Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави і права.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
177.82 Кб
Скачать

24.Поняття державного апарату та його структура.

Державний апарат являє собою систему органів, за допомогою яких здійснюється державна влада, виконуються функції держави, досягаються різноманітні цілі та завдання держави. Він є важливим складовим елементом будь-якої держави, що забезпечує управління державними і громадськими справами.

Разом із удосконаленням суспільства ускладнюється процес управління та удосконалюється діяльність державного апарату. Від простого примітивного панування держави він розвивається до різних форм — до законодавчої, адміністративної, судової, поліцейської, фіскальної, фінансової, культурної діяльності.

ознаки: — це система створених державою структур, що мають форму органу держави; — наявність виключно владних повноважень, які визначають функціональне призначення органу; — наявність чиновників, що реалізують повноваження від імені держави на професійній основі; — наявність нормативно закріпленої структури та законодавчо визначених повноважень (компетенції); — зв'язаність з державою, оскільки всі рішення відображають її волю та приймаються від її імені; — фінансування з бюджету; — забезпечення реалізації державних функцій і завдань з управління суспільством; — система органів, розподілених за принципом поділу влади на законодавчу, виконавчу та судову; — система органів, наділених матеріально-технічними та організаційними засобами, що забезпечують реалізацію повноважень.

25.Основні теорії виникнення держави. Причини їх багатоманітності.

Питання про походження держави нині є дискусійним, проте юридична наука розробила досить широке коло теорій, що по-різному пояснюють її походження: > теологічна (релігійна) теорія походження держави -одна з найдавніших теорій, за якою держава походить від Бога. Представниками цієї теорії були: Аврелій Августин (354—430) та домініканський чернець, видатний вчений богослов Фома Аквінський (1225-1274). > патріархальна теорія - була поширена розповсюджена у Давній Греції та рабовласницькому Римі. Основопо ложник її - Арістотель (384-322 до н. е.), який вважав, що держава походить від сім'ї, котра шляхом розвитку переходить у рід, від роду - до племені, до об'єднання племен і до виникнення народності - союзу племен та є результатом її історичного розвитку і розростання. Державна влада поступово виростає від влади батька сім'ї до влади старійшин, вождя. > договірна теорія - виникла у Давній Греції, а пізніше була сформована і обгрунтована у працях Г. Греція (1583-1646), Ш. Л. Монтеск'є (1689-1755), Ж. Руссо (1712-1778), Б. Спінози, Т. Гоббса, Д. Дідро, О. Радіщева. За цією теорією, заради миру і благополуччя відбувається; > психологічна теорія - у цій теорії обгрунтоване виникнення держави і права завдяки особливим властивостям, що лежать у людській психіці, якій характерна потреба до наслідування, покори, усвідомлення залежності від видатної особистості, котра спроможна керувати суспільством.; > соціально-економічна, або класова (марксистська) теорія - пов'язує виникнення держави з результатом природного економічного розвитку первісного суспільства (економічні умови також визначають соціальні зміни суспільства). Отже, держава - це продукт природно-історичного розвитку суспільства. Існують два підходи цієї теорії: один надає важливого значення виникненню класів і протиріччям між ними (держава виникає внаслідок непримиримості класів, як знаряддя підкорення пануючому класові інших класів); другий на перше місце ставить економічний розвиток суспільства: великі суспільні поділи праці, перехід від родової (колективної) власності до приватної власності.