Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ramka.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
742.4 Кб
Скачать

Розділ 2 Особливості форматування символів і абзаців у Word 2010.

У документі можуть навіть міститися спеціальні елементи, наприклад зміст.

2.1 Використання стилів

Використання стилів замість форматування вручну дає змогу швидко й просто застосувати набір параметрів форматування послідовно до всього документа.

Стиль жирний – це набір характеристик форматування, таких як назва шрифту, розмір, колір, вирівнювання абзацу та інтервал. Деякі стилі включають навіть межі та заливку.

Наприклад, замість виконання трьох окремих кроків для форматування шрифту заголовка як 16 пт, жирний, Cambria, можна досягнути того самого результату, виконавши один крок – застосувавши вбудований стиль "Заголовок 1". Запам’ятовувати характеристики стилю "Заголовок 1" не потрібно. Щоб від форматувати всі заголовки в документі, потрібно просто клацнути мишею всередині кожного заголовка (навіть не потрібно виділяти весь текст) і потім у колекції стилів вибрати пункт Заголовок 1.

Якщо потрібно відформатувати підзаголовки, можна використати вбудований стиль "Заголовок 2", який було розроблено для гармонійного поєднання зі стилем "Заголовок 1". У Word 2010 з`явились нова функція використання стилів – експрес – стилі.

 Експрес-стилі, які містяться в колекції стилів, розроблено так, що вони добре поєднуються один з одним. Наприклад, експрес-стиль "Заголовок 2" виглядає як підпорядкований експрес-стилю "Заголовок 1".

 Основний текст документа автоматично форматується з використанням звичайного експрес-стилю.

 Експрес-стилі можна застосовувати до абзаців, а також до окремих слів і символів. Наприклад, можна виділити фразу, використовуючи експрес-стиль "Виділення".

 Під час форматування тексту як частини списку кожний елемент у списку автоматично форматується з використанням експрес-стилю "Абзац списку".

Якщо після застосування стилів буде потрібно, щоб заголовки мали інший вигляд, можна змінити стилі "Заголовок 1" і "Заголовок 2", і програма Word автоматично оновить усі екземпляри заголовків у документі. Також можна застосувати інший набір експрес-стилів або іншу тему, щоб змінити вигляд заголовків, не вносячи змін до стилів.

Вбудовані стилі ("Заголовок 1", "Заголовок 2" тощо) надають також інші переваги. Якщо використовуються вбудовані стилі заголовків, програма Word може автоматично створити зміст. Програма Word також використовує вбудовані стилі для створення схеми документа, якою зручно користуватися для переміщення в тексті довгих документів.

    Якщо є документ, у якому використано вбудовані стилі заголовків, слід відкрити його та на вкладці Вигляд у групі Відображення встановити опції Схема документа. Клацнути заголовок у схемі документа, щоб переміститися до відповідної частини документа.

Стилі символів і абзаців

У програмі Word є кілька типів стилів:

  • Стилі символу й абзацу визначають вигляд більшої частини тексту в документі. Деякі стилі використовуються як для символів, так і для абзаців. Такі стилі відомі як зв’язані стилі.

  • Стилі списку визначають оформлення списків, зокрема такі параметри, як стиль маркера або схему нумерації, відступи та будь-які надписи.

  • Стилі таблиці визначають оформлення таблиць, зокрема такі параметри, як форматування тексту в рядку заголовка, лінії сітки та контрастні кольори для рядків і стовпців.

Стилі символу, абзацу та зв’язані стилі відображаються на вкладці Основне у групі Стилі. Стилі з колекції можна швидко застосувати. Щоб отримати додаткову інформацію про кожний стиль, потрібно клацнути запускач діалогового вікна Стилі.

Рисунок 2.1Вкладка Основне, група Стилів.

Рисунок 2.2 Панель стилі

 Стилі абзацу позначаються символом абзацу: . Символ абзацу можна побачити як у колекції експрес-стилів, так і в області завдань "Стилі".

 Стилі символу позначаються таким символом: a. Клацніть будь-де у слові, щоб застосувати стиль до всього слова. Також стиль можна застосувати до кількох слів, виділивши їх.

 Зв’язані стилі позначаються поєднанням позначок абзацу й символу: a. Клацніть у будь-якому місці абзацу, щоб застосувати стиль до всього абзацу. Або виділіть одне чи кілька слів, щоб застосувати до них стиль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]