювання сланців, нафти, вугілля, газу в індустрії, усільському господарстві, у побуті. Господарська діяльність людини майже удвічізбільшила надходження в атмосферу оксидів сірки, азоту, сірководню йоксиду вуглецю.

Висновок

Охорона природи - завдання нашого століття, проблема, що стала соціальною.

Знову і знову ми чуємо про небезпеки, що загрожує навколишньому середовищу, але до цихпір багато хто з нас вважають їх неприємним, але неминучим породженнямцивілізації і думають, що ми ще встигнемо справиться з усіма виявившисьтруднощами.

Однак вплив людини на навколишнє середовище прийняло загрозливімасштабів. Щоб у корені поліпшити положення, знадобляться цілеспрямовані іпродумані дії. Відповідальна і діюча політика по відношенню донавколишнього середовища буде можлива лише в тому випадку, якщо ми назбираємонадійні дані про сучасний стан середовища, обгрунтовані знання провзаємодію важливих екологічних факторів, якщо розробимо новіметоди зменшення і запобігання шкоди, що завдається Природі Людиною.

Список використаної літератури

1. Закон України "Про охорону навколишнього середовища", 26.06.91.

2. Закон України "Про пестициди та агрохімікати", 30.06.95.

3. Джігерей В.С., Жидецький В. Ц. Безпека життєдіяльності. - Львів:

Афіша, 1999.

4. Лапін В.М. Безпека життєдіяльності людини: Навч. посіб. - 2-ге вид.

- К.: Т-во "Знання", 1999.

5. І Пістун. П. Безпека життєдіяльності. - К.: 1999.