Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпаргалки з ОТТПС1.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
285.67 Кб
Скачать
  1. Характеристика нормативних транспортних систем.

Розрізняють нормативну та дискрептивну транспортні системи.

До нормативної транспортної системи відносять такі транспортні об’єкти у переміщенні яких зацікавлене суспільство. У нормативній транспортній системі може існувати критерій ефективності. УЗ відносять до нормативних транспортних систем. В таких задачах вирішуються задачі раціонального закріплення постачання та споживання, розподілення потоків по маршрутах з урахуванням окремих елементів системи, виключення зустрічних елементів.

  1. Характеристика дескриптивних транспортних систем.

Розрізняють нормативну та дискрептивну транспортні системи.

Об’єкти, переміщення яких не зацікавлене суспільство взагалі, які рухаються самостійно між тільки відомими пунктами відносять до дискрептивної транспортної системи. Критеріями переміщення цих об’єктів може бути що завгодно: естетичний шлях, якість шляху, мінімальна кількість витраченого палива.

  1. Різновиди транспортних вимог та їх приклади.

Розрізняють чотири види транспортних вимог:

  1. Коли вимоги виходять безпосередньо з виробництва, коли транспорт є необхідною умовою технологічного процесу. Наприклад: конвеєри на зборці автомобілів, перевезення речовини з цеху в цех.

  2. Вимоги, що повязані з діяльністю систем матеріально-технічного постачання. Наприклад: транспортування сировини від видубовного до перероблюючого підприємства, транспортування продуктів до споживачів.

  3. Перевалка транспортної маси з одного виду транспорту на інший. Перевалка вантажів з вагона на автомобіль і т. п.

  4. Вимоги дискриптивних систем, тобто перевезення приватними транспортними засобами за індивідуальним визначеним маршрутом.

  1. Графічний метод подання транспортних вимог.

  1. Що таке нерівномірність перевезень та її показники?

  2. Причини нерівномірності перевезень.

Виділяють три групи причин нерівномірності роботи залізниць:

  1. Коливання обсягів перевезень, що повязані з коливанням виробництва продукції, зміною звязків між районами виробництва та споживання (економічні причини). Для подолання цих причин потрібно змінити транспортне законодавство.

  2. Коливання розмірів вагонопотоків, що відправляються з технічних станцій згідно існуючого плану формування поїздів (технічні причини).

  3. Причини повязані з режимом роботи підприємств. Робота по змінам з переважною кількістю робочих годин вдень, перерви в вихідні та святкові дні, надання вікон для ремонту споруд і т. д. ( організаційні причини).

3. Вплив нерівноірості перевезкеь та їх кількісна оцінка.

Розрізняють наступні види нерівномірності:

  1. Сезонна, коли змінюються обсяги перевезень між періодами року.

Коефіцєнт сезонної нерівномірності значно залежить від виду вантажу, що перевозиться. Для аграрної продукції він коливається від 3 до 6. Для продукції видобувної, металургійної, хімічної промисловостей він незначний від 1,05 до 1,2. В сучаснійнауці нерівномірність характеризується наступними величинами математичної статистки: дисперсія, середньоквадратичне відхилення, коефіцієнт варіації. В цілому по залізницям України, завдяки тому, що піки первезень різних вантажів не співпадають у часі, коефіцієнт сезонної нерівномірності незначнийі складає 1,05-1,15.

  1. Добова нерівномірність – це коливання обсягів роботи на протязі тижня. Найбільш стабільними на залізнці є відпрацьовані маршрути, що формуються на вантажних станціях їз значним обсягом роботи, а найбільшою нерівномірністб характеризуються технічні маршрути, що скадаються з окремих вагонопотоків, повагонних відправок, що зароджуються на значній кількості пунктів. Внаслідок цього виникає не тільки нерівномірністьобсягів роботи, а й терміну просування вантажу.

  2. Годинна або внутрішньодобова нерівномірність. Вона появляється в коливанні обсягів роботи між періодами доби. Основною причиною годинної нерівномірності є неритмічність роботи підприємства, коли в першу половину доби (від 17 до 5 год) відбувається близько 30% добового навантаження. Годинна нерівномірність викликана режимом руху пасажирських поїздів, коли дальні поїзди повинні приїздити зранку, відправлятись ввечері, а приміські масово прибувати до обласних центрів зранку, а відправлятися у другій половині доби.