Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. посібник В.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
415.74 Кб
Скачать

V. Оцінювання.

VI. Прибирання робочих місць.

5 клас

Тема: Створення орнаменту дня українського рушника.

Мета: навчити підбирати орнаменти для українських рушників, враховуючи форму, колір та композицію; ознайомити з творами народного приклад­ного мистецтва України.

Обладнання: комп’ютер, файли видів українських рушників та орнаментів на рушниках різних регіонів України, бібліотека елементів орнаменту для рушника.

Хід уроку

I. Організаційний момент.

II. Повідомлення теми уроку, викладення нового матеріалу.

Пригадайте, що таке орнамент? (Від лат. оrnamentum. - прикраса - узор для прикраси різних предметів).

- Що таке узор? (Це поетапне чергування елементів).

- На які групи поділяються орнаменти за мотивами? (Геометричні, негеометричні, рослинні, тваринні, антропоморфні, предметні).

- Назвіть види узорів. (У смужці, колі, квадраті, трикутнику).

Сьогодні ми продовжимо роботу з орнаментами і будемо створювати узори для українського рушника, який є одним з найпопулярніших зразків народного художнього промислу на Україні.

Рушники – це відбиття культурної пам’яті народу, в їх узорах збереглися прадавні магічні знаки, образи «Дерева Життя», «Берегині», які знайшли подальше своєрідне переосмислення і оновлення.

Рушники - старовинні обереги дому, родини. У давнину рушникам на Україні надавалось важливе образно-символічне значення. Так, рушник, вишитий відповідними візерунками-символами, був неодмінним атрибутом багатьох обрядів.

- Яких? (З рушником приходили до породіллі вшановувати появу нової людини, зустрічали і проводжали гостей, під час будівництва хати рушниками підіймали сволоки, з рушником проводжали в останню путь, прикрашали образи, накривали святий хліб на столі, але особливо значну роль відігравав рушник у весільному обряді як один з найважливіших атрибутів. Рушники дарували старостам, перев'язували через плече, якщо на заручинах доходили до згоди. Рушниками зв'язували руки молодим, бажаючи їм щасливого подружнього життя. На рушнику вінчались. Існували і подарункові рушники. Їх виконували на знак побажання щасливої дороги і найшвидшого повернення.

Поряд з обрядовим призначенням рушники широко використовувались у побуті («стирок» - для посуду, «утиральник» – для рук і обличчя).

Вишиті рушники – неодмінна окраса кожної селянської хати. У минулому їх вішали над іконами, навколо портретів, народних картинок. Рушники вішали на кілок, від чого вони дістали назву «кілкові».

Відповідно до функцій, які виконували рушники, вони мали свої назви. Наприклад, для прикрашання образів, фотокарток, портретів - покутник, для шлюбних церемоній - весільний, для похорону - поховальний, для пов'язування сватів – плечовий, для прикрашання під час свят – святковий тощо. Рушники були своєрідною посвятою початку справи та її закінчення. Так, хлібом-сіллю на рушнику освячувався початок жнив, на рушниках спуска­лась домовина з небіжчиком, рушниками скріплювали купівлю - продаж тощо.

На рушниках можна спостерігати ціле світобачення людей про Землю, Космос. Так, Світ поділяли на три частини: 1) де живуть боги; 2) люди; 3) підземне життя.

Зараз ми більш детально розглянемо весільний, поховальний та святковий рушники.

Виберіть файл towel 1. Тут зображений рушник для весільних обрядів. Незмінним мотивом в орнаментуванні цих рушників є зображення птахів - парно зображені птахи в народному мистецтві уособлюють кохання, щастя. Іноді замість птахів над мотивом дерева-квітки зустрічається зображення сонця з променями.

- Що ще зображено на рушнику?

Виберіть файл towel 2. Погляньте на цей рушник.

- Який основний мотив його орнаменту? (Хрест).

- Як ви гадаєте, що це за рушник? (Поховальний).

Виберіть файл towel 3. Погляньте на святковий рушник. Який настрій викликає яскравий орнамент? (Радісний, святковий). Узори, які на них вишивають, є двох видів: у смужку, або полосний орнамент, та у вигляді «вазона». Мотиви вишивок найрізноманітніші.

