Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
4.08 Mб
Скачать

Кінескопи чорно-білого зображення

Екрани сучасних телевізорів, як правило виготовляється прямокутної форми, і маркування їх проводиться по розміру діагоналі. В зв’язку з тим, що площа екрану велика, тому кінескопи працюють під великим зовнішнім тиском декілька тонн/см2. Вони виготовляються із високоякісного скла, в якому не повинні бути домішки та пузирі. Іноді у кінескопах застосовується металевий бандаж, але такі кінескопи знаходяться під високою напругою за рахунок наявності металевого бандажу. Щоб зображення було чітким і достатньо яскравим для спостерігання, необхідно забезпечити велику потужність електронного променя і високу ступень фокусування, щоб пляма на екрані, яка створює рядок мала б діаметр 0,3 мм, 0,5мм. Для виконання цих вимог необхідно забезпечити велику швидкість електронів, що досягається за рахунок високої напруги на другому аноді Ua2=15-30кВ. Для створення потужного електронного променя у електронно-променеву пушку кінескопа додатково вводиться додатковий прискорювальний електрод ПЕ1, який розміщується між модулятором М і прискорювальним електродом ПЕ2. На цей електрод подається напруга U=200-300В для того, щоб була невисока напруга запирання модулятора, що дає можливість отримати потужний електронний потік. В результаті цього в електронному прожекторі кінескопа створюється три електронно-оптичні лінзи.

Перша короткофокусна лінза між катодом, модулятором і першим прискорювальним електродом. В ній відбувається збирання майже всіх електронів, які вийшли із торцевого катода. Щоб покращити якість променя, прискорювальний електрод ПЕ1 має діафрагму, яка затримує всі електрони, які відхиляються на велику відстань від осі і електрони які створюються за рахунок термоелектронної емісії модулятора.

Друга короткофокусна лінза створюється між прискорювальним електродом ПЕ1 та прискорювальним електродом ПЕ2. На прискорювальний електрод ПЕ2 як і в звичайних трубках напруга подається паралельно з другим анодом А2.

Третя довго фокусна лінза створюється на ділянці прискорювальний електрод ПЕ2, анод А1, анод А2.

Діаметр анода А1 виконується набагато більше ніж прискорювального електроду ПЕ2 і анода А2. і струм в колі цього електроду приблизно дорівнює нулю, що суттєво зменшує де фокусування при зміні напруги модулятора Uм, тому що струм, який проходить в колі анода А1 перерозподіляє напруги на дільнику, що подаються на інші електроди.

Погіршення зображення у таких кінескопах може бути за рахунок іонного потоку, який рухається практично не відхиляючись від осі на екран. Це через декілька сот годин роботи призводить до того, що вигоряє люмінофор по центру екрана, створюючи темну пляму. Щоб позбутися цього застосовують різні методи, як при побудові електронних пушок, так і захист екрану. Щоб іонний потік не попав на екран, кінескопи виготовляють із іонною затримкою. В цьому випадку електронна пушка виготовляється не строго по осі кінескопу, а так, щоб катод, модулятор, прискорювальні електрод ПЕ1, ПЕ2 були під кутом 10-150 до осі.

Рисунок 30. Побудова електронно - променевої пушки з іонною затримкою

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]