Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави і права.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
177.82 Кб
Скачать

64.Поняття та види об’єктів права.

З позицій філософії під об'єктом розуміють те, що протистоїть суб'єкту в його предметно-практичній і пізнавальній діяльності. Об'єкт права — це суспільні відносини, які можуть бути предметом право­вого регулювання і потребують його.

Об'єктом правовідносин є матеріальні або нематеріальні блага, задля одержання, передачі або використання яких виникають права і обов 'язки учасників правовідносин.

Об'єкти правовідносин конкретні й індивідуалізовані, вони пов' язані з правами і обов' язками суб' єктів правовідносин, можливістю користуватися і розпоряджатися будь-чим і дають змогу претенду­вати на певні за характером дії інших осіб. Залежно від характеру і видів правовідносин їх об 'єктами є: 1) предмети матеріального світу: частини матеріальної природи, природні ресурси, земля, надра, ліс тощо; 2) речі і цінності: засоби виробництва і споживання, будівлі, цінні папери, гроші та ін. Вони є об'єктами майнових правовідносин, таких як купівля-продаж, дарування, застава, обмін, зберігання, спадкоємство тощо; 3) особисті немайнові блага: життя, безпека, честь, гідність, відпочинок, освіта, здоров'я, свобода, право на ім'я, недоторканність житла та ін. Вони є об'єктами правовідносин різних галузей права і врегульовані нормами кримінального, адміністративного, цивільного, конституційного, сімейного права тощо; 4) послуги як результат певної поведінки, внаслідок якої виникають права і обов' язки суб' єктів правовідносин, мають місце у сферах управління, побутового обслуговування, господарській, культурній, освітянській та інших сферах діяльності людини (наприклад, правовідносини, які виникають з приводу перевезення вантажу). Уповноважену особу в цих випадках цікавить не дія, як іноді тлумачиться в літературі, а результат дій зобов'язаної особи — доставлення перевізником вантажу в пункт призначення у визначений строк; 5) продукти духовної творчості — це результати інтелектуальної діяльності: твори мистецтва, музики, літератури, «ноу-хау», комп'ютерні програми та ін. З приводу таких об' єктів виникають правовідносини духовного характеру (наприклад, відвідування картинної галереї, театральної вистави, опери, балету тощо).

65.Юридичні факти та їх класифікація.

Юридичний факт — це конкретні життєві обставини, з якими правові норми пов 'язують виникнення, зміну або припи­нення правових наслідків (правовідносин).

Юридичних фактів надзвичайно багато. Окремі із них мають загальний характер. Наприклад, в державно-правових відносинах — громадянство, конституційний і правовий статус особи. Факт існування людини, її вік — все це загальні юридичні факти.

Всі інші юридичні факти класифікують за вольовим критерієм на дві великі групи: якщо юридичні факти виникають по волі суб'єктів, то такі факти називаються (факти-дії). Всі вони залежать від волі суб'єктів правовідносин. Наприклад, договір найму жилого приміщення і всі інші угоди; -- факти, яківиникають незалежно від волі суб'єктів правовідносин, називаються фактами-подіями. Наприклад, стихійні лиха, день народження людини' ії смерть. Всі факти-події можна класифікувати на абсолютні і відносні.

Юридичні дії — це вольова поведінка людей, зовнішнє вираження їх волі, свідомості громадян і юридичних осіб.г Юридичні факти-дії розмежовують на; правомірні дії та неправомірні або правопорушення.

Юридичні акти — це такі дії людей, в яких воля осіб направлена на досягнення юридичного результату, передбаченого нормою закону. Наприклад, угоди купівлі-продажу, оренди, займу тощо. Юридичні акти можна класифікувати по галузям права: державно-правові, адміністративно-правові, цивільні угоди, процесуальні акти тощо.

Юридичні вчинки — це правомірні дії, з якими норми права пов'язують юридичні наслідки, незалежно від направлення волі. Наприклад, знайдений клад, як правило, не залежить від волі чи бажання особи, але сильно залежить від правосвідомості особи — здати його державі чи привласнити. Якщо особа здасть його державі, то отримує 25% його вартості, якщо привласнить — проти неї може бути порушена кримінальна справа.

Неправомірні акти поділяються також на дві групи: 1) на об'єктивно-протиправні дії^необхідна оборона і крайня не­обхідність); 2) правопорушення.

Всі правопорушення класифікуються на: -- злочини, які передбачені Кримінальним кодексом України; -- проступки, серед яких виділяють адміністративні, дисциплінарні, фінансові, цивільно-правові, екологічні, земельні тощо.

Іноді для виникнення правовідносин потрібно, щоб був не один факт, а декілька або сукупність юридичних фактів. Наприклад, при призначенні пенсії необхідно, щоб був певний вік, трудовий стаж, умови роботи, рівень зарплати тощо.