Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тактика.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.11.2019
Размер:
786.94 Кб
Скачать

27. Тактична розвідка. Вимоги, що висуваються до неї, та способи ведення.

Воєнна розвідка являє собою сукупність заходів військового командування всіх ступенів, штабів та військ по добуванню і вивченню відомостей з військово-політичної і військово-економічної обстановки в окремих країнах та коаліціях країн, про діючого чи ймовірного противника, його Збройні сили, воєнний потенціал, а також про театри воєнних дій в інтересах захисту суверенітету та територіальної цілісності держави.

Воєнна розвідка ведеться безупинно як у мирний, так і у воєнний час різними методами і всіма доступними способами. У залежності від цілей, масштабів діяльності і характеру задач, що виконуються, військова розвідка поділяється на стратегічну, оперативну і тактичну. Стратегічна розвідка організується Генеральним штабом і ведеться як у мирний, так і у воєнний час в інтересах забезпечення захисту держави в цілому, розробки планів війни і їх успішного здійснення у випадку її розв'язання агресивними державами.Оперативна розвідка організується командуючими і штабами оперативних командувань, груп військ, фронтів (флотів), армійських корпусів (флотилій) і ведеться безупинно в мирний і воєнний час з метою добування розвідувальних відомостей в інтересах підготовки і проведення операцій.

Тактична розвідка організується командирами і штабами об’єднань, з'єднань, частин і підрозділів, начальниками родів військ, спеціальних військ і служб. Ведеться, головним чином, у воєнний час з метою добування даних про наземного, повітряного, а при діях на приморських напрямках - і про противника на море, а також про місцевість у районі майбутніх бойових дій. Вимоги, що висуваються до розвідки. Цілеспрямованість, безперервність, активність, своєчасність і оперативність, скритність, достовірність, точність визначення координат

Цілеспрямованість полягає в строгому підпорядкуванні всіх розвідувальних заходів інтересам забезпечення підготовки й успішного ведення бою і рішення конкретних задач на тому чи іншому етапі бою.

Безперервність розвідки полягає в постійному її веденні: при підготовці й у ході бою, вдень і вночі, у будь-яких умовах обстановки, місцевості й у будь-яку погоду.

Активність розвідки полягає в наполегливому прагненні командирів і штабів, що організують розвідку, а також підрозділів (органів), що ведуть її, у будь-яких умовах і всіх можливих способах добути необхідні розвідувальні відомості.

Своєчасність і оперативність розвідки полягають у добуванні необхідних розвідувальних відомостей і доведенні їх до командирів, штабів і військ до точно встановленого терміну, швидкому аналізі й оцінці їх для негайного використання при прийнятті рішень. Уся розвідувальна інформація має значення лише у визначений час, після чого вона застаріває і виявляється непридатної для використання.

Скритність розвідки полягає в збереженні в таємниці всіх заходів щодо розвідки, дезінформації противника щодо розташування і характеру дій її сил і засобів.

Достовірність розвідки полягає в добуванні розвідувальних даних, цілком відповідній фактичній обстановці, виявленні і правильній оцінці дійсних, демонстративних і помилкових намірів, дій і об'єктів противника.

Точність визначення координат об'єктів (цілей), що підлягають розвідці, полягає у встановленні їхнього місця розташування з мінімально припустимими помилками, що забезпечують ефективне застосування засобів ураження.

Дії розвідувальних органів по добуванню розвідувальних відомостей здійснюються різними способами.Спосіб розвідки - це прийом (метод) дій сил і засобів розвідки з метою добування розвідувальних даних. Основними способами військової розвідки є:спостереження, підслуховування, пошук, наліт, засідка, розвідка боєм.

Спостереження є основним способом розвідки, організується і ведеться у всіх видах бойової діяльності військ безупинно, вдень і вночі, повсякчас року й у будь-якій обстановці. Спостереження ведеться особисто командирами з усіх командних, спостережних і командно-спостережних пунктів, а також спостережними постами й іншими органами військової розвідки.

Підслуховування застосовується при безпосередньому зіткненні із противником, а також при діях розвідувальних підрозділів у його тилу. Воно ведеться в будь-який час доби, особливо вночі й в умовах обмеженої видимості. Розвідка підслуховуванням може вестися на слух чи із застосуванням технічних засобів. Підслуховування доповнює спостереження і застосовується в сполученні з ним.

Пошук - це спосіб розвідки, що полягає в потайливому підході групи (підрозділу) до заздалегідь наміченого і вивченого об'єкта, раптовому нападі на нього з метою захоплення полонених, документів, зразків озброєння і. спорядження і швидкому відході в розташування своїх військ.

Пошук звичайно організується в умовах безпосереднього зіткнення із противником. Найбільше широко він застосовується при підготовці до наступу й в обороні.

Наліт полягає в раптовому нападі на заздалегідь обраний (призначений) об'єкт противника з метою захоплення полонених, документів, зразків озброєння і бойової техніки, а також виводу з ладу (знищення) засобів ядерного нападу, пунктів уавління, радіо- і радіотехнічних засобів і інших важливих об'єктів. В основі дій розвідників при нальоті лежить уміле сполучення вогню, раптовості і стрімкого удару, що закінчується, як правило, короткою рукопашною сутичкою. Найчастіше наліт проводиться діючими в тилу противника розвідувальними органами. У ряді випадків він може проводитися в районі переднього краю підрозділом (групою) зі складу розвідувальних, механізованих, танкових, парашутно-десантних і десантно-штурмових підрозділів.

Засідка як спосіб розвідки полягає в завчасному і потайливому розташуванні підрозділу (групи) на очікуваних чи ймовірних шляхах руху противника для раптового нападу на нього з метою захоплення полонених, документів, зразків озброєння, бойової техніки і спорядження. Засідки улаштовуються у всіх видах бою, на будь-якій місцевості, повсякчас року, доби й у різних метеорологічних умовах, перед фронтом, на флангах противника й у його тилу. Цей спосіб широко застосовується як підрозділами, що ведуть розвідку, так і виконують інші задачі.

Розвідка боєм полягає в раптовій атаці заздалегідь виділеного і підготовленого підрозділу для оволодіння визначеним об'єктом у розташуванні противника. Найчастіше вона проводиться в тому випадку, коли інші способи розвідки не можуть забезпечити командування необхідними даними про противника чи коли немає можливості добути їх іншими способами. Розвідка боєм може проводитися при підготовці наступу й в обороні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]