Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiya_8.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
119.3 Кб
Скачать

Економічна безпека

1. Економічна безпека держави.

2. Суть економічної безпеки підприємства.

3. Фактори впливу на економічну безпеку.

4. Оцінка економічної безпеки на підприємстві.

5. Система забезпечення економічної безпеки на підприємстві.

6. Економічна розвідка.

1. Економічна безпека держави.

Забезпечення ефективного розвитку країни є вирішальним на сьогодні і ґрунтується на безпеці національної економіки на всіх її рівнях: держави, регіону, галузі, підприємства, домогосподарства і кожної особи.

Економічна безпека — стан економіки, при якому забезпечується досить високе і стійке економічне зростання; ефективне задоволення економічних потреб; контроль держави за рухом і використанням національних ресурсів; захист економічних інтересів країни на національному і міжнародному рівнях. Складова частина національної безпеки, її фундамент і матеріальна основа. Об'єктом економічної безпеки виступає як економічна система узята в цілому, так і її складові елементи: природні багатства, виробничі і невиробничі фонди, нерухомість, фінансові ресурси, людські ресурси, господарські структури, інститути, організації, сім'я, особа.

Суб’єктами економічної безпеки України є функціональні і галузеві міністерства та інші органи державної влади, податкові й митні служби, банки, біржі, фонди і страхові компанії, а також виробники, продавці продукції і вітчизняні споживачі.

Загрози – це негативні зміни у зовнішньому політичному, економічному або природному середовищі, а також негативні зміни в аналогічних процесах і сферах всередині країни.

Основні положення програми дій, які спрямовані на підвищення економічної безпеки, складають стратегію забезпечення безпеки.

Заходи по забезпеченню економічної безпеки – це конкретні дії органів державної влади, що в сукупності дають змогу підвищити економічну безпеку країни.

Предметом державної діяльності в галузі економічної безпеки є:

- визначення і моніторинг чинників, що підривають стійкість соціально-економічної системи і держави в короткостроковій і довгостроковій перспективі;

- формування економічної політики, що усуває або пом’якшує шкідливий вплив цих чинників.

Предметом вивчення економічної безпеки є діяльність особистості, суспільства і держави по захисту їхніх інтересів від внутрішніх і зовнішніх загроз як в економічній сфері в цілому, так і в окремих галузях господарства, її складових; загальні закономірності, принципи і основні напрями забезпечення економічної безпеки.

Економічна безпека як складне соціальне явище є об’єктом комплексного наукового дослідження. Представники різних сфер науки вивчають проблему економічної безпеки з урахуванням своєї специфіки, в інтересах вирішення спеціальних завдань. Зокрема, політологів в економічній безпеці цікавить результат економічної політики різних суб’єктів діяльності і відносин; юристів – правові норми і гарантії забезпечення економічної безпеки, легітимність діяльності відповідних структур; соціологи головну увагу приділяють дослідженню громадської думки, динаміці її змін залежно від різноманітних чинників – загроз, небезпек економічним інтересам держави, громадян; економісти прагнуть до вивчення економічних відносин та економічної діяльності під кутом зору забезпечення безпеки, для чого необхідна розвинута економічна інфраструктура, кваліфікована робоча сила, інтегрованість національної економіки в систему світових господарських зв’язків тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]