Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!_Konspekt_lekc_j_po_makro.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать

2. Зміст та висновки для практики державного регулювання моделі is-lm-bp.

Умови моделі: 1. мала відкрита економіка у короткому періоді, 2. ціни незмінні, 3. зовнішня рівновага ілюстрована лінією платіжного балансу ВР, яка передбачає, що ВР=0, 4. зміна доходу У впливає на платіжний баланс лише через імпорт, 5. враховуючи те, що сальдо платіжного балансу впливає на курс: від’ємне сальдо породжує девальвацію; позитивне-ревальвацію,6. передбачається існування різної мобільності капіталу: низької та високої мобільності, абсолютної мобільності та абсолютної не мобільності.

Припущення: різна реакція платіжного балансу через перелив капіталів на відхилення вітчизняної ставки % від світової.

Зміст моделі: дає можливість пояснити формування загальної (внутр+зовн) рівноваги з врахуванням не лише зовнішньої торгівлі, а й рахунку руху капіталу у платіжному балансі.

Впливові змінні: дохід – Y, ставка %- i, валютний курс - q .

IS: Y=C(Y-T)+I(i)+NX(q,Y), Y=ά( A-bi+nq)=(A-bi+nq)*(1/(1-c’(1-t)+m’), m’=∆Im/∆Y

Де ά – витратний мультиплікатор; t – агрегована податкова ставка (T/Y); b – коефіцієнт еластичності доходу за змінами ставки %; n – коефіцієнт еластичності доходу за змінами курсу валюти, m’- гранична схильність до імпорту.

LM: M/P=kY-hi , h-грошова база , k-попит на гроші за прод.

BP: NX+KAB=0, + mY + +l(i-i*)=0, нульове сальдо, KAB- рахунок руху капіталу.

Y=(- - -l(i-I*))/m’. l- коефіцієнт еластичності рахунку капітальних операцій, а відтак і платіжного балансу від різниці між вітчизняною і світовою ставками %.

ВР може мати різні розміщення в координатах ставки ↑% та У→.

│абсол немобільн;― абсол мобільн; ⁄ низька мобільн;  ~ - висока мобільн.

Нахил ВР відображає залежність платіжного балансу через КАВ від різниці між вітчизняною і світовою ставками %. Точки, що знаходяться на ВР – комбінації У та і, які передбачають, що платіжний баланс зводиться до нульового сальдо. Всі точки праворуч – від’ємне сальдо платіжного балансу. (Y↑ →m↑→”-”); ліворуч – додатне сальдо. Лінії ВР можуть зрушуватись: правостороннє зрушення-девальвація (знецінення валюти), лівостороннє – ревальвація.

Чинники руху праворуч: 1. зростання світової ставки %. 2. зменшення цін на закордонні товари в порівнянні з вітчизняними цінами. 3. під впливом відносного скорочення доходів іноземців.

Матрицю умов моделі IS-LM-BP у порівнянні з моделлю Мандела-Флемінга вводиться: додаткова умова – мобільність капіталу.

Розглядається умова невисокої та низької мобільності і враховується: - політика, яка спричиняє зміни у загальній рівновазі; - мобільність капіталу, що впливає на рівновагу через платіжний баланс; - режим формування валютного курсу. Режим впливає на обсяги У.

Фінансова політика

6. Стимулювання фін політики + невисока мобільність капіталу +фіксований вал курс.(пр. України)

Y зростає, але певні процеси нейтралізують зростання., а саме дії НацБанку, який за режиму фіксованого курсу змушений змінити і повернути курс національної валюти до початкового рівня, якщо він змінився.

G ↑→AD↑→Y↑→Im↑→BP<0→q↓

Стимулююча фінансова політика, яка спричиняє зростання Y та зростання Im призводить до від’ємного сальдо платіжного балансу BP<0 → девальвація валюти.

Девальвації валюти можна запобігти змінами і. НБ зменшує пропозицію грошей.

M↓ →q↑→ i↑ →I↓→AD↓→Y↓

Для ревальвації курсу валюти зменшують пропозицію грошей, а тому під впливом зменшення AD зменшується Y.

8. Фінансова політика + високий курс + висока мобільність.

Відмінність полягає у тому, що основний вплив фінансової політики стосується не чистого експорту, а рахунку капітальних операцій. Бо більший вплив на платіжний баланс має ставка %.

NX+KAB=BP

G↑→AD↑→Y↑→i↑→KAB↑→BP>0→q↑

M↑→q↓→ NX↑→Y↑

Відмінність ситуації з високою мобільністю капіталу у порівнянні з ситуацією при низькій мобільності полягає у тому, що немає часткової нейтралізації позитивних результатів по Y у зв’язку з діями НБ, який повертає курс до попереднього рівня.

7. Фінансова політика + плаваючий курс + невисока мобільність капіталу.

В результаті фінансового регулювання точка 1 → точка 2.

G↑→AD↑→Y↑→Im↑→BP<0→q↓

Точка 2 праворуч ВР → BP<0

q↓→ NX↑→ AD↑→Y↑

другий логічний ланцюжок пояснює перехід до IS3

паралельно відбувається балансування платіжного балансу завдяки його впливу через чистий експорт на платіжний баланс. q↓→ NX↑→BP=0

9. Фінансова політика + плаваючий курс + висока мобільність капіталу.

