Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прак. 5.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Основні вузли накопичувачів на жорстких дисках

І снує багато різних типів накопичувачів на жорстких дисках, але практично усі вони складаються з одних і тих самих основних вузлів. Конструкції цих вузлів, а також якість матеріалів, з яких вони зроблені, можуть бути різними, але основні їх робочі характеристики і принципи роботи однакові. До основних елементів конструкції типового накопичувача на жорсткому диску (рис. 5.1) відносяться наступні:

- диски;

- голівки читання/запису;

- механізм привода голівок;

- двигун привода дисків;

- друкована плата зі схемами керування;

- кабелі і роз’єми;

- елементи конфігурації (перемички і перемикачі).

Диски, двигун привода дисків, голівки і механізм привода голівок звичайно розміщаються в герметичному корпусі, що називається HDA (Head Diѕk Aѕѕembly — блок голівок і дисків). Цей блок розглядається як єдиний вузел; його майже ніколи не розкривають. Інші вузли, що входять у блок HDA — друкована плата, лицьова панель, елементи конфігурації і монтажні деталі є знімними.

П риклад жорсткого диску, вид знизу приведений на рис.5.2.

Рис. 5.2. Жорсткий диск (вид знизу)

Диски

Звичайно в накопичувачі міститься один чи кілька магнітних дисків. За минулі роки склалося кілька стандартних розмірів накопичувачів, що визначаються, в основному, розмірами дисків. Самими розповсюдженими на сьогоднішній день є пристрої з дисками наступних діаметрів:

- 5,25” (насправді — 130 мм, чи 5,12”)

- 3,5” (насправді — 95 мм, чи 3,74”);

- 2,5”;

- 1,8”.

Існують також накопичувачі з дисками великих розмірів, наприклад, 8”, 14” і навіть більше, але, як правило, ці пристрої в персональних комп'ютерах не використовуються.

У більшості накопичувачів установлюється мінімум два диски, хоча у деяких малих моделях буває і по одному. Кількість дисків обмежується фізичними розмірами накопичувача, а саме - висотою його корпуса. Найбільша кількість дисків у накопичувачах формату 3,5”, дорівнює 11.

Раніш майже всі диски вироблялися з алюмінієвого сплаву, досить міцного і легкого. Але згодом виникла потреба в накопичувачах, у яких сполучалися б малі розміри і велика ємність. Тому як основний матеріал для дисків стало використовуватися скло, а точніше — композитний матеріал на основі скла і кераміки. Один з таких матеріалів називається Mem Cor і виробляється фірмою Dow Corning. Mem Cor значно прочніший, ніж кожний з його компонентів по окремості.

Скляні диски відрізняються більшою міцністю і жорсткістю, тому їх можна зробити в два рази тонше алюмінієвих (а іноді ще тонше). Крім того, вони менш сприйнятливі до перепаду температур, тобто їх розміри при нагріванні й охолодженні змінюються дуже незначно. В даний час у деяких накопичувачах використовуються скляні чи скло керамічні диски. А в найближчі роки більшість фірм-виробників перейде на випуск скляних дисків, що замінять стандартні алюмінієві. У першу чергу, це стосується високопродуктивних накопичувачів форматів 2,5” і 3,5”.