Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТОВ Л3 Навантаження і транспортування гірської...doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
19.91 Mб
Скачать

Вимоги правил безпеки при навантаженні породи

Машини для навантажування породи працюють у специфічних умовах, у зв'язку з чим їх експлуатації пред'являються підвищені вимоги додержання правил безпеки.

До управління навантажувальними, навантажувально-транспортними машинами і скреперними установками допускаються тільки особи, які мають спеціальний інструктаж з безпечного використання устаткування з дизельними двигунами, якщо таке устаткування використовується в підземних умовах.

Перед початком роботи навантажувальної машини необхідно оглянути кріплення виробки і, якщо потрібно, полагодити його. Приступати до роботи можна тільки після проведення вибою в безпечний стан, тобто після видалення з боків і з покрівлі виробки звисаючих кусків породи. Необхідно перевірити стан рейкової дороги і маневрових пристроїв.

Під час роботи машини з пневмо-приводом необхідно старанно слідкувати за кріпленням повітряно-підвідного шланга на машині і магістральнім трубопроводі, а на машинах з електроприводом - за станом заземлення машини. Працюючі на машині зобов'язані слідкувати за тим, щоб повітряно підвідний шланг або силовий кабель не потрапив під ходову частину машини або іншого устаткування.

У процесі роботи машини не дозволяється знаходитися спереду навантажувальної машини в радіусі черпання ковша і стояти поблизу ковша в

момент розвантажування, робити зчеплення або відчеплення вагонеток, ремонт, оглядати або чинити машини, працювати під піднятим ковшем або звільняти руками куски породи з під ковша навантажувальної машини або скрепера.

Скреперну лебідку перед початком експлуатації необхідно розташувати під прямим кутом до вісі виробки і надійно закріпити анкерними болтами. Підтримуючі блоки для хвостового канату розташовують через 15–20 м. Всі деталі, що обертаються, повинні бути огороджені, а на випадок обриву каната перед лебідкою ставлять запобіжні щитки. Корпус лебідки надійно заземляється.

Скреперування мусить проводитися при доброму освітленні скреперної доріжки і робочого місця біля лебідки.

При роботі скреперної установки забороняється робити змащення блоків і лебідки, братися руками за канат і другі рухомі деталі установки, виходити на скреперну доріжку.

Під час прибирання породи пневматичними грейферними навантажувачами забороняється:

- робити огляд і ремонт грейфера при наявності стиснутого повітря в пневмокомунікації грейфера;

- стояти поблизу бадді в момент розвантаження грейфера;

- проводити прибирання породи в місцях вибою, де залишились шпурові заряди, що не підірвалися:

- використовувати грейфер для витягання бурів, що заклинилися в шпурах і для пересування бадей по вибою ствола.

Щоб уникнути падіння кусків породи з бадді при підйомі, вона мусить недовантажуватися на 100 мм до верхньої кромки борту. Забороняється користуватися баддею на борту якої відсутні запобіжні кулачки для підтримання опущеної дужки на висоті не менше 40 мм від борта бадді.

Не можна залишати баддю в підвішеному стані, її необхідно видати на поверхню або залишити у вибої.