Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти та науки України.docx
Скачиваний:
58
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
40.13 Кб
Скачать

1. Хімічне забруднення біосфери.

В основному існують три основні джерела забруднення атмосфери:промисловість, побутові котельні, транспорт. Частка кожного з цихджерел у загальному забрудненні повітря сильно різниться залежно відмісця. Зараз загальновизнано, що найбільш сильно забруднює повітряпромислове виробництво.

Джерела забруднень - теплоелектростанції, які разом з димомвикидають у повітря сірчистий і вуглекислий газ; металургійніпідприємства, особливо кольорової металургії, які викидають у повітряоксиди азоту, сірководень, хлор, фтор, аміак, сполуки фосфору,частинки і з'єднання ртуті і миш'яку; хімічні і цементні заводи.

Шкідливі гази попа дають у повітря в результаті спалювання палива для потребпромисловості, опалення осель, роботи транспорту, спалювання і переробкипобутових і промислових відходів. Атмосферні забруднювачі поділяють напервинні, що надходять безпосередньо в атмосферу, і вторинні,що є результатом перетворення останніх .. Основним джереломпірогенного забруднення на планеті є теплові електростанції,металургійні та хімічні підприємства, котельні установки,що споживають більше 70% щорічно видобувається твердого та рідкого палива.

Основними шкідливими домішками пірогенного походження єнаступні: а) Оксид вуглецю. Виходить при неповному згорянні вуглецевихречовин. У повітря він потрапляє в результаті спалювання твердих відходів, звихлопними газами і викидами промислових підприємств. б) Сірчистий ангідрид. Виділяється в процесі згоряннясеросодержащие палива або переробки сірчистих руд в) Сірчаний ангідрид. Утворюється при окисленні сірчистого ангідриду.

Кінцевим продуктом реакції є аерозоль або розчин сірчаної кислотив дощової води, який підкислює грунт, загострює захворюваннядихальних шляхів людини. Пірометалургійних підприємства кольорової ічорної металургії, а також ТЕС щорічно викидають в атмосферу десяткимільйонів тонн сірчаного ангідриду. г) Сірководень і сірковуглець. Надходять в атмосферу окремо аборазом в інших сполук сірки. Основними джерелами викиду єпідприємства з виготовлення штучного волокна, цукру,коксохімічні, нафтопереробні, а також нафтопромисли. д) Оксиди азоту. Основними джерелами викиду єпідприємства, що виробляють азотні добрива, азотну кислоту і нітрати,анілінові барвники, нітросполуки, віскозний шовк, целулоїд. е) З'єднання фтору. Джерелами забруднення є підприємства звиробництва алюмінію, емалей, скла, кераміки, сталі, фосфорнихдобрив. Фторовмісні речовини надходять в атмосферу у виглядігазоподібних сполук - фтороводень або пилу фториду натрію і кальцію.

Сполуки характеризуються токсичним ефектом. ж) Сполуки хлору. Надходять в атмосферу від хімічних підприємств,виробляють соляну кислоту, хлорвміщуючі пестициди, органічнібарвники, гідролізний спирт, хлорне вапно, соду.

Аерозольне забруднення атмосфери. Аерозолі - це тверді або рідкічастинки, що знаходяться в зваженому стані в повітрі. Твердікомпоненти аерозолів у ряді випадків особливо небезпечні для організмів, а влюдей викликають специфічні захворювання. В атмосфері аерозольнізабруднення сприймаються у вигляді диму, туману, імли або серпанку.

Значна частина аерозолів утворюється в атмосфері при взаємодіїтвердих і рідких частинок між собою або з водяною парою. Великекількість пилових частинок утворюється також в ході виробничоїдіяльності людей.

Основними джерелами штучних аерозольних забруднень повітряє ТЕС, які споживають вугілля високої зольності, збагачувальніфабрики, металургійні, цементні, магнезитові і сажеві заводи.

Постійними джерелами аерозольного забруднення є промисловівідвали - штучні насипи з перевідкладеного матеріалу,переважно розкривних порід. Джерелом пилу й отруйних газів служатьмасові вибухові роботи.

При деяких погодних умовах можуть утворюватися особливо великіскупчення шкідливих газоподібних і аерозольних домішок у приземному шаріповітря.

Зазвичай це відбувається в тих випадках, коли в шарі повітрябезпосередньо над джерелами газопилової емісії існує інверсія --розташування шару більш холодного повітря під теплим, що перешкоджаєповітряних мас і затримує перенесення домішок вгору. У результаті шкідливівикиди зосереджуються під шаром інверсії, зміст їх у землі різкозростає, що стає однією з причин утворення раніше неізвнстногов природі фотохімічного туману.

Фотохімічний туман (зміг). Фотохімічний туман являє собоюбагатокомпонентну суміш газів і аерозольних частинок первинного і вторинногопоходження. До складу основних компонентів смогу входять озон, оксидиазоту і сірки, численні органічні сполуки перекісної природи,звані в сукупності фотооксидантами. Фотохімічний зміг виникає врезультаті фотохімічних реакцій за певних умов: наявності ватмосфері високої концентрації оксидів азоту, вуглеводнів і іншихзабруднювачів, інтенсивної сонячної радіації та безветрия іліченьслабкого обміну повітря в приземному шарі при потужній і протягом не меншедоби підвищеної інверсії. Чи зможу - нерідке явище над Лондоном, Парижем,

Лос-Анджелесом, Нью-Йорком і іншими містами Європи й Америки. За своїмфізіологічного впливу на організм людини вони вкрай небезпечні длядихальної і кровоносної системи і часто бувають причиною передчасноїсмерті міських жителів з ослабленим здоров'ям.