Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!_Konspekt_lekc_j_po_makro.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать

Модель руйнівного зростання

Можна забезпечити приріст ВВП, але при цьому добробут буде падати (перехідні країни).

Чинники: 1. погіршення умов торгівлі; 2. низька еластичність попиту на експорт; 3. зменшення виробництва імпортозаміщуючих товарів; 4. низька еластичність попиту на товари за ціною; 5. значна частка імпорту у споживанні.

Модель Джонса. Відбувається розширення експорту при падінні попиту на нього за кордоном, скорочення виробництва внутрішніх імпортозаміщуючих товарів, висока частка імпорту у споживанні, існує тарифний захист імпортозаміщуючих галузей.

Модель Батри-Батільяка-Скеллі. Рух товарів вироблених у країні обмежений, у різних галузях встановлена різна заробплата.

Модель Бхаватті-Хансена. Нелегальна зовн торгівля, контрабанда, лобіювання інтересів певних груп і обмеження зовн торгівлі.

Модель Бхаватті-Шрінівасана. Перехід від закритої до відкритої економіки, якщо є значний розрив між рівнем технологічного розвитку (прибутковості) у експортоорієнтованого та імпортозаіщуючого сектору економіки.

Умови: у країні 2 сектори виробництва споживчих товарів і інвестицій, країна сприймає зовн ціни як дані беручи участь у спеціалізації та торгівлі, всі змінні моделі розглядаються у вимірі на душу населення.

Логіка моделі: загальний обсяг вир-ва на душу населення

yt=pc*c+pi*i= pc*lc*f(kc)+p*i(1- lc)*f(kc) , c,i – обсяги вир-ва; pc, pi – ціни; lc-частка зайнятих у сфері вир-ва спож благ; kc-капіталоозброєність; f(kc)=yc –обсяг спожив благ иробл у секторі; (1- lc)- частка зайнятих у створенні інвестиц благ.

Запис виробн ф-ції у відносних цінах: pt=pi/pc; yt=pt*c+i=pt*lc*f(k)+(1-lc)f(k)

Введення в аналіз світ цін на тій підставі, що країна максимізує добробут і корисність від споживання, враховуючи рівень світових цін. Світ ціни впливають на добробут через експрт, тому йдеться про експорті ціни. Відносні ціни з врахуванням зовн. pT=pt/pexp

y= pT*c+i= pT *lc*f(kc)+(1-lc)f(k).

Засобами максимізації доходу і корисності для країни є обрання такої спеціалізації, яка враховує внутр і світову капіталоозброєність праці. kT= lc*kc+(1-lc)*ki. Існує правило за яким треба формувати спеціалізацію з врахуванням капіталоозброєності.

kT<k* спеціалізація на імпортозаміщуєчий, інвестиційний товар; kT>k* спеціалізація на споживчі товари; kT=k* повної спеціалізації бути не може.

Таким чином, допускають одночасну капіталізацію на обох видах товарів з врахуванням частки ресурсів, що припадає на кожен з секторів.

Y= pT*lc+kT+(1-lc)*kT . Існування розривів kTта k* - чинник при якому збільшення тепів економ зростання зменшує можливості забезпечувати економіку добробуту країни , за умови, що крахна не може вплинути на світові ціни.

Є ще моделі економ зростання з врахуванням зовн ЕК сектору (моделі наздоганяльного розвитку).

Тема 9. Позитивна теорія стабілізаційної політики

  1. Основи стабілізаційної політики

Прояви: 1. аллокація (форма розміщення ресурсів з метою ефективності)

  1. перерозподіл доходів

  2. стабілізація економіки

Мета – інструменти – Аналіз ринкових змінних ( між цілями і інструментами)

Цілі стабілізаційної політики:

  1. Зайнятість

  2. Темп інфляції

  3. Темп економічного зростання

  4. 0-сальдо платіжного балансу

Всі цілі взаємоповязані, мають функціональні(як між зайнятістю і темпом інфляції) чи причино-наслідкові звязки (зайнятість-темп ек.зр-ня)

Центральне питання: чи буде ефективна політика? Чи буде витіснення?

Засоби стабілізаційної політики:

1.Ек. впливу (фінансова, грошова політики)

2. Адміністративні (регулювання рівня цін, зарплати)

Стабілізаційні моделі – це загальна логіка у поясненні перебігу подій, які наступають, коли уряд втручається в економіку виходячи з основоположних гіпотез певної теорії.

  • це певна схема міркувань у виробництві певних підходів для вирішення певних проблем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]