Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпаргалки з ОТТПС1.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
285.67 Кб
Скачать
  1. Характеристика транспорту як галузі суспільного виробництва.

На сьогоднішній день будь-яку країну світу неможливо представити без транспорту. До його виникнення існувало лише натуральне господарство (коли люди виробляли і споживали все на одній місцевості). Термін транспорт вийшов з латинської “transporto” – що означає перевозити, переносити, переміщувати. Навідміну від галузей матеріального виробництва транспорт є необхідною умовою існування суспільства, він постає продовженням виробництва у сфері обігу, не створює нових матеріальних продуктів, а тільки виконує перевезення продукції. Транспорт в державі виконує важливі економічну, політичну, соціальну, культурну та оборонну функції. Економічна наука доводить, що після їжі, одягу та житла для фізичного існування людини потрібен транспорт. Без переміщення знарядь і предметів праці, самої людини не можливе ні здобуття їжі, ні виготовлення одягу і житла, ні будь-яка інша доцільна діяльність людини. Без транспорту можливе тільки натуральне господарство.

  1. Транспорт як галузь матеріального виробництва.

Термін транспорт вийшов з латинської “transporto” – що означає перевозити, переносити, переміщувати. Діяльність людини поділяється на матеріальне і нематеріальне виробництво. До матеріального виробництва відносять видобувну промисловість, машинобудування і т. д. , в тому числі і транспорт оскільки будь-яка із вище зазначених промисловостей не може без нього існувати. До нематеріального виробництва відносять культуру, медицину, освіту і т. д. Навідміну від галузей матеріального виробництва транспорт є необхідною умовою існування суспільства, він постає продовженням виробництва у сфері обігу, не створює нових матеріальних продуктів, а тільки виконує перевезення продукції. Головним завданням транспорту є своєчасне, повне і якісне задоволення потреб перевезення.

  1. Особливості транспорту, як галузі матеріального виробництва.

Діяльність людини поділяється на матеріальне і нематеріальне виробництво. До матеріального виробництва відносять видобувну промисловість, машинобудування і т. д. , в тому числі і транспорт оскільки будь-яка із вище зазначених промисловостей не може без нього існувати. До нематеріального виробництва відносять культуру, медицину, освіту і т. д. Навідміну від галузей матеріального виробництва транспорт є необхідною умовою існування суспільства, він постає продовженням виробництва у сфері обігу, не створює нових матеріальних продуктів, а тільки виконує перевезення продукції. Головним завданням транспорту є своєчасне, повне і якісне задоволення потреб перевезення.

  1. Завдання транспорту в державі.

Головним завданням транспорту є своєчасне, повне і якісне задоволення потреб перевезення. Також транспорт в державі виконує важливі економічну, політичну, соціальну, культурну та оборонну функції. Завдання транспорту в державі:

  1. Забезпечення високої економічності роботи і зниження собівартості перевезення;

  2. Скорочення термінів доставки вантажів і пасажирів;

  3. Забезпечення збереження вантажів за об’ємом та якістю;

  4. Забезпечення безпеки руху транспортних засобів;

  5. Запобігання забруднення біосфери Землі.