Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ССТ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
291.84 Кб
Скачать

4.3. Застосування кольорових і рідкісних металів

Промислові підприємства випускають більше 200 марок прецизійних сплавів, тобто сплавів з раніше заданими особ­ливими фізичними властивостями. Всі вони відрізняються за фізичними властивостями та вмістом кольорових металів. Відрізняються вони також за способом виплавлення і методом оптимізації заданих фізичних властивостей, рівнем службових характеристик (наприклад, магнітних). Ці матеріали широко застосовуються в різних галузях промисловості, від яких залежить економічний розвиток країни в цілому: в електро- та радіотехніці, аерокосмічній і ядерній, електронній та приладо­будівній, галузях промисловості, у галузях, які створюють засоби зв'язку та автоматизовані системи, а також ЕОМ і мікропроцесори (це елементи III, IV, V, VI груп та р.з.е.: АІ, Sі, В, Ni, Со, V, Сг, W, Мо, Рt, Lа, Се та ін.).

Застосування кольорових металів і сплавів у хімічній та електротехнічній промисловості добре можна простежити з точки зору їх корозійної стійкості.

Із алюмінію і його сплавів виготовляють деталі тепло­обмінної апаратури. Як конструкційний матеріал АІ вико­ристовується рідко. Сплави АІС (Мg >490) мають строк служби в морській воді до 10 років. Також сплави АІ, які містять Мп та Сг, використовуються для виготовлення габаритного облад­нання і поєднують хороші механічні характеристики та корозійну стійкість. Із конструкційних матеріалів, які засто-

совуються для виготовлення трубок конденсаторів та охо­лоджувачів, найбільше використовують сплави міді-латуні.

У хімічній промисловості широко застосовуються мідно-нікелеві сплави, які містять 10, 3О, 63-70% Ni. Високу корозійну стійкість має сплав Ni (56), Cr (16), Мо (16), W (4). Титан широко застосовується для виготовлення деталей і вузлів обладнання (особливо тих, які працюють у морській воді). У ракетобудуванні також використовують сплави на основі титану завдяки високій корозійній стійкості та хорошим механічним характеристикам. Основна маса титану в хімічній промис­ловості застосовується для виготовлення теплообмінної апаратури.

Література

1. Лахтин Ю.М., Леонтьева В.П. Материаловедение. - М.: Машиностроение, 1980. - 493 с.

2. Электрорадиоматериалы / Под ред. Б.М. Тареева. - М.: Высшая школа, 1978. - 336 с.

3. Венецкий С.И. О редких металлах. - М.: Металлургия, 1980.-169 с.

4. Брагин В.Ф., Иванова Л.П., Полозюк Н.Е., Ткаченко П.Г. Опыт использования производственных фондов на метал­лургических предприятиях. - Днепропетровск: Проминь, 1970.

5. Брагин В.Ф., Иванова П.П., Полозюк Н.Е., Щукин А.Г. Эффективность использования оборотных средств в цветной металлургии Украинской ССР. - К: Укр НИИНТИ, 1970.

6. Бескоровайный Н.М. и др. Композиционные материалы для ядерных реакторов. - М.: Атомиздат, 1972. - 252 с.

7. Борисенко С.Г., Галецкий Л.С., Мицкевич Б.Ф. Итоги и задачи геохимических исследований на Украине // Гео­логический журнал АН УССР. - 1971. - № 1.

8. Самсонов Г.В., Щукин А.Д., Бакута С.А. Развитие промышленности цветных и редких металлов на Украине. - К.: Наукова думка, 1971.