Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ВТБ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
411.14 Кб
Скачать

Практичне заняття №9

Тема заняття: Розрахунок технологiчного обладнання і площ СТОА. Організація роботи СТОА і методи виконання ТО і ПР.

Мета заняття: Вивчення методики розрахунку технологiчного обладнання і проведення його підбору для конкретних умов експлуатації; розрахунок площ приміщень СТОА; організація роботи СТОА і обґрунтування методів виконання ТО і ПР.

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

1. Розрахунок технологiчного обладнання

Технологiчне обладнання розраховують i вибирають за відомими методиками [1,2,3,5,10,11] з врахуванням попередніх розрахунків числа виконавцiв i постiв, а також данi розподiлу обсягiв робiт. За результатами розрахункiв складають вiдомiсть обладнання (аналогічно табл. 3.6 [4]).

2. Розрахунки площ СТОА.

Площi примiщень, що мають пости визначаються так як i при технологiчних розрахунках АТП чи БЦТО; площi складських приміщень – по питомiй площi на кожну 1000 автомобiлiв, що комплексно обслуговуються [6], значення котрих приведене у дод.28.

Для дорожніх СТОА площа складу запасних частин i матеріалів визначається за укрупненими нормативами з розрахунку 5...7 м2 на один робочий пост.

Площа примiщення мiської СТОА для роботи з клiентами визначається по питомiй площi на робочий пост; 8...9 м2 на один пост для СТОА до 15 робочих постiв; 7...8 – вiд 16 до 25; 6...7 – бiльше 25 постiв. Для дорожніх СТОА площа примiщення для клієнтів складае 6...8 м2 .

Площа стоянки автомобiлiв визначається виходячи з розрахованої кiлькостi автомобiле-мiсць для зберiгання автомобілів прийнятих на ТО i ПР i готових до видачі.

3. Органiзацiя роботи СТОА i методи виконання ТО i ПР.

У роздiлi аналiзуються вiдомi [5] схеми виробничих процесiв i проводиться обгрунтування складу пiдроздiлiв СТОА заданої для проектування. Виконується функцiональна схема СТОА i описується робота iї дiльниць. Висвiтлюються основнi методи виконання робіт по ТО i ПР.

Практичне заняття №10

Тема заняття: Розробка генерального плану і виробничого корпусу СТОА

Мета заняття: Вивчення методик розробки генерального плану і виробничого корпусу СТОА, та практична реалізація їх на основі всіх попередніх розрахунків з практичних занять

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

До генерального плану СТОА пред'являють такi самi вимоги, що i до генплану АТП. На ньому вказують виробничий корпус, вiдкритi i закритi мiсця для розмiщення автомобiлiв у вiдповiдностi до виконаних розрахункiв. Наносять всi необхiднi будiвлi i споруди.

Дорожнi СТОА розташовують в населених пунктах, або ж в безпосереднiй близькостi вiд них. На їх територiї передбачають мiсця зберiгання автомобiлiв з розрахунку 1-2 мiсця на один робочий пост.

Планувальне рiшення виробничого корпусу приймається з виконанням вимог, що вiдповiдають планувальним рiшенням АТП чи БЦТО.

Допускається розмiщувати в одному примiщеннi з постами ТО i Р такi дiльницi: моторну, агрегатну, механiчну, електротехнiчну i приладiв живлення, а також пости миття в камерах. Пости ремонту кузова з використанням зварювання i фарбувальнi камери для станцiй до 10 постiв можливо розташовувати з постами ТО i Р при умовi, що вказанi пости огородженi незгоряемими екранами висотою 1,8м вiд пiдлоги i вiддаль мiж ними не менша 15м вiд вiдкритих отворiв фарбувальної камери.

Примiщення ТО i Р станцiї – основне i тому до нього тяжiють iншi виробничi дiльницi. В залежностi вiд потужностi пости ТО i Р можуть бути унiверсальними чи спецiалiзованими.

Примiщення, де присутнi замовники, рекомендується розташовувати єдиним блоком: диспетчерська – поряд з дiльницею приймання i видачі автомобiлiв; за ними дiльниця дiагностування автомобiлiв, контора, каса, магазин i iнше.

Виробничий корпус СТОА звичайно одноповерховий, хоча може мати в залежностi вiд потужностi i декiлька поверхiв.

Докладнiше з основними вимогами до планувальних рiшень СТОА i виробничого корпусу можна познайомитись у [1,2,4,5,6,8,9,11].

23