Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прак. 5.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Механізми привода голівок

Мабуть, ще більш важливою деталлю накопичувача, ніж самі голівки, є механізм, який встановлює їх у потрібне положення і називається приводом голівок. Саме з його допомогою голівки переміщюються від центра диска до його країв і встановлюються на потрібний циліндр. Існує багато конструкцій механізмів привода голівок, але їх можна розділити на два основних типи:

  • с кроковим двигуном;

  • з рухливою котушкою.

Тип привода визначає швидкодію і надійність накопичувача, вірогідність зчитування даних, його температурну стабільність, чутливість до вибору робочого положення і вібраціям. Накопичувачі з приводами на основі крокових двигунів набагато менш надійні, ніж пристрої з приводами від рухливих котушок. Привод - це найважливіша деталь накопичувача. У табл. 5.2 приведені два типи привода голівок накопичувача на жорстких дисках і показана залежність характеристик пристрою від конкретного типу привода.

Таблиця 5.2. Залежність характеристик накопичувачів від типу приводу

Характеристика

Привод з кроковим

двигуном

Привод з рухливою

котушкою

Час доступу до даних

Стабільність температури

Чутливість до вибору

робочого положення

Автоматична парковка

голівок

Профілактичне

обслуговування

Загальна надійність

(відносна)

Велике

Низька (дуже!)

Завжди

Не завжди

Переодичне

переформатування

Низька

Мале

Висока

Нема

Да

Не треба

Висока

Отже, у накопичувачів із приводом на основі крокового двигуна середня швидкість доступу до даних досить низька (тобто великий час доступу), вони чуттєві до коливань температури і вибору робочого положення під час операцій читання і запису, у них не здійснюється автоматичне паркування голівок (тобто переміщення їх на безпечну “посадкову смугу” при вимиканні живлення). Крім того, звичайно один чи два рази в рік їх приходиться переформатовувати, щоб привести реальне розташування зон запису у відповідність з розміткою заголовків секторів. Цілком очевидно, що накопичувачі з приводом голівок від крокових двигунів у всіх відносинах уступають пристроям, у яких використовуються приводи з рухливими котушками.

У деяких накопичувачах із кроковими двигунами останніх років випуску при вимиканні живлення здійснюється автоматичне паркування голівок. Іноді при вимиканні живлення комп'ютера лунає характерний звук, але він не завжди зв'язаний з переміщенням голівок у безпечну зону: у деяких накопичувачах для зупинки дисків використовується гальмо з приводом від електромагнітної котушки, і саме цей пристрій видає згаданий звук.

У накопичувачах на гнучких дисках для переміщення голівок використовується привод із кроковим двигуном. Його точність виявляється цілком достатньої для дисководів цього типу, оскільки щільність доріжок запису на гнучких дисках значно нижче, ніж у накопичувачах на жорстких дисках. Але в більшості накопичувачів ємністю більш 40 Мбайт і у всіх накопичувачах ємністю більш 100 Мбайт (тобто у всіх моделях, що випускаються на сьогоднішній день), встановлюються приводи з рухливими котушками.

Вказати точну межу ємності накопичувачів, починаючи з який у них використовуються тільки приводи з рухливими котушками, неможливо. Але можна сказати, що в накопичувачах ємністю до 80 Мбайт може бути встановлений привод будь-якого типу, а в пристроях ємністю більш 80 Мбайт використовуються тільки приводи з рухливими котушками. Накопичувачі з кроковими двигунами в даний час не випускаються.