Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР 3.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
504.32 Кб
Скачать

4. Вимірювання кутів теодолітом т30.

1. Вимірювання горизонтальних кутів способом напівприйомів:

При інженерно - геодезичному забезпеченні будівельно - монтажного виробництва найпоширеніший спосіб прийомів при вимірюванні горизонтальних кутів. При цьому способі горизонтальний кут β дістають як різницю відліків при крузі «праворуч » й «ліворуч »двох напрямів , що виходять з однієї точки.

Кут обчислюють так:

а) перший напівприйом вимірювання кута при крузі “праворуч”

ßПП1 – аП3

б) другий напівприйом вимірювання кута при крузі “ліворуч”

ßЛЛ1 – аЛ3

в) середнє значення виміряного кутаз обох напрямів

ßср= 0,5(ßП – ßЛ)

де аП1, аП3, аЛ1, аЛ3відлік по лімбу горизонтального круга відповідно на точки I і при кругах “праворуч” й “ліворуч”.

Порядок вимірювання кутів способом прийомів такий. Встановлюють теодоліт у вершині кута й приводять його у робочий стан. Перший прийом виконують при крузі „праворуч”. Закріплюють лімб затискним гвинтом , відкріплюють алідаду і зорову трубу. Спочатку наближено , а потім закріпивши алідаду й трубу , орудуючи навідними гвинтами алідади й труби , точно наводять центр сітки ниток на точку 1. Беруть відлік по горизонтальному кругу , який записують у журнал. Відкріплюють алідаду , наводять центр сіток на точку 7. Знову на горизонтальному крузі беруть відлік , який записують у таблицю.

Для контролю й зменшення похибок приладу горизонтальний кут вимірюють при крузі „ ліворуч ”. Для цього переводять трубу через зеніт. Закріплюють алідаду Й відкріплюють лімб. Змістивши лімб приблизно на 900 , закріплюють його й відкріплюють алідаду. Знову візують на точку 1. Закріплюють алідаду і беруть відлік по горизонтальному кругу. Взявши відлік, відкріплюють алідаду і візують трубу на точку 7. Закріплюють алідаду і беруть по горизонтальному кругу відлік, який заносять у таблицю. За результатами вимірювання кутів у двох напівприйомах обчислюють середній кут.

Станція

Точка візування

Положення вертикального кругу

Відлік по горизонтальному кругу

Кут, що виміряно в напівприйомах

Середнє значення кута

1

6

8

Круг ”ліворуч”

201º21’

209º32’

8º10’

8º09’

6

8

Круг”праворуч”

13º15’

21º22’

8º08’

2.Для вимірювання вертикальних кутів теодоліт встановлюють над точкою й приводять його основну вісь у прямовисне положення. При крузі „праворуч” візують зорову трубу на точку. Закріплюють зажимні гвинти алідади і трубу. Мікрометричними гвинтами труби й алідади суміщують сітку ниток з точкою. Закріплюють зажині гвинти алідади й труби. Перевіряють, чи знаходиться посередині бульбашка рівня біля алідади горизонтального круга. Роблять відлік по вертикальному кругу RB і записують його в журнал.

Відкріплюють зажимні гвинти алідади і труби. Перевівши трубу через зеніт, знову візують трубу на ту саму точку. Закріплюють зажимні гвинти алідади і труби. Мікрометр енними гвинтами алідади і труби суміщують сітку ниток з точкою і беруть відлік по вертикальному кругу LB , який записують у журнал. Визначають місце нуля вертикального круга теодоліта. За результатами відліків і визначеного місця нуля обчислюють вертикальний кут.

Результати обчислень вертикальних кутів заносять до таблиці

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]