Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorna_robota__6.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
746.5 Кб
Скачать

9. Кормозбиральні комбайни

Комбайн самохідний кормозбиральний КСК-100 призначений для скошування зелених і підбирання валків пров'ялених трав, скошування кукурудзи та інших високостеблових культур з одночасним подрібненням і навантаженням у транспортні засоби для приготування силосу, сінажу, брикетованих та гранульованих кормів, трав’яного борошна, зелених кормів і для безпосереднього згодовування тваринам.

Залежно від культур, що підлягають збиранню, комбайн КСК-100 укомплектовують змінними робочими органами: жатками для збирання трав та високостеблових культур, підбирачем і подрібнювальним апаратом з кидалкою (рис. 10).

Жатка для збирання трав складається з рами, що опирається на копіювальні башмаки (12), чотирилопатевого грабельного мотовила (2), різального апарата (1), шнека (3) і механізмів передачі. З лівого боку кожної граблини встановлений ролик, що при обертанні мотовила рухається по напрямній доріжці і надає пружинним зубам певного положення, завдяки чому рослини підводяться до різального апарата, підтримуються при різанні та подаються до шнека.

Різальний апарат нормального різання має два ножі (правий і лівий), кожному з яких надає руху хитна шайба. Шнек розміщується в опорах, приєднаних до бокової рами жатки. Подавальні лопатки в середній частині шнека знімні. Ширина захвату жатки становить 4,2 м.

Під час роботи комбайна рослинна маса забирається пружинними зубами мотовила (2) і підводиться до різального апарата (1). Зрізана маса мотовилом подається до шнека (3), що звужує потік рослин і спрямовує його в горловину живильного апарата. Рослини забираються вальцями (4, 5, 6) та потрапляють у подрібнювальний апарат, де барабаном (8) подрібнюються і по силосопроводу (9) подаються у транспортний засіб.

Жатка для збирання кукурудзи має раму, два активних подільники із сегментним різальним апаратом, різальний апарат, мотовило, два ланцюгово-планчастих транспортери, шнек і механізм передач.

Жатка – це платформа, обмежена з обох боків боковинами, у передній частині яких встановлені подільники. Активні подільники можуть переобладнуватись у пасивні шляхом встановлення нижнього чи верхнього кожухів або обох одночасно. Різальний апарат складається з бруса, здвоєних пальців, ножа, пластинок тертя і притискних лапок. Крок різальної частини становить 90 мм. Над різальним апаратом жатки розміщене п'ятилопатеве мотовило. Повертання рами мотовила гідроциліндрами і підвісок у шарнірах надає мотовилу потрібного положення щодо його висоти та виносу.

Рис. 10. Схема технологічного процесу комбайна КСК-100:

а – скошування трав; б – використання змінного подрібнювального апарата з кидалкою;

1 – різальний апарат;. 2 – мотовило; 3 – шнек; 4 – передні вальці; 5 – підпрасовуючий валець; 6 – гладенький валець; 7 – протирізальний брус; 8 – подрібнювальний барабан; 9 – силосопровід; 10 – козирок; 11 – кидалка; 12 – копіювальні башмаки.

Ланцюгово-планчастий транспортер складається з трьох роликових ланцюгів і поперечних планок. Шнек подібний за будовою до шнека-підбирача. Захват жатки становить 3,4 м.

Підбирач включає раму, підбиральний барабан, шнек і притискний пристрій. Підбиральний барабан – вал з дисками, в яких закріплені п'ять граблин із пружинними зубами. На лівих цапфах граблин змонтовані кривошипи з роликами, що перекочуються в напрямній доріжці. Шнек встановлюється у підпружинених опорах і залежно від шару маси переміщується по напрямних. Ширина захвату підбирача становить 2,2 м.

Подрібнювач складається з рами, встановленої на передньому напрямному та задньому ведучому мостах. На передній частині рами розміщені живильно-подрібнювальний апарат (8) із силосопроводом (9) і редуктори привода; на передній верхній – кабіна з площадкою керування; на середній частині рами – моторна установка, гідростатичний привод ведучих коліс, привод гідросистеми рульового керування і силових циліндрів, а на задній – масляний та паливний баки.

Двигун СМД-72 – чотиритактний, шестициліндровий, V-подібний, з турбонаддувом потужністю 147 кВт встановлюють на комбайні паралельно до осі напрямку руху машини.

Живильно-подрібнювальний апарат складається з рами, п’яти живильних вальців (два верхніх рухомих і три нижніх нерухомих), редуктора, механізму підпресування та подрібнювального апарата. До останнього входить барабан (8), протирізальний брус (7) і рама. Барабан (8) виконаний у вигляді трубчастого вала з привареними до нього дисками, до яких прикріплені опори ножів. Зверху камери барабана встановлений заточувальний пристрій.

Коли використовують змінний подрібнювальний апарат з кидалкою, то маса за кидалкою (11) (рис. 10, б) по силосопроводу (9) подається у транспортний засіб.

Робочі органи подрібнювана приводяться в дію двигуном через контрпривод, карданний вал, конічно-циліндричний редуктор та коробку передач привода живильного апарата.

Гідростатичний привод ведучих коліс включає насос змінної продуктивності, гідромотор постійного робочого об’єму, масляний бак. Насос приводиться в дію основним двигуном через карданний вал. Рульове керування таке саме, як на комбайні «Нива».

Система електрообладнання однопровідна, постійного струму, напругою 12 В. Джерелами електроенергії є генератор й акумуляторна батарея.

ЗВІТ

1. Стислий зміст роботи.

2. Косарки.

3. Порційні косарки.

4. Косарки-плющилки.

5. Граблі.

6. Волокуші.

7. Підбирачі-копнувачі.

8. Підбирачі-скиртоукладачі.

9. Прес-підбирачі.

10. Кормозбиральні комбайни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]