Результат фінансового впливу і реакція платіжного балансу.

q↑→ i↑ → KAB↑→BP>0 (т.2 ліворуч від ВР)

BP>0→q↑↓→ NX↓ функція витрат зсувається ліворуч і позитивний результат від фінансового регулювання дещо змінюється q↑→ Y↓→BP=0

Відбувається зрушення лінії BP, оскільки за правилом побудови ревальвація – це зрушення ліворуч, то загальна рівновага як результат зовнішньої і внутрішньої встановлюється в точці 3, що ліворуч від точки

2. ГРОШОВА ПОЛІТИКА

Суть графіків 10 і 12 полягає у відображенні того, що активна грошова політика при фіксованому курсі є практично неможливою. (підтримка курсу валют → боргова криза).

Якщо за певних особливих причин ЦБ став джерелом цих змін, то відновлення ситуації – повернення до попереднього курсу буде відбуватись за рахунок продажу іноземної валюти з резерву.

Точка 2 – праворуч від ВР, отже, BP<0.

Відмінність при ситуації з високою мобільністю капіталу полягає в том, що тут буде відбуватись суттєвий відтік капіталу з країни під впливом зниження ставки %.

Графіки 11 і 13 Вплив грошової політики на продукт за логікою кейнсіанського ефекту : більша MS→i↓→ Y↑. (M/P) →i↓→ Y↑→AD↑→Y↑→Iтр.↑→BP<0→q↓

Зміна розташування IS: q↓→ NX↑→ AD↑→Y↑

За правилом побудови BP девальвація – зсув праворуч. q↓→BP=0

Між графіками відмінність у тому, що при високій мобільності капіталу девальвація, що спричинена від’ємним сально ВР повинна бути більшою, бо зміни ставки % більше вплинуть на курс валюти через те, що вона сильніше впливає на ВР.

Дуже ефективною є : 1. фінансова політика, невисока мобільність, плаваючий курс; 2. фінансова політика, висока мобільність, фіксований курс; 3. грошова політика, невисока мобільність, плаваючий курс; 4. грошова політика, висока мобільність, плаваючий курс.

За плаваючого курсу обидві політики є ефективними тоді як при фіксованому курсі ефективною є лише фінансова політика.

Мобільність капіталу справляє вплив лише на фінансову політику тоді як грошова політика не реагує на зміни мобільності капіталу.

Для фінансової політики результати якої пов’язані з мобільністю капіталу спостерігається підвищення ефективності за фіксованого курсу і навпаки, зменшення ефективності при плаваючому курсі.

Загалом для країни краще плаваючий курс, бо робить ефективною грошову політику.

Дискусія навколо моделі IS-LM-BP (формально дискусія щодо IS-LM)

«ЗА»:1.модель дає можливість показати відмінність впливу грошової і фінансової політики; 2. висновки моделі підтверджуються в сучасних умовах ( в країнах з перехідною економікою і такою, що розвивається переважно спостерігається режим фіксованого валютного курсу).3.модифікація (пр. дослідження Девіза Рошера). У нашій моделі уряд таргетує визначену кількість грошей в обігу. В сучасних розвинених економіках ні таргетування кількості грошей, ні інфляції. Рошер вводить МР- модифіковане LM, що враховує таргетування і реал. , за правилом її узгодження з інфляцією і випуском.

Нездійснені умови моделі IS-LM-BP для перехідної економіки.

- автоматичне встановлення і на світовому рівні;

- ставка і суттєво не впливає на формування І (залежить від ризиків І);

- незмінність цін відсутня у перехідних економіках. (Рреал≠Рном).

Нові умови: 1. відносне відставання фінансового ринку від усіх інших, невисока еластичність І за і;

2. реакція І не на зміни і , а на дохідність капіталовкладень. Висока віддача від І пов’язана з курсовм валюти, при ревальвації національної валюти дохідність підвищується, девальвації- знижується.

3. в перехідних економіках в більшій мірі діє трансакційний мотив попиту на гроші, ніж спекулятивний. Є особлива частина MD-попит на іноземну валюту (готівкові операції в іноземній валюті).

Отже, IS: Y=ά(A-cqr+pqr), с –коеф залежн між q та Y через i; р- коеф залежн між q таY через NX.

LM: (M/P)=MD=kY-lqr; → Y=(1/k)*(M/P)+qr*(l/k)

Функція IS з врахуванням зроблених припущень стає висхідною .Відмінності реакції фінансової і грош сфер на зміни реал курсу національної валюти (відмінність нахилу IS і LM).

Висновки:1. якщо стимулююча фін політика, то позитивні результати по У маємо тоді, коли фін сфера більше реагує на зміни курсу валюти; 2. Грошова політика більш ефективна тоді, коли грош сфера сильніше реагує на зміни курсу

LM: Y=((1/k)*(M/P))+qr *(l/k); l/k- еластичність Y по qr у грош сфері;

IS: Y=άA- qrά(c-p)=άA-άd*qr. άd- еластичність Y по qr у фін сфері.

l/k та άd заходяться у співвідношеннях ( з різними кутами нахилу на графіках).

Якщо l/k>άd ефективна фінансова політика;l/k<άd –ефективна грошова політика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]