Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Оцінка природо.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
152.58 Кб
Скачать

1 Оцінка природо - ресурсного потенціалу.

Природні ресурси Японії досить обмежені, що пов'язане перш за все з її географічним положенням і ландшафтом.

Японія розташована у Східній Азії на островах Тихого океану, загальна площа яких становить 372,2 тис. кв. км. До складу Японії входять 4 великих острови - Хонсю, Хоккайдо, Кюсю, Сікоку і 6,8 тис. малих островів. Понад 70% території Японії займають гори. Гори Японії, що відрізняються різноманітністю рельєфних форм, певною мірою ускладнюють сільськогосподарське освоєння островів і ускладнюють сполучення між окремими районами. Рівнини, на яких проживає основна частина населення країни і розміщені практично всі господарські об'єкти, займають близько 20 % Площ країни і розташовані переважно на Тихоокеанському узбережжі. Для розширення життєвого простору використовуються штучні насипні острови і півострови.

Значний вплив на господарське освоєння території надає висока сейсмічність і вулканізм. Щорічно в Японії відзначається близько 1,5 тисяч землетрусів різної сили. На островах знаходиться 15 діючих вулканів, а ще кілька десятків можуть прокинутися, у тому числі найвища вершина Японії - вулкан Фудзіяма (3776 метрів). З виверженням підводних вулканів зв'язані сейсмічні хвилі - цунамі, що наносять великий збитків господарству (особливо на островах Хонсю і Хоккайдо).

Клімат Японії в цілому сприятливий з високою вологістю і великими зональними відмінностями. Острів Хоккайдо і північ острова Хонсю лежать в зоні помірного морського клімату; інша частина острова Хонсю, острова Сікоку і Кюсю - у вологому субтропічному, а острови Рюкю - в тропічному кліматі. Найбільш ярковираженнимі порами року Японії є літо і зима, перехідні періоди між якими - весна та осінь - різко не виділяються.

Найважливішим фактором, що формує клімат, є мусони, влітку супроводжуються тайфунами і зливами, а взимку - снігопадами. Пом'якшувальну вплив на клімат робить теплий океанічний протягом Куросио.

Внаслідок різноманітності рельєфу і кліматичних умов грунтовий покрив Японських островів відрізняється великою строкатістю, але переважно ділиться на три області: червоноземах - охоплюють острова Кюсю, Сікоку і південний захід Хонсю; область бурих грунтів, що займають південно-східну частину Хонсю; область слабопідзолисті і торф'янистих грунтів західного та північного районів Хонсю, а також рівнинній частині Хоккайдо. На рівнинах Японії широко поширені наносні грунту, що складаються переважно з суглинків і в найбільшою мірою придатні для вирощування рису. У той же час велика частина грунтів Японії бідна живильними речовинами і потребує систематичному удобренні.

Основні рослинні зони Японії - тропічна (о. Рюкю), субтропічна, зона широколистяних листяних лісів (схили гір о. Сікоку, Кюсю) і зона хвойних лісів (переважно о. Хоккайдо).

Ліси займають 70% території країни. На острові Хоккайдо - це база деревообробної промисловості і рекреаційного господарства.

В умовах оточення водами морів і океану, основним засобом зв'язку Японії з іншими регіонами світу є водний транспорт. Моря, які омивають Японію, крім Охотського, не замерзають і доступні для навігації протягом усього року.

Річки Японії для судноплавства непридатні, більшість з них - це бурхливі гірські потоки. Вони є джерелами гідроенергії і води для зрошенні.

У надрах Японських островів знаходяться численні родовища різноманітних корисних копалин, що представляють собою важливі ресурси мінеральної сировини і палива. Але разом з тим їх запасів явно недостатньо, а крім того в Японії відсутній ряд дуже важливих для промисловості видів мінеральних ресурсів.

З паливних запасів Японія щодо забезпечена лише кам'яним вугіллям, загальні обсяги якого складають близько 16 млрд. тонн. Він має невисоку якість: переважає бітумінозний вугілля, що містить багато золи. Приблизно половина запасів всього японського вугілля припадає на о. Хоккайдо (головним чином долину річки Исикари). Другий великий вугільний басейн розташований на півночі о. Кюсю. Запаси коксівного вугілля невеликі і розкидані по ряду районів країни.

Нафтові запаси Японії складають приблизно 64 млн. тонн, що недостатньо при сучасному рівні розвитку господарства. Крім того, залягають вони на значних глибинах.

З рудних копалин Японія має у більш-менш значних кількостях тільки залізну руду невисокої якості, запаси якої складають 20 млн. тонн. Понад половина їх припадає на частку рудників Камаісі на північно-східному узбережжі Хонсю. Переважають магнетитовий залізняки і лимони. Крім залізних руд Японія володіє значними (до 40 млн. тонн) покладами залізистих пісків (титано-магнетитових-лімонітових руд) з невеликим вмістом заліза і піритів (близько 100 млн. тонн).

Імовірні запаси марганцевих руд, що містять до 35% марганцю, в Японії визначаються в 10 млн. тонн. Запаси молібдену, вольфраму, нікелю, кобальту та інших руд легуючих металів незначні. Щодо забезпечена Японія лише хроміту і титаном та вилученими з залізистих пісків.

З руд кольорових металів для Японії найбільш характерні мідні, загальні запаси яких становлять близько 90 млн. тонн. Присутні також свинцево - цинкові руди. Для виробництва алюмінію Японія використовує алуніти родовищ півострова Ідзу. Необмежений в Японії лише сировинні ресурси для отримання металевого магнію, вихідним матеріалом для якого служать озерна ропа (розчин, насичений магнієвими солями) і морська вода. Крім того, на Хонсю виявлені невеликі родовища уранових руд.

Як побічний продукт виплавки міді з руди отримують золото і срібло. У невеликих кількостях ці метали добувають також на островах Кюсю, Хоккайдо, Хонсю.

З неметалічних копалин у Японії присутні великі родовища сірки (о. Хоккайдо) і сірчаного колчедану, за запасом якого Японія займає друге місце в капіталістичному світі після Іспанії. Калійна і поварена солі тут видобуваються з морської води. На північно - заході о. Хонсю і півдні о. Кюсю видобувається невелика кількість фосфоритів. У той же час в Японії багато каоліну і різної сировини для виробництва різноманітних будівельних матеріалів, особливо цементу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]