Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. посібник В.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
415.74 Кб
Скачать

2. Символи давніх слов’ян.

Коментоване читання оповідання про давніх слов’ян (підручник).

3. Головний елемент сучасного герба України.

- Який головний елемент сучасного герба України? (Тризуб).

- Яке його походження?

Розповідь вчителя.

У 1996 р. Конституція проголосила тризуб малим Державним гербом і головним елементом великого Державного Герба України. За князювання Володимира Великого тризуб був знаком княжої держави. Наявність цього давнього символу в Гербі нагадує про витоки нашої державності.

Найдавніші археологічні знахідки із зображенням тризуба на території сучасної України сягають І ст. н.е. У ті часи він, ймовірно, був знаком влади вождів або символом місцевих племен. Минали часи, але цей знак не загубився. Знову зустріли археологи зображення тризуба при розкопках слов’янських поселень на Полтавщині й Київщині. За часів Київської Русі він був великокнязівським знаком. Існують давні зображення воїнів київського князя Святослава з прапорами, держаки яких увінчують тризуби.

Пригадайте, який київський князь став першим карбувати монети із зображенням тризуба.

«Володимир на столі, а це його срібло» – такий напис супроводжував зображення тризуба на «срібниках» князя Володимира. Стосовно походження тризуба існує близько сорока версій. Однак головним є не це. Відомий український історик Грушевський, який був палким прихильником ідеї надання тризубу статусу державного Герба України, вважав найважливішим те, що цей знак не є запозиченим, надуманим, а пов’язаний з нашою тисячолітньою історією. Глибоке історичне коріння нашої державної символіки є предметом гордості українців. Тому Конституція закріплює обов’язок усіх громадян України шанувати її державні символи.

4. Первинні уявлення про сфрагістику. Найдавніші печатки.

Завдання: Самостійно опрацювати текст “Допитливим”, с.35.

  1. Що таке сфрагістика?

  2. Що називають печаткою?

  3. Яку роль у дослідженні минулого відіграють печатки?

ІІІ. Підсумки уроку.

Герби завжди привертали увагу тих, хто цікавився історією. Вони можуть багато розповісти дослідникам про часи, за яких існували. Державний Герб – це символ, яким пишається кожен громадянин держави. Герб України, як й герби інших європейських держав, сягає витоками в сиву давнину нашого народу. Знати історію його походження повинна кожна освічена людина.

ІV. Домашнє завдання.

  1. Опрацювати текст підручника “Знаки пам’яті” та оповідання до нього.

  2. Ознайомитися з гербами Кіровоградської області за презентацією “Герби Кіровоградщини”.

  3. На окремому аркуші паперу намалювати герб свого роду.

Позакласні заходи з застосуванням комп’ютерної графіки

Із застосуванням комп’ютерної графіки доречно проводити й позакласні заходи з образотворчого мистецтва як в середніх, так і в початкових класах, які сприяють розширенню знань учнів з даного предмету.

У загальноосвітній школі №22 Кіровоградської міської ради були розроблені та проведені виховні заходи з застосуванням комп’ютерної графіки в початкових класах. Застосовувався комп’ютер під час виховного заходу для:

  1. наочної демонстрації навчального матеріалу під час розповіді чи бесіди;

  2. індивідуальної роботи учнів за комп’ютером під час виконання ними практичних завдань.

Подаємо приклад виховного заходу з образотворчого мистецтва

(4 клас), проведеного вчителем цієї школи Тетяною Андріївною Селівановою.

Тема: «Стань на коліна перед пензлем, різцем, кругом гончарним. Дихай тихіше – майстри хай працюють немарно».

Мета: ознайомити з історією петриківського розпису, його видатними майстрами та технікою петриківського розпису; навчити прийомів декоративного малювання; познайомити з секретами створення диво-квітів і диво-пташок; викликати бажання самим стати творцями дивосвіту; виховувати любов до прекрасного, гордість за свою Вітчизну.

Обладнання: фотоальбом «Художні промисли України», Комп’ютерна презентація «Декоративний розпис», графічний редактор Paint, бібліотека малюнків.

Література: Мельник В. Український декоративний розпис на уроках образотворчого мистецтва: Посібник для вчителів, учнів, студентів. – Тернопіль: “Підручники і посібники”, 2003. – 64с.

Місце проведення: кабінет інформатики.