1. Геометричні фігури: трикутники, зірки, кола, хрестики, ромби, лінії, кривульки, які символічно відображали уявлення наших предків про світобудову.

Виберіть з бібліотеки слайд 1. Цей елемент називають кривулькою, безконечником (меандром). Він означає нитку життя, вічність сонячного руху.

Виберіть слайд 2. Зірка, хрест (квадрат) - символ сонця, чотирьох сторін світу.

Продивіться слайди 3,4. Ці мотиви теж є символами сонця.

Виберіть слайд 5. Ромбічні знаки були символом родючості землі. Квадрат, поділений на чотири частини з крапками в кожній, означає засіяне поле. Нижче зображено дерево життя. Ще в давні часи почало панувати абстраговане зображення "Дерева життя" - "Тризуб", що згодом став гербом України.

Переходимо до слайда 6. У вишивках із геометричним орнаментом прямою горизонтальною лінією зображують землю, хвилястою - воду чи дощ. У вигляді трикутників зображуються гори.

2. Стилізовані форми рослин: хміль, виноград, дуб, вишня, калина, квіти (барвінок, чорнобривці, ромашка) тощо. В основі рослинного орнаменту лежить культ поклоніння природі, рослині.

Одним із найбільш розповсюджених елементів було і є "Дерево життя".

Виберіть слайд 7. Культ "Дерева життя" походить з прадавніх часів, адже дерево - це диво з див: восени воно помирає, а навесні оживає. Світове дерево уособлює єдність усього світу. Дерево - центр космосу, навколо якого закру­чується життя. Світове дерево підтримує небеса, коріння його - в підземному світі, стовбур - між землею і небом, гілля занурене в космічний світ. Світове дерево ототожнюється з деревом життя - книгою доль. На листах цього дерева ніби написані людські долі. Коли людина вмирає - зривається листок. Найчастіше як світове дерево виступають: дуб, явір, верба, липа, береза, вишня, яблуня, груша. Найпоширеніша схема зображення світового дерева - це стовбур з трьома гілками.

Дерево позначало і рік. Тоді воно малювалося з багатьма гілочками, "сосонкою". Дерево життя – це і дерево роду, де кожна квіточка позначає якогось родича, а всі разом, на дереві, є втіленням родоводу певної людини. Найпростіше тричленне позначення дерева – сім'ї є стовбурець з трьома гілочками: батько, мати і на вершечку – дитя. Розгалужуючись, дерево охоплює братів і сестер, тіток, дядьків, дідусів і бабусь – усіх членів роду. Такі родовідні дерева вишивалися червоними нитками на білому полотні долі-рушника і вивішувались як оберіг над образами, над вікнами й дверима.

Найдивовижнішою властивістю Дерева життя є його здатність перевтілюватись у жінку Берегиню, з піднятими до неба руками, з сонцем-дитям у лоні або над нею, у небесах (прогляньте слайд 8).

Крім поширеного символу «Дерево життя» у вишивках з рослинним орнаментом популярні використання таких мотивів, як «виноград» (слайд 9) – символ добробуту, щасливого одруження, «барвінок» (слайд 10) – символ немеркнучого життя, «полуниця» (слайд 10) – символ кохання, «лілея» (слайд 11) – символ дівочих чарів, чистоти, а у сполученні з листком і пуп'янком – композиція триєдності – народження, розвиток та безперервність життя, «мак» (слайд 11) – має чарівну силу, яка захищає від усякого зла, несе в собі пам'ять роду, «ружа» (слайд 12) – безперервний сонячний рух з вічним оновленням, «хміль» (слайд 12) – весільна символіка, «дубове листя» (слайд 13) – символ сили й непохитності, «золотаві колоски» (слайд 13) – символ родючості матері-землі, символ врожаю, «калина» (слайд 13) – символізує свято Коляди, Різдва світу. Калина – дерево нашого українського роду. У сиву давнину вона пов'язувалася з народженням Всесвіту, вогненної трійці: Сонця, Місяця і Зорі. Тому і назву свою має від давньої назви Сонця – Коло. А оскільки ягоди калини червоні, то й стали вони символом крові та невмирущого роду. Ось через це її вишивають на весільних рушниках.

