Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
украинс. документы.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
57.86 Кб
Скачать

8.3. Науково-популярне видання

Науково-популярне видання (НПІ) - видання, що містить відомості про теоретичних чи експериментальних дослідженнях в області науки, культури і техніки, викладені у формі, доступній читачу-неспеціалісту.

Цільове призначення НПВ - поширення та пропаганда наукових та інших спеціальних знань в галузі науки, техніки, виробництва, в тому числі їх історії. Вони містять відомості наукового чи прикладного характеру, але не у всьому обсязі, а лише у вигляді загальних законів, понять, висновків, знання яких необхідно суспільству в цілому.

За читацьким призначенням НПВ підрозділяються на видання, розраховані: 1) на масового читача; 2) на осіб, які не є фахівцями в даній області; 3) на фахівців, що працюють в суміжних галузях науки; 4) на практичних працівників, які бажають використовувати результати наукових досліджень у своїй професійній діяльності.

Серед НПВ найбільш поширені науково-популярні монографії, нариси, тематичні збірники, серії, вибрані твори, огляди, енциклопедії.

Наукова монографія містить всебічний виклад науково-популярною мовою результатів дослідження наукової проблеми.

Науково-популярний нарис - опис науково-популярною мовою окремих періодів історії науки, техніки, виробництва.

Тематичні збірники науково-популярного викладу можуть бути присвячені окремій актуальній проблемі науки або носити підсумовують характер.

Багатотомні видання присвячені проблемі, що вимагає докладного опису або багатоаспектного розкриття.

Науково-популярний огляд містить вторинну наукову інформацію, що представляє собою опис науково-пулярним мовою сукупної характеристики сучасних досягнень науки, техніки, культури, виробництва. Ці види НПІ призначені для ознайомлення з ними фахівців і неспеціалістів.

Науково-популярна енциклопедія - це популярний виклад у систематизованому вигляді утримання лексичних одиниць певної галузі знання. Вона забезпечує орієнтацію неспеціалістів в понятійному апараті галузі знання.

Структура та довідковий апарат НПІ мають ряд особливостей. Характер передмови до видання багато в чому залежить від конкретного адресата. Наукові терміни використовуються вкрай помірно. У виданнях, розрахованих на читачів з початковою підготовкою, маються контрольні запитання, список рекомендованої літератури. У виданнях, орієнтованих на більш підготовленого читача, представлені наукові твори.

НПІ являють собою, як правило, малооб'ємні видання з великою кількістю ілюстрацій. Серед них великий відсоток брошур. У книгах з природничих і прикладних наук в якості ілюстрацій нерідко застосовується карикатура - малюнок, в якому в гумористичній формі зображуються різні явища і процеси. НПІ виходять в основному в сюжетно-шрифтових багатоколірних обкладинках.