Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
4.08 Mб
Скачать
  1. При рідкій сітці. 2. При густій сітці.

Рисунок 43. Характеристика керування тиратроном

Основними параметрами тиратронів є максимальна напруга анода Uа, яка для наповнених інертним газом або парами ртуті лежить в межах 10-30кВ. Максимально допустимий струм для них 100-1000А. Максимально допустима напруга анод-катод UА-К обмежується виникненням тліючого або дугового розряду між анодом і катодом. Такий параметр як частота переключення залежить від швидкості деіонізації газу.

При відсутності напруги на електродах деіонізація газу відбудеться на стінках балону і може тривати декілька мілісекунд. Подавати напругу на електроди можна тільки в тому разі, коли відбудеться повна деіонізація газу.

У потужних тиратронів в більшості випадків застосовують водень, іони якого найбільш легкі, мають велику рухливість, відбудеться швидка деіонізація газу, тому частота переключення таких тиратронів набагато більша ніж у тиратронів наповнених інертними газами або парами ртуті. Основною особливістю таких тиратронів є те, що вони мають до 300кВ зворотну напругу і приблизно декілька тисяч ампер допустимий струм, тому вони мають широке застосування в імпульсних пристроях у яких потужність в імпульсі може досягати декілька десятків МВт.

Ртутні вентилі.

Ртутні вентилі – це прилади, які працюють в режимі самостійного дугового розряду. Виготовляються вони в вигляді колби із стекла чи іншого матеріалу, мають анод і ртутний катод. В залежності від потужності, ртуті може бути декілька кілограм. В залежності від того, як створюється основний розряд, ртутні вентилі розподіляються на 2 групи :

    1. Ртутні вентилі, у яких для створення основного розряду не потрібно подавати підготовчий імпульс.

    2. Ртутні вентилі, у яки для створення основного розряду необхідно подавати підготовчий імпульс на підготовчий електрод (ПЕ).

Рисунок 44. Конструкція ртутного вентиля.

При виникненні дугового розряду на катоді створюється світла пляма, із області якої відбувається випарювання електронів (імітування) і при збільшенні струму в колі анода пляма збільшується, а при максимально допустимому струмі весь катод випромінює електрони.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]