3. Стилізовані форми птахів, тварин: півнів, лебедів, голубів, оленів тощо.

Птахи – символи людських душ. Виберіть слайд 14. На родинних рушниках, де вишите розлоге Дерево життя із зображенням минулого, сучасного й майбутнього, птахів вишивали фантастичними. Розташовували їх при корені, середині стовбура і на гілках дерев. Це свідчило про міцність та незнищенність роду.

Прогляньте слайд 15. Тут показано птахів, що вишивалися на рушниках.

- Що це за птахи? (Голуб, зозуля, півень).

Голуб – образ кохання, подружньої злагоди, ніжності. Півень символізує світло, вогонь, перемогу добра над злом. Зозуля символізує певну жіночу душу, а саме: самотню, трагічно сумну, позбавлену щасливої долі. Виберіть слайд 16. Тут ви бачите тварин, що вишивалися на рушниках.

- Які тварини зображено? (Олень, вівця).

Виберіть слайд 17. Павук – один з найдавніших солярних знаків, що символізує ткача і засновника світу. За давнім віруванням, павук снує нитки -промінці, засновує їх різноманітними виявами життя, насичує барвами і звуками, наповнює живлячим духом. Вважали, що павука вбивати не можна, бо лихо буде.

На зооморфних вишивках інколи вишивальниці використовують індивідуальні мотиви, які властиві баченню візерунка певної особи. Виберіть слайд 22. Ними можуть бути заячі та вовчі зуби, волове око, риб’яча луска тощо.

Орнаментація рушників на Україні різноманітна. У кожному регіоні склалися свої традиційні мотиви, особливості їх композиційної побудови, колірна гама.

Своїм художньо-образним вирішенням виділяються рушники на Полтавщи­ні. Виберіть файл 5. Тут широкого розповсюдження набула орнаментація з пишних рослинних форм: гілки з квітами, що складені у букет, дерево-квітка, вазон-квітка. Полюбляють вишивати тут червоним.

Вишивки Полісся (файл 5а) прості й чіткі за композицією. Ромболамана лінія геометричного мотиву повторюється кілька разів. Вишиваються орнаменти червоною ниткою на білому фоні.

Рушники Київщини відрізняються рослинно-геометризованим орнаментом із стилізованими гронами винограду, цвітом хмелю, восьмипелюстковими розетками, ромбами, квадратами. Виберіть файл 5б.

- Що зображено на рушнику?

- Якими кольорами виконано орнамент? (Барвисті кольори - червоні та сині).

Виберіть файл 6. Подільські рушники невеликі за розміром, кінці оздоблені горизонтальними, вертикальними або скісними паралельними смугами рослинного чи геометричного орнаменту. Для них характерна барвистість. Вишивальниці відтворювали на полотні фантастичних коней з крилами, вершників, жіночі фігури з птахами в обох руках. Мають виключно геометричний орнамент. Вишиті вони червоними, жовтими, синіми, зеленими, чорними вовняними нитками, що лягають рельєфними опуклими рядами, утворюючи сповнені спокійного ритму композиції.

Виберіть файл 7. Гуцульські вишивки відзначаються різноманітністю геометричних та рослинних візерунків, багатством композицій, кольорових поєднань, здебільше червоного з жовтим та зеленим, причому червоний домінує. Жовтого може бути кілька відтінків, що надає вишивці золотавого відблиску.

Виберіть файл 8. На Кіровоградщині традиційними кольорами були червоний і чорний. Але з розвитком народної творчості почали включати в орнамент й інші кольори – зелений, жовтий, синій.

Подивіться на орнамент рушника.

- Який візерунок? (Для Кіровоградщини характерні геометричні та рослинні візерунки).

Ось ви й ознайомилися з орнаментами українських рушників, дізналися, з яких елементів вони складаються. Тепер вашим завданням буде намалювати за допомогою комп’ютера, використовуючи бібліотеку слайдів, ескіз орнаменту для українського рушника.

ІІІ. Практична робота. Діти малюють орнамент рушника за допомогою бібліотеки слайдів. Учитель перевіряє правильність композиції орнаменту, його форми та кольору.

ІV. Оцінювання.