Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012_hsr.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
168.45 Кб
Скачать

Усі учні 1 класу незалежно від річного оцінювання переводяться до наступного класу.

Учні початкової школи, які через поважні причини (хвороба, інші обставини) за результатами річного оцінювання отримали бали початкового рівня (1,2,3) або не засвоїли скориговану до індивідуальних здібностей програму, можуть бути, як вийняток, залишені для повторного навчання у тому самому класі за рішенням педагогічної ради та за згодою батьків чи осіб, які їх замінюють. (п. 3.3 Інструкції).

Відповідальність за безпеку життєдіяльності кожного учня на уроках, під час перерв, на групах продовженого дня, дотримання вимог санітарних правил і норм несуть вчителі-класні керівники, вчителі-предметники, вихователі груп продовженого дня, адміністрація загальноосвітніх навчальних закладів.

Оцінювання навчальних досягнень учнів початкових класів буде здійснюватися відповідно до наказу МОНмолодьспорту України від 30.08.2011 № 996 "Орієнтовні вимоги до оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти з предметів інваріантної складової навчального плану" (додатки 1 - 12).

Оцінювання навчальних досягнень учнів 1—2-х класів здійснюється вербально, у 3—4-х класах — за 12-бальною шкалою.

За рішенням педагогічної ради загальноосвітнього навчального закладу оцінювання навчальних досягнень учнів 2 класу може здійснюватися, розпочинаючи з ІІ семестру, за 12-бальною шкалою.

Учитель початкових класів повинен враховувати, що оцінка впливає на емоційний стан дитини, викликаючи як позитивні, так і негативні емоції, створюючи емоційний комфорт чи дискомфорт. Негативні емоції, як правило, зумовлені неаргументованою оцінкою.

У процесі навчання, зокрема, під час оцінювання, вчителю необхідно виявляти доброзичливість, терпіння, вимогливість поєднувати з індивідуальним підходом, а нормативний спосіб оцінювання — із особистісним, порівнюючи виявлені досягнення дитини не тільки з нормою, але й з її попередніми успіхами.

З метою визначення відповідності освітнього рівня випускників початкової школи вимогам Державного стандарту початкової загальної освіти в 4-х класах загальноосвітніх навчальних закладів та визначення рівня сформованості в молодших школярів умінь застосовувати набуті знання і вміння на практиці здійснюється державна підсумкова атестація з української мови (мови і читання) та математики (відповідно до Положення про державну підсумкову атестацію учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти (наказ Міністерства освіти і науки України від 18.02.2008 р. № 94, зареєстрований у Міністерстві юстиції України від 27 лютого 2008 р. за № 151/14842)). У 4-х класах загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням мовами національних меншин також можуть підлягати атестації результати навчальної діяльності з мови навчання (мови і читання).

Бали за атестацію із цих предметів виставляються за результатами річних підсумкових контрольних робіт.

Підсумкові контрольні роботи виконують усі учні, окрім тих, які з поважних причин (хвороба, довготривалі перебування на лікуванні, спортивних змаганнях, переїздах в інші місця проживання, природні катаклізми) не можуть бути присутніми у визначений час для написання підсумкових контрольних робіт. У такому разі оцінки за державну підсумкову атестацію виставляються учням за результатами семестрового оцінювання.

Додаткові види перевірних робіт у 4-х класах не проводяться.

Річне оцінювання, що є підсумковим, здійснюється на основі семестрових балів. З навчальних предметів, які підлягають державній підсумковій атестації, при виставленні річної оцінки враховуються також результати підсумкових контрольних робіт.

Варіативною складовою кожного з Типових навчальних планів для учнів 1—4-х класів передбачено від 1 до 3 додаткових годин, які можна використовувати за вибором загальноосвітнього навчального закладу з урахуванням особливостей навчального закладу та індивідуальних освітніх потреб учня:

• на посилення предметів інваріантної складової;

• на вивчення додаткових курсів;

• на проведення індивідуальних та групових занять.

Впроваджуючи в початкових класах курси за вибором, слід дотримуватися вимог «Державних санітарних правил і норм улаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу» (ДСанПіН 5.2.008-01) щодо гранично допустимого тижневого навантаження учнів початкових класів.

Викладання курсів за вибором здійснюється з обов’язковим урахуванням побажань батьків.

Жоден з курсів не може бути нав’язаний учням та вчителям.

Вибір будь-якого курсу має бути обговорено на батьківських зборах та засіданнях педагогічної ради навчального закладу.

Визначені курси варіативної складової зазначаються в розкладі уроків після предметів інваріантної частини навчального плану.

Навчальні досягнення учнів з обраних предметів варіативної складової навчальних планів не оцінюються.

