Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
4.08 Mб
Скачать

Анодні вольт-амперні характеристики

Анодні вольт-амперні характеристики можуть бути зняті при позитивному і негативному потенціалі на управляючій сітці. При напрузі сітки рівній нулю і напрузі анода, яка змінюється від нуля до максимальної Umax, на електронний потік буде діяти два електростатичних поля. Прискорювальне поле анода і гальмуюче поле просторового заряду. Виходячи з цього можна припустити, що вольт-амперна характеристика при напрузі на сітці UC=0 повинна повторювати вольт-амперну характеристику діода.

Ia

U0

При негативному потенціалі на управляючій сітці на електронний потік буде діяти 3 поля:

    • гальмуюче поле просторового заряду;

    • п

      -

      рискорювальне поле анода;

    • гальмуюче електростатичне поле управляючої сітки.

При невеликих напругах на аноді буде переважати сумарне гальмуюче поле, тому що сітка розташована значно ближче до катода, і градієнт напруженості поля сітки буде значно вище анодного, і для того, щоб електрони створювали струм анод-катод, необхідно значно збільшити напругу анода. Відповідно анодні вольт-амперні характеристики змістяться вправо від початку координат. Таким чином, змінюючи напругу на управляючій сітці, можна зняти сімейство анодних вольт-амперних характеристик рис.8.

Рисунок 8. Анодні вольт-амперні характеристики ідеального тріода.

При позитивній напрузі на управляючій сітці на електронний потік буде діяти два прискорювальних поля: сітки і анода і гальмуюче поле просторового заряду. На початку напруженість електростатичного прискорювального поля сітки буде значно більша анодного, тому більша частина електронів досягне управляючої сітки, і в колі сітки буде проходити струм, відбудеться розподіл електронів між анодом і сіткою, а відповідно і струму між ними:

.

При збільшенні напруги анода в зв’язку з тим, що сітка виконана у вигляді спіралі із тонкого дроту, то між витками сітки буде зжате електростатичне поле, електрони будуть мати велику швидкість, і більшість із них досягне анода, струм анода Іа буде зростати, а струм сітки Іс буде падати. В більшості випадків режим роботи лампи з позитивною напругою сітки застосовується рідко, за винятком спеціальних ламп і імпульсного режиму роботи. Експериментально встановлено, що відношення струмів між анодом і сіткою є функцією відношення між напругами на аноді та сітці. .

Рисунок 9. Анодні вольт-амперні характеристики тріода

при позитивній напрузі на керуючій сітці

Анодно – сіткові вольт-амперні характеристики

Це залежність струму анода від напруги на сітці при постійній напрузі на аноді .

Рисунок 10. Анодно-сіткові вольт-амперні характеристики тріода

При фіксованому потенціалі на аноді струм через лампу буде проходити в тому випадку, коли напруженість електричного поля анода буде більше сіткового, і анодно-сіткові вольт-амперні характеристики тріода при від’ємному потенціалі на управляючій сітці будуть лежати ліворуч від початку координат, теоретично зміщуючись на величину –DUa.

де D – динамічна проникливість лампи–тріод.

При позитивному потенціалі на управляючій сітці відбудеться перерозподіл носіїв заряду, з’явиться струм сітки, струм анода буде падати, напруга виросте.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]