Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
у зд. т. зд. д..docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
37.37 Кб
Скачать

А зараз давайте визначимо компоненти здорового способу життя:

1. Заняття спортом, висока рухова активність.

2. Збалансоване харчування та дотримання режиму харчування.

3. Загартовування, яке особливо цінне в дитячі та юнацькі роки.

4. Сприятливий психологічний клімат у стосунках з людьми (тобто збереження психічного здоров'я, що є основою духовного життя).

5. Бережливе ставлення до природи.

6. Улюблена робота.

7. Відмова від шкідливих звичок.

Ведучий 2: А зараз в нас в гостях вчитель фізичної культури, спортсмен та просто здорова людина, яка нам розповість про заняття спортом та високу рухову активність.

( виходить вчитель фізичної культури)

Вчитель фізичної культури: Регулярні заняття спортом підвищують тонус м’язів, активізують роботу всіх систем організму, позитивно впливають на імунітет, підвищуючи опірність інфекціям і інших захворювань. Зміцнення серцевого м’яза в результаті аеробних вправ допомагає серцю ефективніше справлятися зі своїм завданням. Численні дослідження пов’язують високу фізичну активність зі зниженням ризику розвитку різних хвороб, у тому числі серцево-судинної, дихальної та інших систем.

Фізичні вправи заспокоюють нервову систему, допомагаючи боротися з депресією, поганим настроєм і різними переживаннями. Комплекс вправ або прогулянка на свіжому повітрі – прекрасний спосіб позбутися втоми, підвищити настрій, перервати рутинну роботу і відпочити. Іншими словами, спорт може послужити заміною їжі в тих випадках, коли ми переїдаємо автоматично або вирішуємо за допомогою перекусів психологічні та емоційні проблеми.

То ж треба займатись спортом, робити зарядку зранку. А зараз я пропоную вам разом зі мною зробити декілька вправ,які допоможуть оздоровити наше тіло.

( Виконання вправ під музичний супровід.)

Дякуємо нашому вчителю фізкультури.

Ведучий 1: А як дізнатися здорова, чи хвора людина ? Правильно, по його виду. «Поглянь на вид й не питай про здоров’я». Здорова людина струнка, весела, допитлива, швидка. А хвора навпаки: повільна, скривлена, зігнута, понура… А яка вам більше подобається? А що потрібно для того, щоб бути здоровим і сильним?

Ведучий 2: Найголовнішою основою здоров’я є загартування організму, а про правила правильного загартування нам розповість наш наступний гість – лікар-педіатр. Тож зустрічайте лікар-педіатр.

( Вихід лікаря-педіатра).

Лікар-педіатр: Що таке загартовування? Якщо говорити науковою мовою, це підвищення стійкості організму до несприятливого впливу навколишнього середовища, наприклад, дуже високою або, навпаки, низької температури повітря та води, змінам вологості або атмосферного тиску.

Ведучий 2: Скажіть, а у чому сенс загартовування ?

Лікар-педіатр: Воно зміцнює організм, піклується про нервову систему, покращує кровообіг і обмін речовин, в результаті чого діти рідше застуджуються. Крім того, загартовані діти можуть не боятися промочити ноги, їм не страшні перепади температури повітря та води, вітер і протяги.

Правила загартовування :

Необхідно дотримуватися таких правил. Систематично використовувати гартують процедури в усі пори року, без перерв з поступовим збільшенням дози дратівної дії. Правильно підбирати і дозувати гартують процедури індивідуально для кожної дитини з урахуванням віку. Всі гартують процедури повинні проводитися на тлі позитивних емоцій. Порушення цих правил призводить до зниження або відсутності позитивного ефекту від загартовування, а іноді і до гіперактивації нейроендокринної системи і подальшого її виснаження.

Ведучий 2: Зараз ми запрошуємо до нас нашого гостя - лікаря-дієтолога. Який нам розповість,як бути здоровим,і як підтримувати наше з вами здоров’я.

(Виходить лікар-дієтолог).

Для здоров’я потрібне правильне харчування. Не можна весь час їсти чіпси, сухарики, солодощі, булочки, тістечка… А потрібна якісна варена їжа. Від правильного харчування залежить здоров’я системи травлення, а від травлення й усе інше. А як потрібно харчуватися правильно? (Відповіді учнів). Не можна переїдати і голодувати. Їжу треба приймати в невеликій кількості і повільно. Обов’язково треба вживати супи, борщі, картоплю, каші, макаронні вироби, м’ясо, рибу, овочі і фрукти. «Обід без фруктів — це свято без музики», — каже народна мудрість. А чому? (Відповіді учнів). Крім того треба щодня вживати часник, цибулю, зелень, щоб не тільки поповнити організм вітамінами, але захистити себе від різних хвороб та бактерій. Кажуть, що часник лікує сім хвороб. Так воно і є. А особливо в зимовий та весняний період. Ці овочі мають бактерицидну дію і запобігають зараженню грипом, ангіною та іншими хворобами. А от булочок і солодощів треба вживати менше, щоб потім ваше тіло не набуло форми булочки. Їсти треба за столом, сидячи, повільно, ретельно пережовуючи їжу, не поспішаючи.

Ведучий 1: Дякуємо нашому лікарю-дієтологу.

Гра-змагання «Хто швидше?»

Ведучий 2:

Часто показником здоров'я людини є здоров'я легень. Якщо легені здорові, у них вміщується багато повітря. Зараз ми проведемо своєрідне тестування. Для цього потрібно троє бажаючих.

(Вам даються кульки. За командою вони починаєте їх надувати. Перемагає той, який швидше надує кульку.) Почали!

Молодець.

Ведучий 2 : От як багато ми дізналися про здоров’я. І якби всі про це завжди пам’ятали та виконували все чітко, то у світі було б набагато більше здорових людей. Але, на жаль, буває далеко не так. Тому народ про це говорить у своїх прислів’ях та приказках. От, наприклад. «Іржа залізо їсть, а чоловіка хвороба». А де вона може взятися, ця хвороба? Так, по-різному буває, але може бути і:

Від брудних рук, там, де не люблять чистоти.

Від переїдання і неправильного харчування.

Від ліні і безділля, та малорухомого способу життя.

Від поганих звичок, які людина сама набуває, а позбавитись уже не може.

Ведучий 1: Давайте розберемося з цими поганими звичками. І допоможуть нам у цьому наш лікар-педіатр. Скажіть, що ви про них знаєте?

Лікар-педіатр: Куріння, наркоманія, алкоголь, вдихання різних токсичних речовин — це ті страшні звички, які дуже легко набуваються, а позбутися від них не тільки надзвичайно важко, але іноді і неможливо. А всі вони згубно впливають на організм, особливо дитячий, поступово руйнуючи і знищуючи його, що приводить до страшних хвороб і до смерті. Всі ці шкідливі звички викликають небезпечні хвороби: рак легенів і шлунку, цироз печінки і підшлункової залози, хвороби нирок і серця, а найстрашніше те, що людина втрачає розум, здоровий глузд, знищує свою нервову систему, яка не відновлюється і перетворюється така людина на ніщо. Подивіться, будь ласка, мультфільм про тютюнопаління та алкоголізм. Дуже цікаве.