Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВОЙ ПРОЕКТ - копия.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
539.14 Кб
Скачать

2.3.2 Запобіжники

Призначення : Запобіжники - це комутаційний електричний апарат, призначений для автоматичного вимикання електричного кола, і що захищається. У запобіжнику спеціально передбачено для цього струмоведуча частина, яка руйнується при проходженні по ній струму визначеної величини. Запобіжник - це апарат захисту електричних установок при аварійних режимах.

Основний елемент запобіжника - плавка вставка, яку виготовляють з каліброваного дроту або пластини. Пластина має звуження, розраховані на номінальний струм запобіжника.

Будова :

З

1

4

1

3

апобіжники - це комутаційний електричний апарат, призначений для автоматичного вимикання електричного кола, і що захищається. У запобіжнику спеціально передбачено для цього струмоведуча частина, яка руйнується при проходженні по ній струму визначеної величини. Запобіжник - це апарат захисту електричних установок при аварійних режимах.

О

1. Контакт.

2. Плавка вставка.

3. Корпус (колба).

4. Знімальник.

2

Рис 2.3. Запобіжники

сновний елемент запобіжника - плавка вставка, яку виготовляють з каліброваного дроту або пластини. Пластина має звуження, розраховані на номінальний струм запобіжника. При

струмах перевантаження у місцях звуження плавка вставка нагрівається до температури плавлення і перегорає.

Матеріалом для плавкої вставки служить цинк, мідь, сплави свинцю з оловом.

Принцип дії: При струмах перевантаження у місцях звуження плавка вставка нагрівається до температури плавлення і перегорає.

Для зменшення часу горіння електричної дуги при перегоранні плавкої вставки корпус запобіжника виготовляється із газогенеруючого матеріалу - фібри. Гасіння дуги здійснюється газами, що виділяються з

фібри. Особливо поширені запобіжники, в яких для швидкого гасіння дуги вільний простір у корпусі заповнюють кварцовим піском.

Розрізняють плавкі запобіжники з великою тепловою інерцією та без інерційні. Інерційні запобіжники витримують значні короткочасні перевантаження струму, що забезпечуються свинцевим струмопровідним

мостиком, мають значну обмежену здатність до перевантаження, що є результатом використання в них мідних струмопровідних мостиків.

2.3.3 Магнітні пускачі.

П ризначення: Магнітні пускачі призначені для дистанційного керування захисту від

п

1. Нерухомий контакт.

2. Рухомий контакт.

3. Якір.

4. Сердечник.

5. Обмотка.

6. Дуго гасяща камера

Рис 2.4. Магнітний пускач

еревантажень трифазних асинхронних двигунів з коротко замкнутим ротором. Потужністю до 2000 кВт. Частота вмикання магнітного пускача складається із двох основних вузлів: електромагніта та контактної групи. Електромагніт зроблений у вигляді сердечника, що складається з двох частин та котушки, яка розрахована на деяку напруженість. Найбільше використання отримав магнітний пускач серії ПМЕ; ПМА; ПА. Усі магнітні пускачі діляться на 7 величин від 0 до 5. Під величиною магнітного пускача розуміють найбільше значення струму, який проходить через

головні пакети пускача.

Маркіровка магнітного пускача - це літерно-цифровий код. Після літер, які вказують на серію пускача, йдуть 3 цифри: 1 цифра - величина пускача;

2 цифра - виповнення пускача за ступінню захисту від навколишнього середовища (1 - відкрите; 2 - захищене; 3 - пилеводозахищене).

3 цифра - електричне виконання (1 - нереверсивний пускач без

теплових реле; 2 - нереверсивний пускач з тепловим реле; 3 –

реверсивний пускач без теплового реле; 4 - реверсивний пускач з тепловим реле).

Будова: Магнітний пускач серії ПМЕ - складається з пластмасового корпусу дві частини якого з'єднуються чотирма гвинтами. В середині корпусу розміщена електромагнітна система складена з нерухомого сердечника і рухомого якоря і обмотки розміщеної на пластмасовому корпусі.

Рухомий якір з'єднується з пластмасовою траверсою за допомогою шпонки. На траверсі зроблені контактні мостики з рухомими

контактами. Контакти для підвищення стійкості проти спрацьовування роблять сферичної форми. У ряді випадків поверхності контактів покриваються сріблом. Плавність замикання контактів і необхідні зусилля забезпечують пружинним амортизатором.

Принцип дії: при проходженні через обмотку пускача струму рухомий якір пересовується до основного сердечника, а разом з ним замикаються контакти. Як тільки струм закінчує поступати на котушку, якір. повертається в початкове положення під дією пружини. Для усунення вібрації контактів використовують демпфер.