Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прак. 5.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Елементи конфігурації

При установці накопичувача в комп'ютер звичайно необхідно переставити чи відключити деякі перемички і, можливо, навантажувальні резистори. Ці елементи конфігурації змінюються від інтерфейсу до інтерфейсу і від накопичувача до накопичувача.

Лицьова панель

У комплекти багатьох накопичувачів на жорстких дисках як необов'язкові елементи можуть входити лицьові панелі (рис. 5.5). Але на сьогоднішній день у більшості випадків лицьова панель є частиною корпуса комп'ютера, а не самого накопичувача.

Лицьові панелі бувають різних розмірів і кольорів, і завжди можна підібрати придатну панель для свого комп'ютера. Для стандартних повно розмірних накопичувачів формату 5,25” випускаються лицьові панелі тільки одного розміру. Для накопичувачів формату 3,5” випускається цілий набір лицьових панелей, якими можна перекрити відсіки для накопичувачів форматів 3,5і 5,25”.

На деяких лицьових панелях установлюється світловий діод, що спалахує при кожнім звертанні до жорсткого диска. Позаду до світлового діоду припаяні два проводи з невеликим роз’ємами, що підключається або до накопичувача, або до контролера. Іноді світловий діод установлюється на самому накопичувачі, а в панелі робиться прозоре віконце, через яке його можна побачити.

У деяких комп'ютерах АТ при підключенні нового накопичувача з установленим світловим діодом останній починає світитися постійно, тобто фактично виконує функцію індикатора включення живлення, а не звертання до диска. Відбувається це тому, що в контролері АТ є окремий роз’єм для підключення світлового діода, а функції вбудованого в накопичувач індикатора при цьому змінюються. У деяких контролерах є перемичка, переставляючи яку можна вибирати режим керування накопичувачем. В одному режимі накопичувач вважається обраним постійно, і світловий діод буде горіти завжди, в іншому режимі індикатор світиться тільки при безпосереднім звертанні до накопичувача. Перевірте, чи встановлена в контролері вищевказана перемичка; якщо вона є, то режимом включення світлового діода можна керувати.

У комп'ютерах, в яких накопичувач встановлюється в глибині корпуса системного блоку, лицьова панель не потрібна. Вона може навіть перешкодити закривати кришку комп'ютера. Тому, якщо у встановлюваного в таку систему накопичувача є лицьова панель, її необхідно зняти.

Пошук несправностей і ремонт накопичувачів на твердих дисках

Якщо несправність виникає в закритому блоці HDA, то відремонтувати накопичувач практично неможливо. Якщо ж виходить з ладу плата керування, то простіше і дешевше замінити чи відремонтувати тільки її, а не весь накопичувач.

Більшість несправностей жорстких дисків зв'язано не з апаратним, а з програмним забезпеченням. Тому ці проблеми можна вирішити, заново відформатувавши накопичувач на низькому рівні і відзначити всі поверхневі дефекти. Програмні несправності звичайно виявляються в тім, що виникають помилки зчитування і запису, хоча накопичувач здається працюючим нормально.

Проблеми апаратного забезпечення — це механічні несправності, при яких накопичувач починає скрипіти, начебто в нього насипали піску, і не здатний нічого ні прочитати, ні записати. У цьому випадку форматування низького рівня навряд допоможе. Тому спробуйте спочатку замінити плату керування накопичувача. Ви можете зробити це самостійно, і якщо усе пройде успішно, то можна буде відновити дані, що зберігаються в накопичувачі.

Якщо заміна плати керування не дала ніяких результатів, зверніться до виробника чи в спеціалізовану ремонтну майстерню, у якій є чисті приміщення, призначені для ремонту твердих дисків.