Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторні ХІМІЯ_Browura 2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
605.18 Кб
Скачать

Хід роботи

Дослід 1. Осадження білків солями важких металів.

В дві пробірки налитийте по 1-2мл розчину білка і повільно краплями додайте в одну розчину сульфату міді, в другу- нітрату свинцю. Що спостерігаєте? До цих пробірок додайте велику кількість води. Зробіть висновок.

Дослід 2.Осадження білків спиртом.

До 2мл розчину білка додайте 3 мл етилового спирту. Що спостерігаєте? Чи розчиниться даний осад у воді?

Дослід 3. Ксантопротеїнова реакція на білки.

В пробірку до 1мл розчину білка додайте 5-6 капель концетрованої нітратної кислоти (до утворення білого осаду). Даний осад обережно нагрійте до утворення жовтого забарвлення. Охолодіть його, додайте розчин амоніаку. Забарвлення стане - рожевим. Зробіть висновки.

Дослід 4. Біуретова реакція на білок.

В пробірку налийте 2 мл розчину білка, надлишок їдкого натрію і 1 -2 краплі розбавленого розчину сульфату міді. Що спостерігаєте? Який колір розчину?

Дослід 5. Відкриття сірки в білках.

Налийте в пробірку 1-2 мл розчину білка, додайте 2мл розчин лугу і суміш прокип'ятіть, долийте 2-3 каплі нітрату свинцю. Що спостерігаєте? Зробіть висновок.

Дослід 6.Відкриття нітрогену в білках.

В пробірку налийте білок, додайте міцного розчину лугу,лрокип’ятіть суміш -2хв.( Обернежно !)Який газ виділяється. Визначіть його за запахом , або з допомогою універсального індикаторного паперу.

Контрольні запитання.

1. Чим зумовлена надзвичайна різноманітність білків?

2. До якого класу сполук належать білки?

3. Який хімічній склад білків? 4 . Які рівні організації білкової молекули ви знаєте ?

6. Чи можна повністю замінити білкову їжу на вуглеводну? Чому?

7. Які фактори денатурації білка ви можете назвати ?

Лабораторна робота №10

Тема. Порівняння властивостей мила і СМЗ. Видалення забруднень із поверхні тканини

Мета: дослідити мийну дію мила та СМЗ. Закріпити загальні правила поводження з побутовими хімікатами.

Прилади і реактиви розчини господарського мила(C17H35COONa) та СМЗ, розчин сульфатної кислоти(Н2SO4), кальцій хлориду(СaCl2), магній сульфату.( MgSO4), зразки тканин з білковими, жировими та кольоровими забрудненнями, зразки побутових розчинників.

Лужний гідроліз жирів дістав назву омилення жирів.

Мило виготовляють також синтетичним способом із синтетичних вищих карбонових кислот, які в свою чергу добувають каталітичним окисненням насичених вуглеводнів нафти. Це зберігає жири, які є цінними харчовими продуктами.

Ви знаєте, що у твердій воді мило втрачає свою мийну дію. У зв'язку з цим широко розвивається виробництво синтетичних мийних засобів, які, як і мило, мають добру мийну дію і не втрачають її у твердій воді. їх вироблення не потребує використання такої важливої харчової сировини, як жири.

До ефективних синтетичних мийних засобів належать алкілсульфати — натрієві солі моноестерів сірчаної кислоти з вищими

Молекули цих солей містять від 12 до 14 атомів вуглецю і мають дуже добрі мийні властивості. Кальцієві і магнієві солі розчинні у воді, а тому такі синтетичні мила миють і у твердій воді. Вони входять до складу поширених пральних порошків, що використовуються в побуті.

Оскільки мийні засоби в процесі їх використання не руйнуються і можуть забруднювати навколишнє середовище, обов'язковою екологічною вимогою до них е можливість біологічного руйнування у природі деякими видами мікроорганізмів.