Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України ХХ-ХХІ ст..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
424.45 Кб
Скачать

Література

Національні відносини в Україні у XX столітті. – К., 1994.

Гражданская война на Украине. 1918 – 1920 . Т.Т. 1-3. – К., 1967 – 1970.

Хрестоматія з історії держави і права України: У 2-х тт. – Т.2. - Кіровоград,1997.

Вівсяна І.А. Українські січові стрільці на Єлисаветградщині. – К., 2001.

Верстюк В.Ф. Симон Петлюра: політичний портрет. // УІЖ. – 2004. - №4.

Гончар Б.М., Городня Н.Д. Відносини між Францією та УНР (грудень 1918 – квітень 1919 рр.) // Укр. іст. журн. – 2000. - №№2,3.

Гриценко А. Утворення Директорії і перегрупування політичних сил в Україні на межі 1918 – 1919 рр. // Історія України. – 2001. - №№38 – 39.

Гунчак Т. Україна: перша половина XX століття. Нарис політичної історії. – К., 1993;

Конституційні акти України. 1917 – 1920. Невідомі Конституції України. – К.,1992.

Лащенко Р.Як обирали Директорію УНР.// Розбудова держави. – 1992.№6;

Левченко О. Повстанська армія Директорії в боротьбі за здобуття Києва (листопад – грудень 1918 р.) //Історія Українеи –2000. - № 2.

Лівицький М. Слово про Петлюру. // Літературна Україна. – 1991. – 12 вересня.

Лозовий В.С. Аграрна політика Директорії УНР. // Укр. Іст. журн.- 1997. - №2.

Павлюк О.В. Українсько-польський союз і політика США щодо УНР у 1920 р. // Укр.. іст. журн. – 2000. -№6.

Сергійчук В. Симон Петлюра і єврейство. – К., 1999.

Сергійчик В. Українська соборність. – К., 1999;

Солдатенко В.Ф.Періодизація історії Української революції. // Історія України. – 2001. - №№ 2 – 3.

Реєнт О. Внутрішня політика Директорії. // Історія України. – 2000.-№ 20.

Реєнт О. Військова і зовнішньополітична діяльність Директорії. // Історія України. // Історія України. – 2000. - № 21.

Шамраєва В. Діяльність дипломатичної місії Директорії на Паризькій мирній конференції // Нова політика. – 2000. №4.

Янковська О.В. Культурне життя в Україні у період національно-демократичної революції (1917 – 1920 рр.). // Укр.іст.журн. – 2005. - №2.

Тема №5. Суспільно-політичне та культурне життя усрр за доби неПу. (2 години)

П л а н

1. Утворення Союзу РСР і Україна.

2.Розвиток освіти і науки в Українській СРР.

3.Культурна революція та українізація:зміст, здійснення, наслідки.

4.Суспільно-політичне життя в Україні в період становлення сталінської тоталітарної системи.

Методичні рекомендації до теми

Розгляд комплексу проблем впровадження у практику елементів ринкової економіки відомих як нова економічна політика Радянської влади, слід розпочинати із аналізу системної кризи кінця 1920 року, яка поставила на межу існування більшовицького режиму. Саме цей фактор став визначальним у зміні курсу більшовиків. Х з’їзд РКП(б) (1921 р.) проголосив заміну продрозкладки на продовольчий податок. Складовою частиною НЕПу також були: відновлення товарно-грошових відносин, повернення дрібних підпиємств колишнім власникам, розвиток усіх видів кооперації, припинення нсильницького об’єднання селян у у колгоспи, радгоспи та комуни, скасування заборони на оренду землі і залучення найманих сільгосппрацівників.

Важливим є визначення особливостей проведення непу в Україні. Потрібно звернути увагу на те, що ця політика почалася в Україні пізніше ніж в Росії, співпала з голодомором 1921 – 1923 рр. Продподаток в УСРР із селянських господарств був вищим ніж в Радянській Росії та часто стягувався колоніальними методамии за допомогою військової сили.

Студенти мають визначити характерні риси та особливості реформування системи управління економікою, специфіку реалізації непу у сільському господарстві та .промисловісті.

Насиченим було в роки непу суспільно-політичне та національно культурне життя. В першу чергу мають право на означення такі проблеми як формування політики коренізації партійного та державного апарату в УСРР. Часто її зміст неправомірно трактують як послаблення впливу КП(б)У на громадськість, послаблення її ролі в держуправлінні. Це не так. У даному випадку мова має йти про тактичний креативний хід спрямований на зміцнення позицій більшовиків в Україні, через контрольовану кадрову політику, своєрідну соціальну мімікрію певної політичної сили у боротьбі за утримання влади.

Парадигмою політики КП(б)У в царині культури стає проголошення українізації. Слід гнучко підходити до визначення методів її проведення “згори”, аналізу змісту українського ренесансу в галузі освіти, науки, літератури і мистецтва.

Доба непу це часи ознаменовані гострою політичною боротьбою за владу серед більшовицької правячої верхівки, коли ваги коливалися на користь то одного то іншого угрупування. Загальною ознакою цієї боротьби, її парадигмою стає посилення ролі каральних інституцій радянської держави та тотальний контроль над громадським життям. Наприкінці 20-х рр. сталінське угрупування закріплює за собою головні посади в РКП9б) та уряді. Логічним продовженням партійних читок стає розгортання політичних репресій у центрі та на місцях. В Україні було розпочато переслідування української інтелігенції, згорнуто українізацію.