Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автом.сг.т.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
904.7 Кб
Скачать

Пристрої для визначення втрат зерна

Потенціометричний перетворювач для визначення втрат зерна комбайном зображена на рис.19,а. До корпуса однієї з клавіш соломотряса на кінцевій його ділянці шарнірно прикріплена плоска пластина 1, що спирається на пружину 2 і з'єднується важільною передачею 3 із движком реостата 4.

Відхилення пластини і відповідне переміщення движка реостата залежать від кількості зерна, що знаходиться на цій пластині.

Такий же пристрій (див. рис.19,б) розміщено у верхній голівці колосового елеватора і служить для визначення втрат зерна недомолотом.

а б

Рис. 19. Потенціометричний перетворювач для визначення втрат зерна комбайном

На рис.20 показана схема вимірника втрат зерна з індуктивним перетворювачем.

Рис.20. Схема вимірника втрат зерна з індуктивним перетворювачем

Під дією ваги зерен, що знаходиться на вантажоприймальній площадці 1, стискується пружина 2. Зв'язаний із площадкою 1 за допомогою немагнітного стрижня сталевий сердечник 3 переміщається усередині котушки 4, що має дві послідовно з'єднані обмотки W1 і W2. Ці обмотки складають два сусідніх плеча вимірювального моста 5. в одну з діагоналей якого включений показуючий прилад 6, а до іншої підводиться змінна напруга U від спеціального блоку живлення 7.

Найбільш прості акустичні датчики показані на рис. 21,а і б у яких непрямим показником втрат зерна служить прохід зерна через кінцеву ділянку соломотряса. У схемі (рис. 21,б) застосований додатковий чуттєвий елемент В2, розташований під нижнім решетом системи. Зерно, падаючи на чуттєвий елемент - мембрану, збуджує в ній електричні імпульси, що потім надходять в електронну частину приладу. Загальний недолік цих пристроїв - вплив на їхні показання не тільки зерна але й різних домішок, що знаходяться в сходах соломотряса.

а б

Рис. 21. Акустичні датчики визначення втрат зерна.

На рис. 22 показані приклади застосування пневматичних перетворювачів у пристроях контролю втрат зерна в зернозбиральних комбайнах.

а б

Рис. 22. Пневматичні датчики втрат зерна: а - датчик ваги з перетворювачем кулькового типу; б - датчик ваги імпульсного типу

На рис. 22а приведена схема ваговимірювального пристрою з пневматичним перетворювачем кулькового типу. Вантажопідйомна площадка 1 з упором 2 шарнірно зв'язані з коромислом 3, на іншому кінці якого закріплена противага 4. Вага матеріалу G через коромисло передається на кульку - чуттєвий елемент пнемоперетворювача 5, камера 6 якого з'єднана з показуючим приладом 7.

Пристрій імпульсного типу з пневматичним чуттєвим елементом (рис. 22,б) призначено для визначення втрат зерна. Зерно, що виділилося з кінцевої ділянки соломотряса, надходить на вагонесучу площадку 2 накопичувальної ємності 1, що через коромисло 4 і шарніри А і В зв'язані із противагою 5 і накопичується протягом часу . Вага зерна G(t) безупинно виміряється пневматичним чуттєвим елементом 3. Наприкінці часу нагромадження зерна тиск р(t), пропорційний середній за цей час витраті, надходить на показуючий прилад. Після цього включається виконавчий механізм (ВМ) і поворотом вагонесучої площадки навколо шарніра А розвантажує накопичувальну ємність. Видача результатів вимірів на показуючий прилад (манометр) і скидання зерна забезпечуються спеціальною схемою керування, що реалізована на елементах пневмоавтоматики.

У механічному пристрої для визначення втрат зерна на кінцевій ділянці соломотряса зернозбирального комбайна (див. рис. 23) зерно надходить на лопатеве колесо 1, що виконує роль чуттєвого елемента і встановлено на валу електродвигуна 2 постійного струму. Для виміру навантаження на лопатевому колесі 1 застосована мостова схема, одне плече якої - ротор електродвигуна 2. У вимірювальну діагональ включений показуючий прилад 3.

Рис. 23. Механічний пристрій для визначення втрат зерна

САУ хімічною обробкою рослин підвищують якість роботи і врожайність, економлять вживані при цьому засоби, зменшують забруднення навколишнього середовища, підвищують продуктивність і полегшують умови праці. Технологічні процеси, що виконуються машинами для хімічного захисту садових насаджень, можна удосконалити за допомогою автоматичних пристроїв управління сопловими апаратами обприскувачів, що виключають втрати робочої рідини в проміжках між кронами. Запропонований метод автоматизованого дискретного обприскування, що полягає в тому, що робоча рідина подається до розпилюючих органів тільки за наявності крони дерева.

Система, що реалізувала цей метод за допомогою ультразвукової локації (рис. 24), має генератор 1, який збуджує ультразвуковий випромінювач 8.

Рис. 24. Принципова схема САУ садовим обприскувачем

Випромінювані хвилі вузьким пучком направляються у бік об'єкту (крони дерева), що знаходиться, перпендикулярно руху обприскувача 9. Ультразвукові хвилі, відбиті від крони 5, уловлює приймач 7. Енергія прийнятого ехосигналу невелика, оскільки вона в значній мірі поглинається повітрям і основна частина її при віддзеркаленні розсівається. Електричний сигнал приймача поступає в підсилювач 2, що має релейний вихід для управління електромагнітним виконавчим механізмом 3. При наявності ехосигналу виконавчий механізм через клапан 6 включає подачу робочої рідини до розпилювачів обприскувача. Після проходження крони дерева 5 ехосигнал зникає, внаслідок чого подача робочої рідини в просторі між кронами дерев припиняється. Ехолокатор розміщують перед розпилюючим органом (по ходу руху обприскувача) відповідно до висоти крони.

Розроблена автоматична система підтримки заданої дози внесення рідких комплексних добрив.

Насос 6 (рис. 25) гідросистеми машини подає рідину з резервуару 8 до штанги 9. Витрата регулюється краном 5, який перепускає надлишок рідини в бак. До трубопроводу 10 підключений вимірювальний перетворювач 2 витрати рідини з електричним сигналом на виході.

Робоча швидкість вимірюється тахометричним приладом 7, зв'язаним з ходовим колесом 1. Сигнали вимірника робочої швидкості, вимірника витрати і органу 4 ручної настройки поступають на блок 3 управління, звідки сформований сигнал подається на електродвигун 11 виконавчого механізму, вал якого через редуктор зв'язаний з краном 5. Напруга живлення системи 12 В. Точність дозування автоматичної системи відповідає агротехнічним вимогам.

Рис. 25. Схема автоматичної системи підтримки заданої дози внесення рідких комплексних добрив