Обирати для вивчення слід курси, які реалізуються навчальними програмами, рекомендованими Міністерством освіти і науки України (Програми курсів за вибором для загальноосвітніх навчальних закладів. Варіативна складова Типових навчальних планів. 1-4 класи. Т.: Мандрівець, 2009, 2010, 2011, 2012).

«Розвиток продуктивного мислення учнів 1—4 класів», авт.Гісь О.М.;

«Хореографія», 1—4 класи, авт. Тараканова О.П.;

«Дорога в дивосвіт», 1-4 класи, автор Поліщук Н.А.;

«Російська мова», 2-4 класи, автори Ґудзик І.П., Лапшина І.М.;

«Уроки для стійкого розвитку. Моя щаслива планета», 3-4 класи, авт. Пометун О. І., Онопрієнко О.В., Цимбалару А.Д.

«Абетка харчування», 1-4 класи, авторів Ващенко О. М., Свириденко С. О., Чорновіл О.В.;

«Абетка театрального мистецтва», 1-4 класи, Петренко Л.Б.;

«Основи театральної грамоти», автор Самсоненко Л. М.;

«Народна вишивка», 2-4 класи, автор Свінціцька Л.М.;

«Морально-етичного виховання», 1-4 класи, автор Слотвинська Л.М.;

«Основи християнської етики», 1-4 класи; розроблений авторським колективом під загальною редакцією Жуковського В.М.;

«Християнська етика в українській культурі», 1-4 класи; автори Ігумен Лонгин (Чернуха), Бєлкіна Е.В.;

«Риторика», 1—4 роки навчання, авт. Науменко В.О., Захарійчук М.Д.;

«Зарубіжна література», 2—4 класи, авт. Мовчун А.І;.

«Поетика», 2—4 класи, авт. Петровська Т.В.;

«Логіка», 2, 3, 4 класи, авт. Митник О.Я.;

«Елементи геометрії», 3—4 класи, авт. Седеревічене А.О, Нивидома Л.І.;

«Азбука споживача», 1—2 роки навчання, авт. Бородачова Н.В., Лаврентьєва Г.І.;

«Основи споживчих знань», 1—4 класи, авт. Гільберг Т.Г., Довгань А.П., Капіруліна Т.Л. та ін.;

Початковий курс економічних знань «Цікава економіка», авт. Кашуба Л.В.;

«Права дитини», для 1—4 класів, авт. Мовчун А.І., Харсіка Л.І.;

«Кроки до інформатики. Шукачі скарбів», 2—4 класи, авт. Коршунова О.В.;

«Сходинки до інформатики», 2—4 клас, авт. Рівкінд Ф.М., Ломаковська Г.В., Колесніков С.Я., Рівкінд Й.Я.;

«Основи комп’ютерної грамотності», авт. Рівкінд Ф.М., Рівкінд Й.Я.

У загальноосвітніх навчальних закладах із навчанням мовами національних меншин, у спеціалізованих школах (класах) дозволяється за рахунок загального навчального навантаження збільшувати гранично допустиме навантаження учнів до меж, встановлених санітарно-гігієнічними нормами «Державних санітарних правил і норм улаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу» (ДСанПіН 5.2.008-01).

В.Сухомлинський говорив: ”На учительській совісті найцінніше, що є в світі – Людина”. Саме так, адже щодня, щогодини ми торкаємося вразливого дитячого серця. Дотик наш повинен бути мудрим і чутливим, добрим і вимогливим. Ми повинні не тільки запалювати вогник любові до знань, а й дбати, щоб він ніколи не згас.

Шановні колеги! Першовересень завжди урочистий і надзвичайно хвилюючий. Він незабутній своєю святковою атмосферою, доброзичливими і щирими посмішками, різнобарв’ям осінніх квітів, свіжістю оновлених класів і, звичайно, тим першим дзвінком, який пролунає у всіх навчальних закладах.

З першовереснем Вас, з новим навчальним роком. Нехай світлим, радісним і плідним буде кожен ваш день, кожен крок. Бажаю міцного здоров’я, впевненості у власних силах та відвертого прагнення до нових звершень Нехай цей рік буде сонячним, принесе добрий настрій у кожний колектив, у кожну школу, кожну родину! Творчої наснаги, сил, творіння, добра, суспільної злагоди та поступу Бажаю кожному з вас досягти своєї мети та реалізувати її в майбутньому. Нехай підгрунтям щасливого життя, успішної професійної діяльності будуть міцне здоров’я, натхненна думка й щирі почуття. Нехай родинна злагода, добробут і здоров’я усіх членів вашої родини забезпечить ваш душевний спокій і гарний настрій, а вірні друзі сприяють звершенням в ім’я розквіту України.

З повагою Марина Крилевець

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]