Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
украинс. документы.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
57.86 Кб
Скачать

Текстові видання

Основну частину видань складають текстові видання, зміст яких передається знаками природної мови. Їх основу складає словесний (мовний, літературний) текст, що складається з фраз і слів, значення яких відоме реципієнтові (читачеві) або може бути знайдено в тлумачному словнику. З елементарних складових - фонем - створюються слова, які в поєднанні один з одним дають пропозиції і текст. Сенс тексту завжди виражається вербально, письмово. Письмовий текст - найточніше зображення мови. Саме тому спосіб письма, яким ми користуємося, і називається фонетичним.

Еволюція способів фіксації інформації, що базуються на слові, - це рух від закріплення усної мови, писемності до книгодрукування, до можливості тиражувати тексти.

Серед класифікаційних ознак текстових виданні особливе місце займає цільове призначення та читацька адреса, які в єдності з характером викладу тексту (тобто жанром) дають можливість визначати різні типи видань. Серед них: офіційне, наукове, науково-популяное, науково-виробниче та ін

8.1. Офіційне видання

Офіційне - це видання, опубліковане від імені державних органів, установ, відомств або громадських організацій, що містить матеріали нормативного або

директивного характеру.

До офіційних видань відносяться видання конституції, законів, указів, постанов, розпоряджень, рішень, циркулярів, програм, статутів, інструкцій, методичних вказівок, прейскурантів, а також стандартів, нормативів і норм.

Функціональне призначення офіційних видань вводити в дію і поширювати встановлені, тобто затверджені відповідними органами, норми, вимоги та правила у сфері суспільного життя, науки, культури, виробництва і т. д. Більшість з них, як правило мають обов'язковий характер, т . тобто юридичну силу.

Офіційні видання містять інформацію, необхідну для управління суспільством чи державою (Конституція України, Указ Президента, постанову Верховної Ради, рішення Кабінету Міністрів України і т. п.); окремої території (республіка, область, район, селище, село): конкретною сферою діяльності (наука, техніка, економіка, культура, освіта, охорона здоров'я і т. д.); окремим підприємствами, установами, організаціями (об'єднання, підприємство, фірма, навчальний заклад і т. д.).

У залежності від сфери дії і нормативності визначається читацька адреса офіційних видань. Так. Конституція і закони України поширюються на всіх громадян країни, статут - тільки на співробітників установи, підприємства або організації, стандарт - тільки на тих, хто зайнятий розробкою, випуском і експлуатацією виробу, виготовленого за цим стандартом.

З урахуванням вищевикладених ознак виділяють такі види офіційних виданні: нормативно-правові; нормативні видання по стандартизації та нормативно-інструктивні видання.

До нормативно-правових виданням відносять конституцію, закон, указ, постанова, загальнодержавну програму економічного, науково-технічного, соціального, національно-культурного розвитку, охорони навколишнього середовища, розпорядження, рішення.

Конституція - основний закон держави, що визначає суспільний і державний устрій, порядок і принципи утворення представницьких органів влади, виборчу систему, основні права та обов'язки громадян. Конституція - основа всього поточного законодавства.

Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Конституція приймається сесією Верховної Ради України.

Закон - нормативний акт, прийнятий вищим органом законодавчої влади (Верховною Радою України) у встановленому Конституцією порядку. Це основне джерело права, що володіє вищою юридичною силою по відношенню до інших нормативних актів (указам, постановам та ін.) Закони розрізняються між собою за тематико-змістовному ознакою (Кодекс законів про працю, Цивільний кодекс, Закон про бібліотеки і бібліотечну справу і т. д.).

Указ - нормативний акт глави держави (президента).

Президент України на основі Конституції і законів України видає укази і розпорядження, які є обов'язковими до виконання на території України.

Постанова - нормативний документ, внесений вищими органами виконавчої влади (Кабінет Міністрів України, міністерство, відомство, інші центральні органи виконавчої влади), обов'язковий для виконання.

Загальнодержавна програма економічного, науково-технічного, соціального, національно-культурного розвитку, охорони довкілля є нормативним документом, прийнятим сесією Верховної Роди України, володіє вищим директивним характером, обов'язковим для виконання. Регіональні програми соціально-економічного та культурного розвитку., Охорони навколишнього середовища, прийняті органами місцевого самоврядування. є обов'язковими для виконання на відповідній території.

З метою вжиття оперативних заходів по важливим в даний час питань органами виконавчої влади, міністерствами (відомствами) видаються розпорядження

Рішення видаються органами місцевого самоврядування в межах наданих їм прав і сфери або території дії.

Статут - це офіційне видання, що містить звід правил, що регулюють організацію, порядок діяльності, права та обов'язки членів однієї установи (підприємства, організації).

До нормативних виданням по стандартизації відносяться стандарти і технічні умови.

Нормативно-інструктивні видання обов'язкові для виконання чинних законів, постанов уряду та інших актів міністерств і відомств. До них відносяться: накази, інструкції, правила, положення. Вони відрізняються меншим ступенем інформативності і більш вузькою сферою дії.

Накази регламентують питання практичного керівництва підприємством (установою, фірмою, організацією), а також питання розвитку галузі, діяльність міністерства або відомства. Вони містять обов'язкові для виконання приписи посадового липа, звернені до підлеглим посадовим липам, органам або громадянам.

Інструкція - офіційне видання, що містить правила щодо врегулювання виробничої або громадської діяльності, користуванню виробом або послугами. У ній містяться також юридичні акти, що роз'яснюють закони. Видаються інструкції міністерствами, відомствами, установами, підприємствами.

Правила встановлюють порядок та умови діяльності, визначають права і обов'язки осіб, які здійснюють цю діяльність.

Положення - правовий документ, що встановлює завдання і функції, права та обов'язки установи чи організації, міністерства чи відомства.

Загальні вимоги до складання, викладення та оформлення офіційних видань визначені стандартами.

Офіційні видання специфічні за структурою, характером викладу, рубрикації, нумерації положень основного тексту. Текстові документи містять, в основному, суцільний текст (конституція, закон, указ, постанова, технічний паспорт, інструкція і т. п.) або текст, розбитий на графи (специфікації, відомості, таблиці і т. п.).

Офіційним виданням притаманне однаковість в оформленні титулу. Завжди вказується ким і коли прийнятий, затверджений та рекомендований документ. У заголовок видання виноситься найменування виду документа - «закон», «указ», «інструкція», «нормативи», «методичні вказівки».

Випускаються офіційні видання у вигляді моноиздания або збірників. У збірках матеріали групуються, як правило, за тематичною ознакою. Частина з них мають передмови, додатки і допоміжні покажчики. Часто закони, видані раніше як моноиздания, об'єднані тематично або функціонально до кодексів - зводи законів (Процесуальний кодекс, Цивільний кодекс).

Для офіційних видань характерний компактний набір (застосування шрифтів дрібних кеглів), невеликі поля, дробова рубрикація тексту. Часто застосовуються двосторонні поточні колонтитули. Переважна кількість офіційних видань не ілюстроване. Переважають брошури, вкриті м'якою обкладинкою, видрукувані на дешевих сортах паперу. Однак деякі видання виготовляються з дорогих сортів паперу, покриваються тканинним палітуркою і золотим тисненням. Так часто видають Конституцію (основний закон) держави.