Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Провідні шляхи головного і спинного мозку.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
160.26 Кб
Скачать

Задній спинно-мозочковий шлях (Флексига) Tractus spinocerebellaris posterior

Задній спинномозочковий шлях або шлях Флексіга, названий так на честь німецького невропатолога і гістолога Р. Е. Flechsig (1847-1929), двухнейронний.

Тіла перших (рецепторних) нейронів розміщуються у відповідних спинномозкових вузлах. Їх периферичні відростки-дендрити направляються на периферію в складі спинномозкових нервів закінчуються пропріорецепторами в окісті, зв*язках, суглобовій капсулі, сухожиллях, м*язах.

Центральні відростки-аксони в складі задній корінців вступають в спинний мозок, де частина волокон дає колатералі, разом з якими вони закінчуються на нейронах грудного ядра (грудного стовпа). Ці волокна складають tractus gangliospinalis. Нервові клітини грудного ядра є другими нейронами.

Сукупність аксонів ІІ нейронів утворює задній спинно-мозочковий шлях. При цьому аксони ІІ нейронів йдуть в латеральному напрямку, досягаючи заднього відділу бокового канатика своєї сторони і, вигинаючись від прямим кутом, йдуть у висхідному напрямку, займаючи периферичну частину заднього відділу бокового канатику, позаду переднього спинно-мозочкового шляху.

Далі волокна піднімають в довгастий мозок, розміщуючись між нижнім оливним ядром і волокнами спинномозкового шляху трійчастого нерва. Потім через нижній мозочкові ніжки вони ідуть до кори червя мозочку, при чому більша частина волокон в корі червя перехрещується.

В зв*язку з тим, що волокна заднього спинно-мозочкового шляху в ділянці спинного і довгастого мозку не перехрещуються, цей шлях називаються ще прямим або не перехрещеним мозочковим шляхом.

 

Еферентні провідні шляхи

Еферентні шляхи проводять нервові імпульси від різних центрів головного мозку до рухового і секреторного апаратів.

Всі еферентні шляхи ділять на пірамідні, які починаються пірамідними клітинами в корі півкуль великого мозку, і екстра пірамідні (поза пірамідні або пара пірамідні), які проводять еферентні імпульси від базальних ядер.

Ці шляхи двохнейронні. Перші нейрони розміщуються в корі півкуль великого мозку, підкоркових ядрах (екстра пірамідна система), корі мозочку. Аксони І нейронів (великих пірамідних клітин) в білій речовині півкуль великого мозку проходять в складі променевого вінця і внутрішньої капсули низхідному напрямку. Волокна всіх низхідних шляхів слідують в передніх і бокових канатиках спинного мозку, закінчуючись у рухових нейронів передніх рогів спинного мозку, а також на нейронах рухових і секреторних ядер черепних нервів, які є другими нейронами. Периферичні (рухові) нейрони по низхідних волокнах отримують потік імпульсів, які підсилюють або гальмують їх активність, що, в свою чергу, веде до змін м*язевого тонусу і рухової активності м*язів.

У рухових нейронів передніх рогів спинного мозку закінчуються низхідні волокна слідуючих шляхів:

1.      переднього корково-спинномозкового (пірамідного) шляху,

2.      латерального корково-спинномозкового (пірамідного) шляху,

3.      червоноядерно-спинномозкового шляху,

4.      наметно-спинномозкового шляху,

5.      ретикуло-спинномозкового шляху,

6.      оливо-спинномозковго шляху.

Еферентні імпульси від кори мозочку до рухових нейронів передніх рогів спинного мозку передаються за допомогою проміжних ядер мозкового стовбуру: червоно ядра, ретикулярної формації, нижнього оливного ядра, латерального вестибулярного ядра.